Appeltern Tuinenfestival 2011

Het tweede Appeltern Tuinenfestival, een feest vol creativiteit en reflectie!

Met de tweede editie van het Appeltern Tuinenfestival, waarin wederom bijzondere tuinontwerpen worden gerealiseerd en gepresenteerd aan het grote publiek, is een traditie ontstaan. Dat is een uniek feit in de tuinkunst der Nederlanden en een bijzonder staaltje van bedrijfsvoering ondanks de economisch moeilijke tijden in het vakgebied.

Selectie

In tegenstelling met de eerste editie zijn er voor de tweede editie minder inzendingen ontvangen, maar is het algemene niveau hoger.
Ten eerste was het opvallend dat alle inzenders zich hadden geconcentreerd op het ontwerpen van een ware festivaltuin. Dat wil zeggen, uitdagend van inhoud en stellingname, ongewoon en verfrissend van vormgeving, ongekend en nieuw in verschijning.

Het is nog te vroeg om bij een tweede editie van een bepaalde stijl te spreken, maar toch tekent zich een duidelijk onderscheid af met de andere Europese tuinfestivals. Daar waar de tuinen van het Festival International des Jardins in Chaumont eerder een poëtische benadering van het fenomeen tuin laten zien met een ietwat filosofische benadering en de Chelsea Flower Show in Londen eerder kortstondige hoogstandjes toont van technisch design en het gebruik van plantenmateriaal, is het opvallend dat Het Appeltern Tuinenfestival meer het tuingevoel koestert, waarin inhoudelijk sterke uitwerkingen te zien zijn van het opgegeven thema.

Thema

Het thema voor 2011 was ‘reflectie’. Reflectie betekent terugkaatsing, weerschijn, gloed, beschouwing, overdenking, het denken. Het thema kan heel breed worden geïnterpreteerd, maar zou ook zonder uitleg moeten spreken uit het ontwerp en de eventuele titel. Kijk in de spiegel en grijp uw kans!

Gouden Potlood

Het Tuinenfestival van Appeltern, waar een vijftiental bijzondere tuinen te zien zijn die speciaal voor het festival werden aangelegd, is voor het eerst bekroond met drie winnaars. Op vrijdag 9 september 2011 werd door het aanwezige publiek van de Appeltern Expo vakdag, bij elkaar een duizendtal vakbroeders en -zusters uit de groene branche, in drie categorieën de favoriete tuinen aangeduid.

Tuinenfestival Appeltern viert feest: Gouden Potloden voor het eerst uitgereikt!

Het Tuinenfestival van Appeltern, waar een tiental bijzondere tuinen te zien zijn die speciaal voor het festival werden aangelegd, is dit jaar voor het eerst bekroond met drie winnaars. Op vrijdag 9 september 2011 werd door het aanwezige publiek van de Appeltern Expo vakdag, bij elkaar een duizendtal vakbroeders en -zusters uit de groene branche, in drie categorieën de favoriete tuinen aangeduid.

De stemming op het einde van de dag toonde het volgende resultaat:

  • De hoofdprijs, in de categorie ‘Winnend ontwerp’ werd verdiend door:
    Het Zilveren Paviljoen van ontwerpster Jacqueline Volker.
  • Categorie ‘Interessantste materiaalgebruik’ gaf als winnaar:
    Spiegels van de ziel, van ontwerpersduo De Buitenkamer/Tuyndesign
  • In de categorie ‘Meest inspirerende tuin’ werd de winnaar:
    Het Spoor Bijster met een ontwerp van Hoveniersbedrijf Miggiels-Van Amstel