Wilde Weelde Wereld

Ecologische en duurzame leefomgeving!.
 • Wilde Weelde Wereld
 • Wilde Weelde Wereld
 • Wilde Weelde Wereld

Een parkonderdeel van De Tuinen van Appeltern dat is ingericht volgens het gedachtegoed van Wilde Weelde. Een vakvereniging van meer dan 200 natuurvriendelijke ondernemers in het groen. De aangesloten bedrijven richten zich op een natuurvriendelijke, ecologische en duurzame leefomgeving.

In de Wilde Weelde Wereld, een ontwerp van Vis à Vis ontwerpers valt veel te ontdekken. Via de thematuinen loop je de Wilde Weelde Wereld binnen.
Daarachter ligt een oase, ingericht als een gemeenschappelijke buurttuin. Een grote vijver waar kinderen langs spelen en kikkers vangen, struweelbosjes waarin vogels nestelen, met paadjes om te wandelen. Stapstenen en een boomstam vormen een avontuurlijke route.

Wilde Weelde Wereld - De Tuinen van Appeltern

Je wordt er omringd door een weelde aan (wilde) planten, bomen en struiken. Vanaf het uitzichtpunt op de spiraalheuvel kijk je uit over fraaie bloemenweides, de zwemvijver en zie je de meer stenige wereld met de stadsborders en stadstuintjes. Langs de lange houtwal ligt een openbare groenstrook. De houtwal bestaat uit vijf elementen die een complete boom vormen: wortels, stam, takken, takjes en als laatste een lange korf voor de bladeren.

Wilde Weelde Wereld - De Tuinen van Appeltern

Aanleg en beheer van de nieuwe Wilde Weelde Wereld wordt zoveel mogelijk door de leden zelf uitgevoerd. De coördinatie van de aanleg en realisatie van deze grote tuin ligt bij Tuincentrum Soontiëns. Hier groeit een tuin vol inspiratie voor de tuinliefhebber die begaan is met het milieu en ook zelf graag natuurlijk wil tuinieren. 

Er is zo veel te zien in de tuin, daarom lichten we er een aantal in het oog springende onderdelen uit.

De thematuinen

In de Wilde Weelde Wereld liggen zeven thematuinen:

 1. De zevenbladtuin
  Ontworpen en uitgevoerd door Ettema tuininrichting.
  De zevenbladtuin is een experiment om te onderzoeken wat er gebeurt als je bewust gaat tuinieren met één wilde plant, één van de meest gevreesde onkruiden zelfs. 
 2. De kleine beestjes-tuin
  Deze tuin wil laten zien dat een kleine tuin tegelijkertijd zeer natuurrijk en diervriendelijk kan zijn.
 3. De eetbare tuin
  Ontworpen en uitgevoerd door Hoveniersbedrijf Giel van der Palen.
  In de eetbare tuin zijn zoveel mogelijk verschillende eetbare planten bijeengebracht in een visueel aantrekkelijke tuin. Met gebruik van duurzame en hergebruikte materialen.
 4. Therapietuin voor jongeren
  In de Therapietuin voor jongeren bouwen we aan een voorbeeldtuin voor jongeren die begeleid wonen. De container staat voor een instelling met kamers voor jongeren, met daar omheen gelegen de tuin. In het ontwerp leggen we de nadruk op genieten, samen zijn en zelf iets ondernemen in de tuin. Het project is een interactief proces over ontwerpen voor jongeren. Ontwikkeld en aangelegd door het samenwerkingsverband ‘Maarts Viooltje’ met Wilde Weelde leden Babako, Vertumnus en Orgyd Kindergroen.
 5. De buurtontmoetingsplek
  Ontmoetingsplek voor buurtbewoners. Met graszakken om op te zitten en beplanting die toevallig over zou kunnen zijn van de tuinen van de buurtgenoten.
  Ontworpen en uitgevoerd door samenwerkingsverband van Ruurd van Donkelaar GroenadviesVis à Visontwerpers en Maik Tuinen.

De natuurlijke vijver

Een grote vijver vormt het hart van de buurtoase. Dit is een plek in de Wilde Weelde Wereld die ook een openbare groene ruimte in jouw buurt en woonwijk zou kunnen worden. Een heerlijke, rustige plek om te mijmeren, om te spelen, om te genieten van de natuur.
Rondom en in de vijver staan planten, ingeplant en ingezaaid.  
De beplanting is ook aantrekkelijk voor dieren. Er is gekozen voor verschillende waardplanten voor vlinders en solitaire bijen. Kikkers en salamanders komen ook aan hun trekken in en rondom de vijver. Vogels vinden voedsel en broeden in de vogelbosjes die op verschillende plaatsen zijn aangeplant.

