De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeƫnpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeƫnpark

Prijsvraag: Raad de plant!

Wat is de Nederlandse naam van deze plant?
Deze plantensoort komt van oorsprong uit West- en Midden-Azië en wordt al sinds het midden van de 16e eeuw meegenomen uit Turkije en geplant in botanische tuinen. In de 17e en 18e eeuw worden voor de bollen van deze plant, net als voor de tulp, soms astronomisch hoge bedragen betaald.

De oorspronkelijke wilde soort heeft blauwe bloemen. Later, in cultuur, ontstaan de witte en roze variëteiten en er ontstaan ook gevuldbloemige planten.

Bijzondere eigenschap van dit bolgewas is dat, net als bij de narcis, de bloei geforceerd kan worden waardoor de bollen al rond kerstmis in bloei kunnen staan. De bloeitrossen hebben maximaal 40 geurende bloemetjes. Na de bloei kunnen de bollen gerooid, schoongemaakt en gedroogd worden waarna u ze nog een keer kunt gebruiken. De bloei zal dan waarschijnlijk wel iets minder uitbundig zijn.

In de tuin worden de bollen in het najaar geplant en dan het liefst met een beschermend
winterdek van afgevallen blad of sparrentakken. De bollen zijn namelijk niet altijd 100%
winterhard…

Op welk bolgewas is deze beschrijving van toepassing?

Heeft u de Nederlandse naam al in gedachten?
Gebruik onderstaand contactformulier voor het inzenden van uw antwoord.

Oplossing januari 2017
Mahoniestruik
(132 inzendingen)

Winnaar januari 2017
Petra Welten uit Goirle, van harte gefeliciteerd!
De entreekaarten worden zo snel mogelijk opgestuurd.

Voorwaarden

De oplossing van deze prijsvraag kunt u vóór het einde van deze maand via onderstaand contactformulier sturen naar De Tuinen van Appeltern. Geef in uw bericht de gezochte Nederlandse naam van de plant aan en vermeldt daarnaast tevens uw naam, adres, postcode en woonplaats, zodat wij u de eventuele prijs kunnen toesturen.

Over de oplossing kan niet worden gecorrespondeerd. De namen, adressen en e-mailadressen worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en worden niet opgeslagen. Met het meedoen aan deze prijsvraag geeft de winnaar toestemming om zijn of haar naam te publiceren op deze webpagina.

Contactformulier:

Nederlandse naam van de plant: *
Aanhef: *
Naam: *
Adres: *
Postcode: *
Plaats: *
Telefoonnummer: *
E-mailadres: *