Appeltern Tuinenfestival 2012

Appeltern tuinenfestival 2012, De straat als tuin

Het derde Appeltern Tuinenfestival, ontwerpen die een beeldende stimulans geven aan het denken over de toekomst.

Na twee succesvolle afleveringen van het Tuinenfestival van Appeltern heeft de directie van De Tuinen van Appeltern een derde editie gestart met een nieuw thema: ‘De straat als tuin’. De straat wordt meer en meer een onpersoonlijke plaats om te vertoeven, slechts vormgegeven door functionele dingen.

Selectie

De tien geselecteerde tuinontwerpen belooft een heel gevarieerd aanbod te worden van diverse soorten tuinen die het thema ‘De straat als tuin’ zullen verbeelden. Enerzijds zijn er ontwerpers die het thema als een protest tegen de uniforme en stenige straten hebben uitgewerkt, anderen bieden oplossingen om de straat te ‘vertuinen’ en een derde groep heeft het thema op zeer kunstzinnige wijze vertaald. Het resultaat is een grote diversiteit, zowel aan ontwerpen als aan ontwerpers. Bijzonder te vermelden is dat twee van de tien ontwerpers uit Vlaanderen komen, waarmee het festival voor het eerst de grenzen opengooit. Daarvan hebben sommigen in (speciale) collectieven samengewerkt zodat in totaal 17 mensen hebben gewerkt aan de tuinontwerpen. Zowel tuinarchitecten, tuinontwerpers, ontwerpende hoveniers als zelfs een landschapsarchitectenbureau zijn onder de uitverkozen deelnemers die de tien meest inspirerende en wervelende ontwerpen voor 2012 hebben bedacht. Zij hebben voor het eerst kennis gemaakt met elkaar en de anderen hun kunstzinnige creaties gepresenteerd.

Thema

‘De straat als tuin’. De straat wordt meer en meer een onpersoonlijke plaats om te vertoeven, slechts vormgegeven door functionele dingen. Het Tuinenfestival zoekt ontwerpen die een beeldende stimulans geven aan het denken over de toekomst.