Kleine Stadstuinen

Als een tuin maar een beperkt grondoppervlakte heeft, hoeft het er nog niet minder gezellig op te worden.

Kleine Stadstuinen

Omschrijving

Als een tuin maar een beperkt grondoppervlakte heeft, hoeft het er nog niet minder gezellig op te worden.

Voor het goede gevoel in een kleine tuin gelden feitelijk geen andere regels dan bij een grote tuin.. de hoeveelheid beplanting, liefst 2/3 van het totaal oppervlak en de hoogteverschillen zijn bepalend. Omdat je in een kleine tuin ook wel normaal en comfortabel wilt kunnen zitten, zou er in het grondvlak wel eens te weinig ruimte voor voldoende beplanting kunnen zijn. Zodra daar sprake van is, dient de benodigde hoeveelheid aan planten te worden gecompenseerd met groen tegen de zijwanden en/of het dakvlak. Zo’n groen plafond kan gemaakt worden m.b.v. Pergolaconstructies of dakbomen. De wanden kunnen rijkelijk worden begroeid met klimplanten. Voorheen noemden we deze serie stadstuinen onze Patiotuinen. Dit had alles te maken met het feit dat een Patiotuin vergelijkbaar is met een kleine stadstuin. Het verschil is dat een patiotuin compleet ommuurd is.. een patiotuin is feitelijk een open deel van het huis..

Kleine stadstuin.. Patiotuin en zelfs een Balkontuin; veel van de situaties zijn vergelijkbaar.. het groen en de eigen accessoires zijn steeds even noodzakelijk voor het goede tuingevoel.

Stadstuin 1
Veel stadstuintjes zijn niet groter dan 25 à 30 cm². In dit voorbeeld gaat het om een soort gangetje als intro na 2 à 3 verschillende zitplekjes.. de dakpergola verbindt de ruimtes, dat gebeurt ook door de consequente grijs gestucte muren en doorlopende tegelbanen. Overal is het groen zichtbaar en tastbaar. In elk randje groeit een plantje..

Met name in kleine tuinen moeten die randjes goed ingezet worden!

 • Het straatwerk in deze tuin is geleverd door onze partner Excluton
  (Routon Rome 60 x 60 x 4)
Kleine-Stadstuin-1_De-Tuinen-van-Appeltern

Stadstuin 2
Deze stadstuin is alweer wat groter. Ook hier is elke vierkante meter benut en overal voel en zie je de beplanting.

Een beetje uitzonderlijk om de vijverrand te maken van trottoirbanden, maar anderzijds wel onverwoestbaar en stijlvol. De geknotte bomen passen prima in het talud van de sloot, een heerlijk waterrijke stadstuin. Met voldoende plekken om met de zon mee te draaien..

 • Het straatwerk in deze tuin is geleverd door onze partner Excluton;
  (Optimum Ardesia Graphite 60 x 60)
 • Overkapping en wilgentenenschermen zijn afkomstig van Tilia Tuinservice.
Kleine-Stadstuin-2_De-Tuinen-van-Appeltern

Stadstuin 3
Een stadstuin in 3 niveaus; het gedeelte aan de waterkant, het hoofddeel in het midden en de waterhoek met verhoogd gemetseld plateau.

Veel afwisseling op betrekkelijk weinig oppervlakte. Dit is bij uitstek een tuin om te ervaren hoe verruimend hoogteverschillen werken.

Kleine-Stadstuin-3_De-Tuinen-van-Appeltern

Stadstuin 4
Een stadstuin met een zitkuil.
Het aangename van deze zitkuil is dat hij niet te diep is, een behaaglijk ronde vorm heeft en niet rondom is afgesloten. Een zitkuil die ervoor zorgt dat je ook de rest van de tuin kunt blijven genieten.
Het waterelement tegen het talud is juist door dat talud eenvoudig te realiseren. Door de gaten in de muren blijft het stroompje van alle kanten zichtbaar.

 • Het straatwerk in deze tuin is geleverd door onze partner Excluton
  (Noviton Rimini 60 x 60 x 4)
Kleine-Stadstuin-4_De-Tuinen-van-Appeltern

Stadstuin 5
Deze stadstuin wordt min of meer gebroken door de muur met gemetselde keerwand in het midden. Beide delen zijn nu net te klein.. althans dat zou je op papier verwachten. In de praktijk is er voldoende groenbeleving en heus ook plek voor leuke terrassen, stoelen of bankjes.
De steiger boven de sloot geeft je een prinsheerlijk gevoel en uitzicht.

 • Het straatwerk in deze tuin is geleverd door onze partner Excluton;
  (Noviton Milaan 60 x 60 x 4)
 • De vlonder is gemaakt van loopsteigerdelen, deze zijn te koop bij vrijwel elke bouwmarkt.
Kleine-Stadstuin-5_De-Tuinen-van-Appeltern

Stadstuin 6
Dat je een kleine stadstuin ook een eigen sfeer en identiteit kunt geven, blijkt wel uit deze inrichting.

Het is een kleine Japanse tuin geworden door typische Japanse planten en materialen te gebruiken.. het zal zeker niet kloppen volgens de Japanse maatstaven en regels, maar het sfeertje voelt heerlijk Oosters aan..

De bamboes staan rondom in een wortelwerende wand.. anders nemen ze binnen een paar jaar de hele tuin in beslag.

Kleine-Stadstuin-6_De-Tuinen-van-Appeltern