Oosterse Tuin

Een heerlijke tuin met veel beleving waarmee je je in oosterse sferen waant.

Omschrijving

In Appeltern is een compleet parkonderdeel ingericht met oosterse ingrediënten. Een echte Japanse tuin is gebaseerd op mystieke elementen en historische beginselen. Geen enkele steen is in zo’n tuin zomaar neergelegd. Alles heeft te maken met de stand van de zon, de relatie met elementen als water, lucht en religie.

In Nederland wordt vaak alleen de oosterse sfeer ingepast en blijven we nog ver van originele Japanse uitgangspunten. Neemt niet weg dat we wel steeds wijzer worden en steeds meer traditioneel geldende regels bewust of onbewust, gaan inpassen. Het ontwerp van deze Japanse tuin bevat ook een aantal oosterse sfeerelementen. De gebaande verharding, de zwerfkeien met azalea’s en bamboes, het houten plateau met ligkussens en het Japanse theeprieel. Een heerlijke tuin met veel beleving waarmee je je zeker in oosterse sferen waant!

De Japanse tuin is bijzonder populair in Nederland. We denken dat het te maken heeft met de rust en de mystiek waarmee zo’n tuin omgeven is. Elke steen en ook de plek waar die is neergelegd, heeft een betekenis. Niets is zomaar aangelegd of ingeplant. Ook de verzorgingsgraad van de Japanse tuin is van een heel hoog niveau. De grindbedden met karakteristieke ingeharkte vormen spreken tot de verbeelding. Misschien zijn wij ook op zoek naar zo’n geordenheid! Misschien dat we onbewust een zelfde gevoelsband met onze tuin willen als de Japanners. Een tuin die ons troost, die ons rust biedt en die ons doet beseffen wat echt belangrijk is in het leven. De Japanse tuin als leidraad, als hou vast, als spiegelbeeld, dat is wat we willen.

OOSTERSE SFEREN IN NEDERLAND
Wij Nederlanders kennen helemaal niet zo’n ‘intieme’ band met onze tuin. We zijn veel nuchterder en ‘geloven’ nauwelijks in allerlei ‘krachten’ en ‘symbolen’. Toch is er duidelijk sprake van een kentering. De band met de tuin in zijn algemeenheid wordt sterker en de behoefte aan een eigen sfeer of uitstraling waar we ons bij thuis voelen, groeit met de dag. Vandaar ook de groeiende markt van oosterse ornamenten, oosterse bouwwerken, planten, etc. voor de Japanse tuinaanleg. Helaas blijven we in de praktijk nog ver verwijderd van de Japanse maatstaven, maar dat is wellicht een kwestie van tijd. Het heeft ook alles te maken met het juiste advies, de creatieve ontwerpen en de praktijk situatie. Een aantal door Appeltern geselecteerde hoveniers en ontwerpers hebben zich inmiddels de materie eigen gemaakt en staan te boek als specialist.

OOSTERSE TUIN IN APPELTERN
De Oosterse tuin in Appeltern is eigenlijk ook geen echte Japanse tuin, omdat wij uitgingen van een ander principe. Wij wilden in Appeltern zoveel mogelijk variaties van verharding en beplanting laten zien die passen in een Japanse tuin. Juist ook om iedereen optimaal te informeren. Niet conform ‘de regels’ maar wel inclusief alle toepassingsmogelijkheden. In onze Oosterse tuin is een natuurlijke vijver met Koi-vissen terug te vinden. Je kunt goed zien dat in deze tuin iedere steen een paar keer omgedraaid is voordat hij zijn definitieve plek kreeg. Alles ziet er zo natuurlijk mogelijk uit. Veel bezoekers denken dat het mooie groene tapijt gemaakt is van mos en piepkleine varens. Het zijn echter beide laaggroeiende bodembedekkende vaste planten: Sagina subulata en Leptinella squalida. Beide soorten zorgen ervoor dat, mits voldoende planten worden geplant, de bodem helemaal begroeid raakt.

NATUURSTEEN-BESTRATING
Ook heel mooi in deze tuin is de natuursteen-bestrating en de Bale Bengong gemaakt van hardhout. De Bale Bengong is een traditie vanuit het Oosten. Een plek om te ontspannen, na te denken en rust te vinden. In onze snelle westerse wereld zou dit een rustpuntje kunnen zijn. Tevens geeft de Bale Bengong alleen al door zijn aanwezigheid een bijzondere uitstraling aan deze tuin.

NEDERLANDS KLIMAAT
De Oosterse tuin laat zien dat dit tuintype ook geschikt is voor het Nederlandse klimaat mits er aandacht wordt besteed aan de vormgeving en de keuze van bestrating, constructies en beplanting.

BAMBOES
De bamboe is onlosmakelijk verbonden aan de Japanse en Chinese cultuur. En dan hebben we het niet alleen over de tuin, maar ook in bouwwerken, manden, meubels, gereedschap, wapens, vishengels, eetstokjes, etc. De bamboe is er in tientallen soorten en variëteiten. In Appeltern staan ze op vele plekken in tuinen als blikvanger, als achtergrond, als haag, als vakbeplanting, als wolk en als speelbosjes. En uiteraard ook als onderdeel van de Japanse tuin.

Plantenlijst

Productenlijst

Stel een vraag over deze inspiratietuin

Wat is je vraag? *
Naam *
E-mailadres *
Foto
Optioneel kun je een foto bijvoegen om je vraag te verduidelijken.
Fluistertour
–:––