Vormbomen

De exacte definitie van een vormboom is eigenlijk niet te geven omdat iedereen er een eigen draai aan geeft. Een boom wordt feitelijk altijd een beetje gevormd.

Omschrijving

Op de kwekerij begint het met een geworteld ‘stokje’ dat geleidelijk aan kan uitgroeien tot een huizenhoge boom De kweker begeleidt het jonge boompje op weg naar volwassenheid. Door er voor te zorgen dat hij mooi recht blijft, dat er maar één stam is met zijtakken en dat de structuur een beetje open blijft zodat de boom rondom in het blad schiet of vruchten gaat dragen. Op die manier is een laan-boom dus eigenlijk ook een vormboom. En zelfs een hele grote treurwilg is in zijn opgroei bijgestuurd.

Toch ‘weet’ iedereen dat met een vormboom alleen die soorten bedoeld worden die altijd in dezelfde vorm gehouden kunnen worden. Door de uitlopers steeds te korten, wordt de boom wel dikker maar niet groter of breder. Ideaal voor de kleinere Nederlandse tuin maar ook ideaal als de boom bepaalde functies moet verrichten. Vormbomen worden geplant als een zuilenrij, als een groen plafond, als windkering, als zonnescherm en als camouflagewand tegen inkijk door buren.

Vormbomen zijn er in allerlei soorten en geleidingen. Ook groenblijvende heesters als laurier en hulst kunnen in blijvende vormen worden gesnoeid en gehouden.

Extra hulp

Heb je extra hulp nodig om een plantenborder goed in te richten, dan kan je ook een beroep doen op de Schetsservice, onze Appeltern Tuinexperts of de plantinformatie in onze ruime Plantenencyclopedie.

Productenlijst

Stel een vraag over deze inspiratietuin

Wat is je vraag? *
Naam *
E-mailadres *
Foto
Optioneel kun je een foto bijvoegen om je vraag te verduidelijken.
Fluistertour
–:––