Jette Jongerius

Geïnspireerd door het schilderij ‘Female Figure with Head of Flowers’ van Salvador Dali.

Jette Jongerius
Niet meer
te zien

Omschrijving

“I BUILT THIS GARDEN FOR US”

Na het lezen over deze wedstrijd “Schilderen met planten” werd ik direct enthousiast. Salvador Dali intrigeert mij al jaren en ik was direct geraakt toen ik het schilderij ‘Female Figure with Head of Flowers’ voorbij zag komen toen ik op het internet aan het surfen was.

Schilderen met planten!

Het schilderij paste perfect bij mijn gevoel op dat moment; een stel besluit niet samen verder te gaan, hoeveel ze ook van elkaar houden. De vrouwfiguur in dit schilderij heeft nog hoop, gezien haar witte verschijning en bloemen op haar hoofd. De manfiguur geeft op en verdwijnt in de achtergrond. Heel toepasselijk kwam het nummer van Lenny Kravitz ‘I built this garden for us’, de volgende ochtend in mijn hoofd op, en zo ben ik op het thema van het tuinontwerp/tuinschilderij gekomen dat dus deels autobiografisch is.

Schilderen met planten!

Ontwerp

Tijdens de eerste ontmoeting van de autobiografische personen hebben zij wilgen geknot, daarom heb ik wilgentenen gebruikt om de mensfiguren te verbeelden. Voor de kleuren van de beplanting heb ik de kleuren uit het schilderij ontleed als ook de emoties bij mezelf en daar kwamen de kleuren bordeauxrood; liefde/passie/bloed/oorlog en wit; hoop/vrede naar voren. Door rood en wit te mengen krijg je roze, een zacht evenwicht in alle heftige emoties. Het leven gaat door en bloemen op het hoofd van de vrouwfiguur heb ik als het ware “uitgegooid” in de weide voor haar.

In het ontwerp heb ik gezocht naar meer contrast tussen de houding van de mensfiguren dan in het schilderij van Dali. Om het verschil in houding te benadrukken, heb ik de vrouw op een heuvel geplaatst; zij ziet nog hoop in de toekomst. De witte Anemone h. ‘Honorine Jobert’ zet dit gevoel kracht bij. De man staat onderaan de heuvel, te moe om nog te vechten voor hun liefde.

Als basisplanten, om de achtergrondkleur van het schilderij te vertalen, heb ik gekozen voor Carex comans ‘Bronze Form’ (Zegge) en Heuchera m. ‘Palace Purple’ (Purperklokje). Zij hebben jaarrond vorm en kleur. In eerste instantie had ik deze beide planten gemixt door het hele schilderij staan, maar om meer contrast en beweging te krijgen in het ontwerp, heb ik 'op en voor de heuvel enkel Carex comans ‘Bronze Form’ gebruikt en achter de heuvel in de weide enkel Heuchera m. ‘Palace Purple’.

Rozen nemen een belangrijke plaats in bij de biografisch personen dus ook dit ontwerp. De doorbloeiende roze-witte klimroos ‘Blush Noisette’ omvat beide mensfiguren en is de “bindende” roos. Er heerst nu evenwicht en ze zitten in elkaars hart, maar de hoop richt zich nu op hun eigen levens. De bordeauxrode ramblerroos ‘Etolie de Hollande’ omwindt enkel de vrouwfiguur; de liefde en passie houden haar levend. In de weide staat de roze Rosa ‘Frederic Mistral’, goddelijk geurend en evenwicht brengend.

Het leven gaat door, blijft in beweging, daarom heb ik gekozen voor de “wuivende” bordeauxrode Sanguisorba o. ‘Tanna’ en wit-roze Gaura l. ‘Whirling Butterflies’. Om de liefde en passie kracht bij te zetten als ook een stukje drama, heb ik gekozen voor de Dahlia ‘Karma Choc’. De hoop wordt verbeeldt door de Echinacea p. ‘Alba’. Rond augustus is mijn “schilderij” op haar hoogtepunt en zal dan het beste mijn gevoel en emoties verbeelden.

Met dank aan Carien van Boxtel, Tuingoed Foltz, C.Th. van Bergenhenegouwen, Fluwel en iedereen die in welke vorm ook heeft bijgedragen.

Toegepaste beplanting

Ontwerp door:

Jette Jongerius
JetteJ Natuurlijk Creatief

Stel een vraag over deze inspiratietuin

Wat is je vraag? *
Naam *
E-mailadres *
Foto
Optioneel kun je een foto bijvoegen om je vraag te verduidelijken.
UNDEFINED