Fluistertour

Een extra ervaring bij iedere tuin!.
  • Fluistertour
  • Fluistertour
  • Fluistertour

Als 1e modeltuinenpark in Europa maakt De Tuinen van Appeltern vanaf 2014 gebruik van een interactief systeem om bezoekers te informeren. Het systeem wordt wel al gebruikt in bijvoorbeeld musea maar nog nooit zo groots en in de buitenlucht. Het systeem is samen met Guide-ID ontwikkeld en speciaal op maat gemaakt voor De Tuinen van Appeltern.

Het principe is eenvoudig
Bij de ingang kan elke bezoeker gratis een 'podcatcher' ter grootte van een mobiele telefoon krijgen. Bij de bezienswaardigheden staan informatieborden waar de bezoeker op kan richten met zijn of haar Podcatcher. Als bezoeker krijg je daarna informatie over de betreffende tuin en antwoorden op vragen al ‘Wat was het uitgangspunt van de ontwerper?’ en ‘Waarom zijn bepaalde planten en materialen zijn toegepast?’

De bezoeker bepaalt
Jij als bezoeker bepaalt dus zelf waarover je meer wilt weten. Bovendien is er geen koptelefoontje nodig, omdat je de Podcatcher als een mobiele telefoon aan het oor kan houden. Door een handig keycord dat aan de Podcatcher zit, kun je deze tijdens jouw wandeling gewoon aan je nek hangen.

Drietalige Fluistertour
Sinds 2015 is de fluistertour ook in het Engels en het Duits beschikbaar! Zo kunnen we ook onze buitenlandse gasten deze unieke ervaring en extra informatie aanbieden.

Nooit meer de weg kwijt
Door de fluistertour toe te passen, hebben we ook direct onze routing verbeterd. Waar je vroeger met een kaartje uit de brochure de weg door ons park moest vinden, kan dat nu ook via de informatieborden en bewegwijzering. Op de informatieborden staat per bord precies aangegeven waar je op dat moment staat en waar je bijvoorbeeld het dichtstbijzijnde toilet of bijvoorbeeld de uitgang kunt vinden. Ruim honderd oriëntatiepunten extra dus!

Appeltern helpt jou, jij helpt ons
Als bezoeker geef je ons onbewust informatie zodat De Tuinen van Appeltern haar park kan verbeteren. Je wandelt door het park en beluistert verhalen over tuinen, diensten of producten welke je interessant vindt. De Tuinen van Appeltern ontvangt hiermee gegevens om te tellen hoe vaak een een podcatcher op een 'identifier' gericht is (het is uiteraard niet mogelijk te zien wie je bent of waar je loopt). Hieruit kunnen we vervolgens concluderen of een tuin toe is aan vervanging of vernieuwing. We kunnen er zelfs uit opmaken of de route eventueel aangepast zou moeten worden omdat je als bezoeker een serie tuinen niet gezien of beluisterd heeft.) Wij helpen jou aan informatie, jij helpt ons aan de verbetering van ons park!

Toekomst
In de toekomst zal iedere modeltuin voorzien zijn van een audiofragment waarmee we uitleggen hoe deze tuin tot stand is gekomen en vooral waarom verschillende materialen zijn toegepast!