Prairiebeplanting

Vaste planten worden alsmaar populairder maar dat is niet altijd zo geweest. Sterker nog, een tijd geleden werd er heel moeilijk over gedaan.

Prairiebeplanting

Omschrijving

Het was moeilijk, men wist niet welke planten er gekozen moesten worden, de planten wilden niet groeien of groeiden juist allemaal door elkaar en dan moesten ze ook nog van tijd tot tijd opgerooid worden om ze weer vitaal en binnen de perken te houden. De meeste van die ‘problemen’ zijn terug te voeren op kennis. Door niet te weten wat de specifieke gebruiksmogelijkheden zijn ontstaan fouten met allerlei ergernissen als gevolg.

De Nederlandse kwekerijwereld zag de populariteit dalen en kwam met nieuwe concepten. Kant en klaar borders, kant en klaar mengsels en vooral ook veel tekst en uitleg bij hun gekweekte planten.

Prairieborder | De Tuinen van Appeltern

De prairieborder is ook zo’n vernieuwend concept dat bedacht is om je te helpen en meer te laten genieten van jouw favoriete geuren en kleuren. De prairieborder is daarbij ook nog makkelijk in het onderhoud door de plantwijze en afdekking met granulaatkorrels. De Appeltern kwekers tonen je graag hun kant en klare mengsels. Het is mogelijk om een prairieborder naar eigen wens te laten ontwerpen en aanleggen.

Prairie Garden: wat is het?

Prairie Garden® is een onderhoudsarm beplantingssysteem waarbij een natuurlijk evenwicht ontstaat tussen planten. Het beplantingsconcept wijkt af van de traditionele beplantingswijze, doordat men geen groepen van eenzelfde plant maakt zoals in bijvoorbeeld borderbeplanting, maar de planten over de gehele oppervlakte laat terugkomen in verschillende combinaties.

De combinaties van sterke vaste planten en siergrassen geeft vijf tot zes keer per jaar een volledig ander beeld qua kleur en structuur waardoor de beleving enorm verhoogt. Het beeld is het hele jaar door aantrekkelijk. Prairie Garden is een stabiel systeem dat weinig tot geen onkruid toelaat, omdat de planten diep wortelend zijn. De bovenste acht centimeter wordt afgedekt met een laag Prairieva. Hierdoor krijgt het onkruid minder kans van kiemen en lopen de planten eerder uit dan in een traditionele border. Een bijkomend voordeel is, dat de planten dankzij hun diepe wortelgestel en de goede vochthuishouding van Prairieva, geen last hebben van droge zomers.

Het gebruik van prairieplanten geeft goede mogelijkheden, omdat er een doordachte plantenkeuze wordt gemaakt, die na enige tijd weinig onderhoud nodig heeft. Het onderhoud is dus extensief (een derde van de tijd in vergelijking met klassieke vormen van aanplanten). Het onderhoud vindt hoofdzakelijk plaats in de winter (februari).

Voordelen van een prairiebeplanting

 • Een natuurlijk uitzicht, elk seizoen weer anders
 • Veel belevingswaarde voor weinig onderhoud
 • Trekt bijen, vlinders en andere insecten aan
 • Geen bestrijdingsmiddelen nodig
 • Geen beregening nodig door het afdekken van de grond met Prairieva
Prairieborder | De Tuinen van Appeltern

Waar kan ik prairiebeplanting toepassen?

Geschikt voor open, zonnige tuin; er moet zeker een halve dag zon zijn (dus een tuin op het zuiden, oosten en westen gericht). Zowel voor grote als kleine oppervlaktes toepasbaar

Ook zijn er ander toepassingen voor het concept Prairie Garden® mogelijk, zoals:

 • Zorgcentra;
 • Openbaar groen;
 • Landschappelijke tuinen;
 • Parken, bermen en rotondes;
 • Thematuinen en recreatiecentra;
 • Dierentuinen en attractieparken;
 • Kantoor- en bedrijfstuinen;
 • Begraafplaatsen.

Prairiebeplanting in Appeltern door Lageschaar Vaste planten!

Lageschaar vaste planten kweekt al ruim 40 jaar een groot sortiment vaste planten op eigen kwekerij. Soortechtheid, leverbetrouwbaarheid en duurzaam geteelde producten kenmerken het bedrijf. De producten zijn voorzien van PlanetProof, Groenkeur en NL Greenlabel.

Naast de vaste planten van eigen kwekerij heeft Lageschaar een drietal langlevende en eenvoudig te beheren beplantingsconcepten ontwikkeld, waaronder Prairie Garden®. Deze uitgebalanceerde concepten zijn flexibel in te zetten en hierdoor toe te passen in elk groendesign.

Deze concepten zijn alle drie bedacht vanuit de visie van het beheer en hebben zich inmiddels in de praktijk ruimschoots bewezen!

Appeltern Tuinexperts
Ook de Appeltern Tuinexpert past het prairieborder principe veelvuldig toe. Je kunt ook bij hen terecht!

Ontwerp

Deze tuin is ontworpen door

Tuinadvies

Stel een vraag over deze inspiratietuin

Wat is je vraag? *
Naam *
E-mailadres *
Foto
Optioneel kun je een foto bijvoegen om je vraag te verduidelijken.
Fluistertour
–:––