Peter Graat

Geïnspireerd door schilderijen van Van Gogh met landschappen die voor 1/3 uit landschap bestaan en voor 2/3 uit lucht.

Peter Graat
Niet meer
te zien

Omschrijving

De Nederlandse schilderkunst, Vincent van Gogh en eerder in de gouden eeuw Pieter Gerardus van Os beelden vaak landschappen uit die als kenmerk hadden dat de vlakverdeling van het schilderij voor 1/3 uit landschap bestond en voor 2/3 uit lucht.

Juist deze luchten spreken zeer tot de verbeelding, de landschappen en vergezichten zijn redelijk constant en elke dag ongeveer hetzelfde met als hoofdkleur groen. De lucht boven deze landschappen vertonen een grote verscheidenheid aan vormen en structuren en zijn elke minuut van de dag anders en verkleuren van saai grijs naar helder wit met als verrassing vaak een fel blauwe achtergrond..

Hoe mooi, afwisselend of saai en grijs de luchten ook zijn elke dag worden ze afgesloten met de nacht, donker en zwart om vervolgens de volgende dag weer geheel anders tevoorschijn te komen.

Schilderen met planten

Borderplan:

Deze gedachte vertalen naar schilderen met planten zie ik als volgt voor me: Een zwarte rand (de nacht), strak, vast waarin de dag gevangen is.

1/3 gedeelte van het schilderij groen (het landschap) de constante factor. Groene bladplanten en grassen en zijn hier geschikt voor.

2/3 gedeelte van het schilderij grijs (de standaard kleur lucht) grijsbladige plant als bodembedekker, met hierin als afwisseling witte tinten, wolken die komen en gaan, verschillende bloeitijden witkleurige bloemen afgewisseld met opvallend blauwe tinten die eruit knallen. Vaak van korte duur maar wel intens Dezelfde ervaring die we meemaken als de lucht “openbreekt” met een strak blauwe lucht. Blauw bloeiende solitair planten en grijstinten die opvallen kunnen dit verbeelden.

Toegepaste beplanting:

- Ooievaarsbek
- Karpatenklokje
Salvia Nemorosa 'Ostfriesland' - Bossalie
Iberis sempervirens 'Snowflake' - Scheefkelk
Aster ericoides 'Snow Flurry' - Sluieraster
Artemisia schmidtiana 'Nana' - Bijvoet
Eryngium planum 'Blauer zwerg' - Blauwe distel
Miscanthus sinensis 'Morning light' - Prachtriet
Ophiopogon planiscapus 'Niger' - Zwart gras
Festuca scoparia - Zwenkgras
Alchemilla mollis - Fraaie vrouwenmantel

Ontwerp door:

Peter Graat
Peter Graat tuinontwerp en - adviesbureau

Stel een vraag over deze inspiratietuin

Wat is je vraag? *
Naam *
E-mailadres *
Foto
Optioneel kun je een foto bijvoegen om je vraag te verduidelijken.