Historie

Begin jaren ’80 startte Ben van Ooijen in Appeltern zijn eigen hoveniersbedrijf. Zonder het te weten was juist die activiteit het begin van De Tuinen van Appeltern.

Van Ooijen's Hoveniers

Begin jaren '80 startte Ben van Ooijen in Appeltern zijn eigen hoveniersbedrijf, Van Ooijen's Hoveniers. Zonder het te weten was juist die activiteit het begin van De Tuinen van Appeltern. Om zijn werk als hovenier wat gemakkelijker te ‘verkopen’ legde Ben bij zijn bedrijfsloods een aantal kleine modeltuinen aan met onder andere gemetselde muurtjes, een folievijver en ook een paar vaste plantenborders. Met deze modeltuintjes gingen de ontwerpen die Ben maakte meer ‘spreken’, mensen konden zich gemakkelijker voorstellen wat er nu met de lijntjes en vakjes op de tekening bedoeld werd. Al snel waren Ben’s voorbeeldhoekjes bekender dan Ben zijn hoveniersbedrijf en dus werd er besloten om de voorbeeldtuin separaat te gaan exploiteren.

Uniek concept

Na een rondgang door Nederland om te zien wat er op het gebied van tuinenparken zoal bestond, besloot Ben een park aan te gaan leggen waar alle, in Nederland geproduceerde, producten en planten toegepast te zien zouden zijn. Bezoekers zouden er niet alleen naar toe moeten gaan voor de inspiratie, ze zouden vooral geholpen moeten worden met alle informatie over prijzen, leveranciers en bedrijven die hun hulp en diensten aanbieden.
Tot op de dag van vandaag is de formule nog steeds actueel en is er vastgehouden aan het concept, hoewel er naast inspiratie en informatie nu ook het vermaak en de beleving zijn ingepast. De Tuinen van Appeltern genieten inmiddels grote bekendheid in binnen- en buitenland, en worden geroemd om hun objectieve status en veelzijdigheid.

Uitbreidingen

Het park is begonnen op een halve hectare en is momenteel 22 hectare groot. Achter de schermen wordt er alweer druk gewerkt aan nog eens 7 hectare uitbreiding. De Tuinen van Appeltern is een particulier initiatief zonder overheidssteun en subsidies. Door de objectieve voorlichting wordt wel samengewerkt met bijna alle tuingerelateerde organisaties en bedrijven.
Door Ben zijn inzet om de tuincultuur in de breedte te bevorderen ontving Ben van Ooijen inmiddels diverse onderscheidingen en prijzen. Voor Ben is er overigens veel meer dan tuin; zijn inspanningen, en daarmee straks ook het park, zijn gericht op de totale buitenruimte. Dat betekent dus ook aandacht voor het milieu, de gezondheid, energie, klimaat, enz.

Bestaansrecht

De Tuinen van Appeltern is een bv.
Missie: Zoveel mogelijk mensen informeren en inspireren om de toegevoegde waarde van een tuin in de praktijk te ervaren door middel van voorbeeldtuinen, zodat iedereen het goede gevoel hiervan ook in hun eigen omgeving kan creëren.
Visie: Hét tuininspiratiepark (podium) zijn waar iedereen naar toe kan en wil gaan om zich te laten inspireren en informeren op het gebied van tuinen.

De Tuinen van Appeltern heeft ongeveer 50 medewerkers in dienst, waarvan 25 FTE. De verschillende afdelingen bestaan uit tuindienst, kantoor, receptie en horeca. De directie is overkoepelend.