Vijvers

Water, lucht en groen zijn de meest belangrijke ingrediënten van een tuin.

Omschrijving

Water, lucht en groen zijn de meest belangrijke ingrediënten van een tuin. Water in een tuin geeft de tuinbezitter een enorm rijk gevoel, tenminste als het water helder is en het in een natuurlijke omgeving ingepast is.

Er wordt op vijvergebied helaas heel wat afgerommeld in Nederland. Dat heeft alles te maken met onvoldoende kennis en geduld. De vissen staan vaak al in een emmer op het terras terwijl het gat van de vijver nog gegraven moet worden. Wij wijzen je graag op constructieve details op de tuinadvies pagina’s.

In grote lijnen zijn vijvers onder te verdelen in een natuurlijke vijver, een voorgevormde vijver (bak) en een folievijver. Een vijver wordt meestal aangelegd voor de sier met daarin mooie planten en vissen. De vijver kan echter ook gemaakt worden om in te zwemmen zo’n zwemvijver is evengoed een sierlijk element. Een traditioneel zwembad heeft een paar nadelen qua inpassing. De klinische uitdrukkelijk aanwezige uitstraling en de grootte ervan zijn moeilijk ‘weg te werken’. Een zwemvijver heeft daar geen last van door de aanwezige planten. De vijver gaat volledig op in de natuurlijke omgeving. Mooi om naar te kijken en avontuurlijk om in te zwemmen.

Het waterrijk van Appeltern

Elke tuin in het park heeft een eigen sfeer, een eigen identiteit en een eigen inrichting. Vanaf het begin speelde water daarbij een grote rol. In zeker de helft van de tuinen zijn vijvers of waterbronnen toegepast. Volop inspiratie voor de tuiniers met een voorkeur voor water en misschien ook wel voor tuiniers met weinig tijd. Want volgens ons is de vijver het meest onderhoudsvriendelijke onderdeel van een tuin, mits goed aangelegd.

De Tuinen van Appeltern wordt aan alle zijden omgeven door weelderige sloten en dwars door het park loopt een brede vaart. Bezoekers kunnen met een trekpontje van het ene naar het andere parkdeel. Deze landschappelijke inpassing is altijd heel belangrijk geweest. Op diverse plekken vloeit het landschap bijna het park binnen. Voor vijverliefhebbers heeft de natuurlijke omgeving extra voordelen; op veel plaatsen zijn er watertuinen gemaakt waarbij de sloten en vaart als basis zijn benut. De overstekende vlonders en watervallen zijn daarmee op voorhand ‘natuurgetrouwer’ en ‘echter’ dan wat vaak in een doorsnee achtertuin te zien is.

Meer dan 100 vijver- en waterideeën

Door de veelheid aan voorbeeldtuinen met vijvers krijgt de bezoeker in Appeltern een prachtig totaalbeeld van de vele constructiemogelijkheden. Het park telt ook een aantal siervisvijvers waarbij Koi- en Steurvissen enthousiast rondzwemmen. En ook voor de tuiniers met diepwatervrees heeft Appeltern veel te bieden. Want de tientallen waterbronnen, met al dan niet hoorbaar water, zijn een prima alternatief.

De voorkeur qua uitstraling en vormgeving van een vijver in de jaren wel verandert. Vroeger was het een kwestie van een simpel stuk vijverfolie afgedekt met een rand vol keien. Nu gaat het om hoogwaardig EPDM-folie met een strakke afwerking van natuursteen of platen van metaal of hout.

In De Tuinen van Appeltern worden alle vijvers mede verzorgd door vijverecoloog Danny Keijsers. Hij controleert een jaarrond onze vijvers en instrueert onze tuindienst bij de noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden. Alle bevindingen zijn te zien op onze website. Danny helpt je uiteraard ook als je dat wilt, hij geeft regelmatig workshops in ons park, maar komt op verzoek ook graag bij jou en je vijver langs.

Professionele hulp

Zoek je een hovenier die je helpt een vijver in te passen in jouw tuin, dan verwijzen we je graag naar de Appeltern Tuinexpert van De Tuinen van Appeltern. Ook kun je te raden gaan bij GardenSwimm Zwemvijvers!

Neem een kijkje in de Appeltern webwinkel:

Productenlijst

Tuinadvies

Stel een vraag over deze inspiratietuin

Wat is je vraag? *
Naam *
E-mailadres *
Foto
Optioneel kun je een foto bijvoegen om je vraag te verduidelijken.
Fluistertour
–:––