Appeltern Tuinenfestival 2013

Het Appeltern Tuinenfestival 2013 heeft een eigentijdse thema: 'De uitdaging'

Deelnemers Appeltern Tuinenfestival 2013

In deze tijd van algemene bezuiniging en financiële passen op de plaats wil het Tuinenfestival van Appeltern voor de editie in 2013 met een eigentijdse opgave komen. Onder de noemer ‘De Uitdaging’ moeten de inzenders tien bestaande tuinen een metamorfose laten ondergaan. Zowel qua inhoud als qua uiterlijk.

Selectie

Er zijn tien ontwerpen geselecteerd voor uitwerking. Men dient met een minimum aan materialen, elementen en financiën tot een andere uitwerking te komen dan waar de bestaande tuinen oorspronkelijk voor bedoeld waren. Daarbij kan de ontwerper (of combinatie van ontwerpers) zelf bepalen voor welk inhoudelijk thema er gekozen wordt. 'De Uitdaging' zal dus zijn om te gebruiken wat reeds aanwezig is, maar toch voor een nieuwe verschijning te zorgen. En dat is vergelijkbaar zoals men vaker werkt in de wereld van het tuinontwerp! Is niet bijna elke opgave voor een ‘normaal’ tuinontwerp er een waarbij men uitgaat van de bestaande materialen en mogelijkheden? De ontwerper herinterpreteert, verandert perspectief, rangschikt de belangrijkheid. Door kleur, herschikking of toevoeging ontstaat een nieuwe wereld die plaats en tijd overwint.

Thema: 'De Uitdaging'

Een thema wat feitelijk misschien geen thema is, omdat de ontwerper zelf kan bedenken wat er van de bestaande elementen gemaakt kan worden. ook mogen objecten en middelen vanuit andere parken of tuinen gerecycled worden. Er liggen momenteel 20 festivaltuinen in Appeltern, waarvan 10 tuinen worden ingebracht voor ‘De Uitdaging’.

Op zaterdag 12 oktober vond de verkiezing plaats van het Gouden Potlood 2013. Het aanwezige publiek bestond uit bijna 200 vakmensen, collega’s en familie. De aanwezigen konden unaniem hun stem laten gelden in de verkiezing van het Gouden Potlood. Het Gouden Potlood kent drie categorieën: ‘Beste Ontwerp’, ‘Inspirerende tuin’ en ‘Hergebruik materialen’. Met een meerderheid van stemmen won het ontwerp ‘Ontspanning na inspanning’ van de twee ontwerpsters Francine Vos en Fhreja Deckers.

Dit alles gebeurde na een informatieve namiddag waarin inspiratoren van divers pluimage het publiek probeerden te motiveren voor een van de verschillende ontwerpen. Dit onderdeel was uitermate boeiend omdat de gezichtspunten van mensen uit een ander werkveld die over de ontwerpen kwamen praten een extra dimensie gaven aan de tuinen. Dat werd door het publiek zeer gewaardeerd.