Puur Appeltern

Met PUUR geeft Tuinen van Appeltern invulling aan het winterseizoen, door PUUR gaat een al lang gekoesterde wens in vervulling!

Door de komst van het nieuwe entreegebouw is iedereen net als vorig jaar ook dit jaar weer welkom in november, december en de eerste paar dagen van januari. We hebben veel faciliteiten om bezoekers te vermaken en ook bij slecht weer te ontvangen.
Bekijk hier de actuele openingstijden en dagen!

Puur Appeltern

PUUR is geen groot evenement, maar daarom niet minder sfeervol en boeiend. We beginnen lekker intiem met activiteiten in behaaglijk aangeklede binnenruimtes en langs een korte tuinroute. Het overgrote deel van het park is dus niet toegankelijk maar daar staat tegenover dat je je ogen uitkijkt in de PUUR TOUR en je geen entree hoeft te betalen!

Puur Appeltern

MAAK EEN GEZELLIGE HERFSTWANDELING

Buiten staat PUUR voor natuur, voor gezond, voor kunst en vuur. De PUUR TOUR is natuurlijk geen normale tuinwandeling. Zowel de jonge als oude bezoeker kijkt zijn ogen uit. Je vindt langs deze route onder andere buitensculpturen

Onze tuindienst heeft alle pure objecten uit het gehele park verzameld en geconcentreerd op deze PUUR route. Daarnaast hebben ze hun uiterste best gedaan om de route aan te kleden met unieke en vermakelijke decoraties en op zo’n manier dat je het thuis later zelf ook kan maken! We hopen jou daarmee als bezoeker een vermaakt gevoel en een leuke dag te kunnen te geven.

PUUR Appeltern

GENIET VAN DECORATIES EN SFEER

Binnen (in onze nieuwe Accommodatie ‘Onze entree’) staat PUUR voor sfeer, voor decoratie, voor bijzonder en onverwacht. Het assortiment van onze tuinwinkel hebben we speciaal voor deze periode uitgebreid. Naast artikelen die je hier het hele jaar vindt, zijn er nu ook diverse leuke herfst- en kerstspullen te koop. Kom je even kijken? De plantenmarkt is deze periode ook geopend en staat vol met planten die de winter kunnen overleven, hoe streng die misschien dan ook gaat worden.

Ook dit jaar delen we de bovenverdieping van ons entreegebouw in verschillende toonkamers in en kleden we alle kamers sfeervol aan. Wie er dit jaar mee doen, blijft nog even onbekend.. maar om een indruk te geven, wijzen we je graag op deelnemers van vorig jaar! Bert Loman exposeerde zijn objecten van natuurlijke materialen en Brigitte van Haaren had lange tafels ingedekt op haar eigen sierlijke manier. Fluminalis zette tafels vol met prachtige kandelaars! Daarnaast was er ook nog oude gereedschappen van Herman Driessen, botanische tekeningen van Leo Groenleer, houten kerstbomen van Onthout, eikenhouten creaties van Ger Pekel, inloopactiviteiten of workshops ViltKontaktgroep Gelderland, kwaliteitswijnen van Domaine Alsace én natuurlijke decoraties Toon Langens!

PUUR Appeltern

RESERVEER EEN HEERLIJKE SEIZOENSLUNCH

Uiteraard kun je ook in deze periode genieten van een heerlijke gerechten. Denk bijvoorbeeld aan een high-tea met vriendinnen, of onze broodjeslunch of soep compleet? Vergeet niet vooraf even te reserveren!

Onze horeca pakt uit!
Bestel een heerlijke kop warme chocomel, of ga voor de heerlijke winterse opwarmer: Glühwein en apfelstrudel. Ook de Erwtensoep past in het thema. Dat wordt echt bourgondisch genieten!

PUUR Appeltern

2018: DE TIJDELIJKE EXPOSITIE ‘OVERLEVEN IN DE WINTER'

Aan het grotere geheel voegen we graag het streekeigen karakter toe. Afgelopen jaar hadden we hiervoor een samenwerking met Museum Tweestromenland uit Beneden-Leeuwen. Zij presenteerden afgelopen winter bij ons de tentoonstelling ‘Overleven in de winter’. Hoe ging het er vroeger in de winter aan toe in het Land van Maas en Waal? Wat is zwieren en zwaaien? Wat at je in de winter? Wat deed je in de winter?

