Irene de Jong & Marcel Bellert

Geïnspireerd op het schilderij ‘De Aardappeleters’ van Vincent van Gogh.

Irene de Jong & Marcel Bellert
Niet meer
te zien

Omschrijving

Ons beplantingsplan is gebaseerd op het schilderij ‘De Aardappeleters’ van Vincent van Gogh. Dit donkere schilderij is gemaakt in de beginperiode van zijn leven als schilder. Voor het schilderij gebruikte Vincent donkere, bruine verftinten. Bij ons roept het schilderij termen als eenvoud en noeste arbeid op.

Irene de Jong & Marcel Bellert

Wij willen een eenvoudige basisbeplanting gaan toepassen met een aantal bloeiende accenten. Deze bloeiende accenten zijn stevig en opvallend. De gekozen planten zijn robuust van vorm en uitstraling. De planten staan voor de noeste arbeid van de arbeiders in die tijd. De basis is een combinatie van lage, bodembedekkende vaste planten. Alle planten hebben donkere bladeren. Ze zijn uitgekozen vanwege het blad, de bloei is ondergeschikt. Het blad loopt qua kleur van beneden naar boven op van heel donkerbruin naar grijsbruin.

De basisbeplanting is de achtergrond van het schilderij. In vijf strakke stroken met bloeiende planten worden de vijf aardappeleters vertaald. In deze vakken komt een compositie van bloeiende bollen en aardappelplanten. Daarnaast stelt een vak met siergras de tafel van de groep mensen voor en bovenin is nog een strook met een grijs / geel accent dat de lamp voorstelt. De lamp verlicht de groep. De stroken worden afgebakend met houten planken. De bloeiende lente- en zomerbollen in de kleuren wit, zalmroze en oranje staan voor de huid en de mutsen van de aardappeleters.

De aardappelplanten zijn de basis voor de personages op het schilderij. Over de ‘tafel’ verspreid worden aardappels, gegoten uit beton, geplaatst. In het najaar worden de aardappels geoogst en de Dahlia-knollen vervangen door tulpenbollen.

Toegepaste beplanting:

1. Heuchera ‘Black Out’ - Purperklokje
2. Heuchera ‘Silver Scrolls’ - Purperklokje
3. Sedum ‘Purple Emperor’ - Vetkruid
4. Carex buchananii - Rode Zegge
5. Ophiopogon planiscapus ‘Niger’ - Zwart gras
6. Tulipa ‘Pays-Bas’ - Tulp
7. Tulipa ‘Apricot Beauty’ - Tulp
8. Solanum tuberosum - Aardappel
9. Dahlia ‘Autumn Fairy’ - Parkdahlia
10. Dahlia ‘Aspen’ - Parkdahlia
11. - Heiligenbloem

Ontwerp door:

Irene de Jong & Marcel Bellert
Tuinontwerpen ‘Irene de Jong’
Marcel Bellert tuinen

Productenlijst

Stel een vraag over deze inspiratietuin

Wat is je vraag? *
Naam *
E-mailadres *
Foto
Optioneel kun je een foto bijvoegen om je vraag te verduidelijken.