Wilde Weelde Wereld - De Tuinen van Appeltern

De houtwal

De houtwal, die 75 meter lang is, wordt verdeeld in vijf stukken die het hele houtleven van een boom laten zien.
Het eerste stuk bestaat uit stobben, wortelpruiken die ruw gestapeld zijn. Een tweede deel laat de stam zien, diverse soorten stammen zijn opgestapeld. Daarna komen de dikke takken, van dik naar dun gestapeld. Een takkenril als vierde, zeer goed bruikbaar in een gewone tuin, gewoon gelegd tussen kastanjehouten palen. En als vijfde een lange bladkorf om bladaarde te maken. Veel ruimte voor dieren, planten, schimmels, bacteriën en bodemleven.
Op dit moment (juni 2014) zijn twee delen van de houtwand gerealiseerd: de wortelpruikwand en de wand van stammen.

Natuur in de stad

De stadsborders tussen twee hoge muren laten zien hoe je met groen om kunt gaan in de bebouwde omgeving. Wat groeit er onder de bomen in de straat of tussen de stoeptegels voor je huis? Fusion met mooie tuinplanten en lekkere eetbare planten. Een doorkijk naar het landschap laat de smalle grenzen van Nederland zien.

Zwemvijver

Neem eens een duik in de zwemvijver Gardenswimm en geniet van het ultieme gevoel van zwemmen midden in de natuur. De monumentale stapelmuren kaderen het achterliggende landschap uit en de vijver loopt naadloos in dit landschap over. Een vuurplaats achter de vijver zorgt voor lange avonden rond het kampvuur.

Het Koekoeksbos

In het Koekoekbos is volop ruimte voor kinderen en vogels. De vogels vinden in het Koekoeksbos rust en een schuilplaats in de takkenril. Er is lekker voedsel voor ze in de fruitbomen en bosjes met inheemse struiken zoals rode bes, doornloze braam en framboos.
Boomstammen, bloemen, zand, water én hutjes in de vorm van vogelnesten, zorgen voor uitdaging voor de kinderen: hier kan je je fantasie de vrije loop laten en beleef je je eigen avonturen! Er zijn spannende verstopplekjes! Als je goed kijkt zie je de nesten van de winterkoning, de ekster of dat van de merel!

Het Koekoeksbos is een samenwerkingsproject van De Twee Heren, Q Groenbeheer, Tuin en Vlinder en Wencke Habermann Natuurlijk Groen.

De tuin is nog in ontwikkeling, maar zeer de moeite waard om te bezoeken!

Uitkijktoren - Wilde Weelde Wereld

Wat is ecologisch tuinieren

De vakmensen van Wilde Weelde houden bij het ontwerp rekening met de soorten planten, de bodem, het water en het microklimaat in de tuin. Variatie is belangrijk om zo veel mogelijk verschillende organismen (vogels, insecten, wormen, egels etc) leefruimte te bieden. Vanuit een goed natuurlijk evenwicht kan een tuin zich spontaan verder ontwikkelen en steeds rijker worden. Het onderhoud bestaat uit corrigeren, kijken en genieten.

 • Door hergebruik van verhardingsmaterialen, hout of planten hoeven er geen nieuwe materialen te worden ontgonnen, gemaakt of gekocht en is er veel minder transport.
 • Een gezond bodemleven is de basis van een natuurlijk evenwicht. Breng dat geen schade toe door gebruik van kunstmest of gif!
 • Laat afgevallen blad liggen. Het geeft voedsel aan de bodem en beschermt tegen vorst. Kleine beestjes huizen erin, die weer voedsel vormen voor vogels, kikkers en egels.
 • Meewerken met de natuur is leuker en gemakkelijker dan er steeds tegen vechten. Probeer bijvoorbeeld niet om grond kaal te houden, maar laat er planten groeien.
 • Laat je verrassen door ontwikkelingen, probeer niet alles naar je hand te zetten.
 • Wilde planten hebben allerlei specifieke relaties, bijvoorbeeld met vlinders en bijen. Cultuurplanten vervullen die maar ten dele.

Wilde Weelde is een breed netwerk van zelfstandige ondernemers in het groen, die ieder hun eigen specialisme hebben: van kwekers, hoveniers en ontwerpers tot leveranciers. Voor meer informatie over de Wilde Weelde Wereld.