Winterexpositie ‘Overleven in de winter'

De tentoonstelling bevatte vier scenes die het leven in herfst en winter weergaven: oogststijd, de slacht, winterpret in het Land van Maas en Waal en leerlooien in de rustmaand januari. Bij de tentoonstelling 'Overleven in de Winter' konden kinderen meedoen met een workshop manden maken en konden zij samen met een volwassene appelmoes maken. Ook is er een slachtmiddag waarbij je kon kijken en proeven.

PUUR Appeltern

De tuindienst maakte het geheel qua uitstraling op de bovenverdieping af, ze zetten hun beste beentje voor en verzamelde allerlei planten uit het park en kleedde de ruimte aan.

DOE MEE AAN LEERZAME WORKSHOPS

Ook deze periode staan er nog wat workshops op het programma. Wil je weten hoe je je vijver kraakhelder houdt? Kom je leren je eigen tuin te ontwerpen? Of heb je je tuin wel al klaar, maar wil je graag weten hoe je die ene boom nou op de juiste manier snoeit?

Je kunt ook aansluiten bij één van de workshops die door onze directeur Ben van Ooijen gegeven wordt. Aan jou de keuze of je dan kiest voor Tuingemak, waarin je leert wat je moet doen om tijd te winnen en toch een prachtige tuin te hebben, of gaat voor jou een goede basis waarbij je fouten leert voorkomen. Schrijf je in dat geval dan in voor de tuinstartersdagen in november.
Uiteraard sluiten we ook dit jaar af met een creatief feestje !

PUUR Appeltern

BEZOEK ONZE BETOVERENDE LICHTJESAVONDEN

Met PUUR waren De Tuinen van Appeltern voor het eerst in haar bestaan ook in de decembermaand geopend. Een extra reden om ook aandacht te schenken aan het feest van het licht. We hebben al de nodige ervaring met het verlichten van tuinen door de jaarlijkse Mystery Gardens in Lights in september.

Op 13, 14, 20, 21, 27, 28, december en 3 en 4 januari zijn er speciale lichtjesavonden! Honderden kaarsjes zullen tegelijk branden op onze PUUR route en in accommodatie 'Buitenlucht', wat gaat zorgen voor een behaagelijk en magisch gevoel. Het wordt een gezellig geheel met (live) muziek en vuur.

PUUR Appeltern

De wandeling lijkt ons fantastisch voor ouders met kleine kinderen. Ze gaan zich zeker verwonderen over de duizenden lampjes en kaarsjes die overal stralen en schijnen. Het feest begint al in het nieuwe entreegebouw waar honderden kaarsjes branden en heerlijke chocomel wacht voor de kleintjes, voor de ouderen wellicht ook glühwein.

LET OP: Om 17.00 uur worden alle lichtjes aangemaakt en kan er begonnen worden aan de wandeling. Om 20.30 uur gaan alle lampen en kaarsen weer uit. Zoals gezegd, het lijkt ons een feest voor de kleintjes maar de lichtjes zijn er natuurlijk voor iedereen die houdt van sfeer en gezelligheid!

EEN NIEUW BEGIN!

PUUR is voor De Tuinen van Appeltern een nieuw begin. Het patroon van louter tuinen kijken maakt plaats voor een belevingsroute met ingrediënten die er in het zomerseizoen niet zijn. De eerste winteropenstelling zal ook voor Appeltern een kwestie worden van leren en ervaren. Op den duur zou iedereen in de wintermaanden naar Appeltern moeten gaan, puur uit nieuwsgierigheid.

Puur Appeltern

Het is ook voor ons een nieuw avontuur.. een enorme uitdaging om te laten zien dat er ook natuurlijke alternatieve zijn (ook in eigen tuin) voor kerstshows en woonboulevards!

OPENINGSTIJDEN PUUR 2019

PUUR Appeltern
Van november tot half januari is alles PUUR in Appeltern, een sfeervol winterprogramma met vaste en wisselende elementen!

❖︎ SPECIALE LICHTJESAVOND!
DE TUINEN VAN APPELTERN ZIJN OP DEZE DAGEN GEOPEND VAN 11:00 - 21:00 UUR.