De Inclusieve Tuin

De Inclusieve Tuin in Appeltern waarop dit ontwerp gebaseerd is, is een heel bijzondere tuin. Deze tuin is destijds gemaakt als protest op de verstening van de Nederlandse tuin.

Omschrijving

Hiermee wilde Appeltern laten zien dat als je maar de goede planten kiest, er het hele jaar van alles te zien is. Daarnaast heb je niet heel veel werk. Dit laatste is immers voor veel mensen en reden om veel bestrating te leggen.

Alle 60/40 tegels zijn in een schijnbaar nonchalant patroon gebruikt. Je vindt ze terug in stapelmuurtjes, als staptegels over de vijver en in paden en terrassen. De helft van het tegeloppervlak verdwijnt ’s zomers onder de bloeiende planten. Een heerlijk toegankelijk ontwerp, je kunt overal bij. Het kasje en de hangmat op het gazon maken het tuingevoel all inclusive.

’De Inclusieve Tuin’ kun je zien als een tuin die oorspronkelijk volledig bestraat is geweest met betontegels van 40 bij 60 centimeter. Op diverse plaatsen zijn tegels gelicht om plaats te maken voor planten. Met de vrijgekomen tegels zijn strakke stapelmuurtjes gemaakt. In contrast met de losse beplanting en verspringende open ruimtes vormen de muurtjes structuurelementen. Ze worden ritmische herhaald door de tuin, steeds in dezelfde richting, waardoor een rustige compositie ontstaat. Samen met de hoofdas en de vijver benadrukken ze de lengte van de tuin.

Zitmuurtjes
De muurtjes zijn 45 centimeter hoog - zithoogte - dus heel functioneel. Er zijn rietstengels, bamboestokjes en houtstammetjes met gaten in verwerkt, waarin insecten hun nesten kunnen maken. Vooral wilde solitair levende bijtjes zullen op deze insectenhotels afkomen. Deze bijen steken niet, maar zijn wel erg belangrijk voor de bestuiving van bloemen. Zo kunnen de tegels die de natuur eerst tegenhielden, haar nu een handje helpen.

Groei & Bloei 26-planten-plan
De beplanting bestaat voor een groot deel uit planten van het Groei & Bloei 26-planten-plan, aangevuld met inheemse, wilde tuinplanten. De gekozen beplanting draagt bij aan het welzijn van vogels, vlinders en bijen. Bij de kas achter in de tuin zijn tal van eetbare planten gecombineerd met sierplanten, om niet zo zeer een moestuin maar een ’snoeptuin’ te creëren

Mede mogelijk gemaakt door:
Groei & Bloei en Vara's Vroege Vogels
Ontwerp door:
Carrie Preston, Studio TOOP
Jasper Helmantel, Tuin & Plant

Beplanting

Aponogeton distachyos Kaapse waterlelie
Butomus umbellatus Zwanenbloem
Calamagrostis acutiflora 'Karl Foerster' Struisriet
Caltha palustris Gewone dotterbloem
Dactylorhiza majalis ssp. praetermissa Rietorchis
Deschampsia cespitosa 'Goldschleier' Ruwe smele
Elaeagnus ebbingei Olijfwilg
Eriophorum angustifolium Veenpluis
Geranium himalayense Ooievaarsbek
Geranium palustre Ooievaarsbek
Geranium renardii Ooievaarsbek
Hedera helix 'Glacier' Klimop
Helenium 'Moerheim Beauty' Zonnekruid
Helenium 'Waltraut' Zonnekruid
Heliopsis helianthoides 'Asahi' Zonneoog
Hippuris vulgaris Lidsteng
Humulus lupulus Hop
Iris setosa Borstelige Iris
Liquidambar styraciflua Amberboom
Menyanthes trifoliata Waterdrieblad
Myosotis palustris Moerasvergeet-mij-nietje
Pennisetum alopecuroides 'Hameln' Lampenpoetsersgras
Phlomis russeliana Brandkruid
Rosmarinus officinalis Rozemarijn
Rudbeckia fulgida 'Goldsturm' Zonnehoed
Salvia nemorosa 'Mainacht' Salie
Typha latifolia Grote lisdodde
Typha minima Lisdodde

Productenlijst

Stel een vraag over deze inspiratietuin

Wat is je vraag? *
Naam *
E-mailadres *
Foto
Optioneel kun je een foto bijvoegen om je vraag te verduidelijken.
Fluistertour
–:––