Appeltern Tuinenfestival

Creaties van architecten en ontwerpers.
  • Appeltern Tuinenfestival
  • Appeltern Tuinenfestival

In 2009 vonden wij dat het tijd was voor een nieuw tuinelement in ons park. Tot dan toe maakten we elk jaar nieuwe tuinen of we renoveerden verouderde tuinen van het eerste uur.

Tuinenfestival

We hadden weliswaar een landelijke bekendheid bij het grote tuinpubliek maar lang niet elke tuin- en landschapsarchitect had even veel waardering voor wat we maakten. Tegelijkertijd merkten we dat ‘tuin’ in zijn algemeenheid een beetje bleef worstelen met het oubollige imago. ‘Tuin is niet hip en al helemaal niet sexy' en dus bedachten wij het Appeltern Tuinenfestival! Tijdelijke creaties van architecten en ontwerpers op een speciaal deel van het park.

Appeltern Tuinenfestival

Een mooie manier om het vak te betrekken en om ‘de tuin’ in een ander daglicht te stellen. Een festivaltuin is immers geen gewone standaardtuin. Integendeel. Het gaat om een uitdrukking in groen, de verbeelding van een idee in een als tuin afgebakende omgeving. Erg hip en populair bij vernieuwers over heel de wereld. Het Appeltern Tuinenfestival groeit elk jaar. De tuinen zijn 2 jaar te zien totdat ze weer plaats maken voor een nieuwe serie.

Appeltern Tuinenfestival

Thema's

De Tuinen van Appeltern heeft het Appeltern Tuinenfestival opgezet in samenwerking met iedereen die de ‘tuin’ een warm hart toedraagt. De ontwerpen moeten passen binnen een vooraf vastgesteld thema.

Logo Appeltern Tuinenfestival

Appeltern Tuinenfestival 2018: Herman van Veen

De editie 2018 van het Tuinenfestival Appeltern is anders van karakter. Aan de deelnemende ontwerpers, kunstenaars of vormgevers wordt gevraagd op een eigen en originele manier een aspect uit de persoonlijkheid of een activiteit van de hoofdpersoon uit te werken in een tuinontwerp. Daarvoor wordt een boeiend en veelzijdig individu uitgenodigd die centraal staat. In een gezamenlijke ontmoeting met de deelnemers zal deze protagonist vragen beantwoorden die hem persoonlijk gesteld worden.

Appeltern Tuinenfestival

Er is gekozen voor deze aanpak, om aan het publiek te verduidelijken dat eigenlijk in elk tuinontwerp de persoonlijkheid of de wereld van de tuinbezitter naar voren wordt gebracht. Dat deze aanpak een kunde en talent is waarover tuinontwerpers beschikken. Doordat het publiek bekend is met de hoofdfiguur zal de herkenning van het tuinontwerp groter en duidelijker zijn dan bij een abstract thema, zoals dat tot nu gehanteerd werd. Zo zullen uiteindelijk tien verschillende interpretaties van dezelfde persoonlijkheid te zien zijn in een uniek scala van facetten die allemaal samen de betreffende persoonlijkheid weergeven.

Appeltern Tuinenfestival

In 2018 staat kunstenaar, auteur en zanger Herman van Veen centraal. Op dinsdagmiddag 17 januari was de ‘start’ voor het tuinenfestival 2018 en vond bovenstaand genoemde ontmoeting plaats. Hij ontving de groep geïnteresseerden op de Paltz, landgoed in Soest. Ieder van de groep had enkele vragen voorbereid die hij/zij kon stellen aan Herman, om zo tot goede ideeën te komen voor een tuinontwerp voor de festivaltuin. Het was een mooie bijeenkomst, vol inspiratie en nieuwe invalshoeken. Wij zijn zeer benieuwd naar het vervolg!

Appeltern Tuinenfestival 2018 | De Tuinen van Appeltern

Zoals je op de foto's kunt zien, zijn de eerste voorbereidingen al getroffen.. zelfs de vingerafdruk van Herman is alvast afgenomen!

Appeltern Tuinenfestival 2018 | De Tuinen van Appeltern

Wij zijn zeer benieuwd naar het vervolg van deze 9e editie van het Appeltern Tuinenfestival!

Appeltern Tuinenfestival 2018 | De Tuinen van Appeltern