Appeltern Tuinenfestival 2018

festivaltuinen 2018,
Herman van Veen

Ontwerpers Tuinenfestival 2018 - 2.jpg

Herman van Veen als onderwerp voor het Appeltern Tuinenfestival 2018!

De editie 2018 van het Tuinenfestival Appeltern is anders van karakter. Aan de deelnemende ontwerpers, kunstenaars of vormgevers is gevraagd op een eigen en originele manier een aspect uit de persoonlijkheid of een activiteit van de hoofdpersoon uit te werken in een tuinontwerp. Daarvoor is een boeiend en veelzijdig individu uitgenodigd die centraal staat. In een gezamenlijke ontmoeting met de deelnemers heeft deze protagonist vragen beantwoord die hem persoonlijk gesteld zijn.

Er is gekozen voor deze aanpak, om aan het publiek te verduidelijken dat eigenlijk in elk tuinontwerp de persoonlijkheid of de wereld van de tuinbezitter naar voren wordt gebracht. Dat deze aanpak een kunde en talent is waarover tuinontwerpers beschikken. Doordat het publiek bekend is met de hoofdfiguur zal de herkenning van het tuinontwerp groter en duidelijker zijn dan bij een abstract thema, zoals dat tot nu gehanteerd werd. Zo zullen uiteindelijk tien verschillende interpretaties van dezelfde persoonlijkheid te zien zijn in een uniek scala van facetten die allemaal samen de betreffende persoonlijkheid weergeven.

Het nieuwe tuinenfestival is een ode aan het leven en werk van Herman van Veen. Zijn veelzijdigheid is ongekend, zijn kunsten zijn groots en zijn populariteit is immens ook buiten onze landsgrenzen. Zijn optreden zijn al maanden vooraf uitverkocht. Herman stond januari dit jaar open om met ons gezamenlijk in gesprek te gaan.

Ontwerpers, kunstenaar en hoveniers konden 1 op 1 vragen stellen over zijn drijfveren, zijn inspiratie, zijn liefdes, zijn toekomst, zijn passie voor natuur enz. enz.

Op basis van zijn antwoorden kun je als ontwerper een aspect uit zijn leven of oeuvre (wat je bijzonder integreert) gebruiken als basis voor het ontwerpen van een festivaltuin.

We zijn bijzonder trots op het feit dat Herman van Veen zijn medewerking verleent. Tientallens prijzen vielen hem ten deel, maar nog nooit werd een creatieve groene tuin-ode aan hem gebracht.

Appeltern Tuinenfestival 2018 | De Tuinen van Appeltern

Op deze foto's zijn de eerste voorbereidingen die getroffen waren te zien.. zelfs de vingerafdruk van Herman werd alvast afgenomen!

Appeltern Tuinenfestival 2018 | De Tuinen van Appeltern
Appeltern Tuinenfestival 2018 | De Tuinen van Appeltern

Na deze bijeenkomst zijn de ontwerpers aan de slag gegaan met een eigen ontwerp, alleen, in duo of groep. Eenmaal geselecteerd door Appeltern, zijn deze door de ontwerpers uitgewerkt en vervolgens door henzelf en hun sponsoren aangelegd in de lente van 2018.

Herman van Veen heeft op 2 juni jongstleden het startschot gegeven van het Tuinenfestival door de tuinen persoonlijk te openen tijdens de officiële opening.

Opening door Herman van Veen.jpg
Tuin Angela Warmerdam.JPG

Gouden Potlood 2018

Gouden Potlood
Op zaterdag 22 september 2018 vond de verkiezing van Het Gouden Potlood plaats onder leiding van Jan van Egmond.

Dit leverde de volgende winnaars op:

  • Beste ontwerp: Ontdek & Verwonder van Angela Warmerdam
  • Meest inspirerende ontwerp: Tuin voor Selma van Michel Lafaille en Appeltern Tuindienst
  • Beste materiaalgebruik/beplanting: Tuinballet van Irene Visser

Deze drie winnaars kregen een persoonlijke oorkonde van Het Gouden Potlood 2018.

DSC_0181.JPG