Nationale Vaste Plantentuin

Geniet van duizenden vaste planten.
  • Nationale Vaste Plantentuin
  • Nationale Vaste Plantentuin
  • Nationale Vaste Plantentuin

Samen met alle vaste plantenkwekers van Nederland is in Appeltern de Nationale vaste plantentuin aangelegd. De tuin is meer dan 10.000 m² groot met allemaal voorbeeldborders. Vaste planten zijn er in duizenden kleuren en soorten. Een zorgvuldig gekozen compositie zorgt voor een prachtig bloeiende tuin, het hele jaar door. De bordertuin is aangelegd om mensen daarbij te helpen en te inspireren.

Er zijn borders in allerlei thema’s, op kleur en op basis van omstandigheden zoals volle zon, schaduw, enzovoorts. De ‘Wow-borders’ zijn misschien te groot voor toepassing in eigen tuin, maar alle anderen zijn dat zeker wel. Jacqueline van der Kloet tekende, samen met De Tuinen van Appeltern, voor het ontwerp en de honderden kwekers leverden suggesties en planten. Op zaterdag 12 juni 2010 was de officiële opening van deze unieke Nationale vaste plantentuin in De Tuinen van Appeltern. De openingshandeling werd, na een woord van initiatiefnemer Ben van Ooijen, verricht door de tuindienstmedewerkers, Chris Janssen-Steenberg en Marcel Ubbink van Van Ooijen’s Hoveniers en Jacqueline van der Kloet.

Nationale Vaste Plantentuin

De aanleiding

De Tuinen van Appeltern constateerde een afnemende interesse voor de aanleg van een vasteplantenborder. Consumenten vinden het moeilijk, hoveniers vallen steeds meer terug op een standaars assortiment en de tuincentra bieden minder soorten aan. Samen met de vereniging van vasteplantenkwekers werd daarom het initiatief voor de Nationale vaste plantentuin genomen. Vaste planten zijn onmisbaar in een tuin. Ze brengen kleur, geur en structuur. Het gebruik zou gestimuleerd worden als er ergens in Nederland is plek zou zijn waar alle soorten te zien zijn en waar ook alle informatie verstrekt wordt die daarbij nodig is. De Tuinen van Appeltern is mede door het inmiddels aanwezige aanbod en haar objectieve status de perfecte locatie.

Voor iedereen

De Nationale vaste plantentuin is er voor iedereen. Hoveniers en ontwerpers kunnen er hun kennis ophalen maar ook de media en inkopers van tuincentra kunnen in Appeltern terecht. Uiteraard is de tuin vooral bedoeld voor de consument, die al wandelend langs de tientallen voorbeeldborders, de nieuwste soorten en combinatie-mogelijkheden kan meenemen als inspiratie voor thuis.

Nationale Vaste Plantentuin

Nieuwe impulsen

De meer dan 250 vaste plantenkwekers hebben met ‘hun tuin’ in Appeltern een prachtig uithangbord om hun ideeën en nieuwe soorten te etaleren. Een werkgroep komt jaarlijks met nieuwe initiatieven om borders te veranderen of compleet te vernieuwen. Ieder jaar kunnen er nieuwe thema ‘s worden bedacht op basis waarvan de borders worden ingericht en ingekleurd. De inrichting van een border wordt niet voor niets vergeleken met het maken van een schilderij of het schrijven van een gedicht.

Wat is een vaste plant?

Een vaste plant is een kruidachtige plant die na elke winter opnieuw uitloopt om te groeien en te bloeien. Een vaste plant is voor de tuin als een kers op de taart. Een extraatje waarmee de tuin nog meer kleur en beleving krijgt.

Er zijn duizenden soorten met allemaal een eigen karakter qua groei en bloei. Iedereen kiest zijn eigen favorieten. Soms om de kleur, soms om het blad. Maar ook wel vanwege de stabiliteit, de lange bloeitijd of het grondafdekkende vermogen (bodembedekkers). Met vaste planten kun je heerlijk spelen. Het samenstellen van een border wordt niet voor niets vergeleken met het maken van een schilderij. De kunst is het selecteren van die ene bijzondere soort en de combinatie met uw lievelingskleuren. Je wordt een specialist door gewoon aan de slag te gaan. Gewoon uw hart laten spreken om te zien hoe het in de praktijk uitvalt. Daarna maak je het elk jaar nog wat mooier of sprekender. Een te gekke manier van tuinieren.

Onze vaste planten borders kunnen je daarbij helpen. Wij proberen steeds nieuwe combinaties met nieuwe plantensoorten. Ook zijn we gaan combineren met bollen en knollen. Je kunt er van op aan dat als je eenmaal van vaste planten gaat houden, jouw liefde te allen tijden en voor eeuwig wordt beantwoord.

Nationale Vaste Plantentuin

Ontwerp door:
Jacqueline van der Kloet

Kwekers die meegeholpen hebben om deze prachtige tuin te realiseren

Plantenmarkt in Appeltern
Door de nauwe samenwerking tussen de medewerkers van de Plantenmarkt en de tuindienst vind je vele bijzondere planten uit onze tuinen ook op de markt. Wij proberen zoveel mogelijk actuele, in de tuin bloeiende, soorten aan te bieden op onze Plantenmarkt.

Op deze manier worden dan ook steeds nieuwe soorten voor de verkoop aangeboden. Elke week bloeien immers weer andere planten in onze tuinen. In het park staat bij bijna iedere plant de Latijnse naam, zodat je deze kunt noteren en eventueel bestellen. Je kunt op de Plantenmarkt planten bestellen en op een later tijdstip afhalen.

Voorbeeldborders
Jouw borders kunnen op talloze manieren met planten en bomen ingeplant worden. De uitdaging van elke tuinier is een border in te richten met de meest favoriete planten in ‘eigen’ kleuren, die zo lang mogelijk en ook nog op het juiste tijdstip bloeien. De beschikbare oppervlakte is bepalend voor variatiemogelijkheden. Uiteraard spelen de grondsoort, de waterhuishouding en de zonnestand ook een rol.

Extra hulp

Heb je extra hulp nodig om een plantenborder goed in te richten, dan kun je ook een beroep doen op de schetsservice, onze Appeltern Tuinexperts of de plantinformatie in de plantenencyclopedie.