De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Tuinenfestival Appeltern 2016: Tuin der Lusten!

Er wordt veel gediscussieerd en nagedacht over de toekomst van de tuin, hoe die er uit zal zien en waar die dan voor staat? Niemand zal het echt weten. Het is daarom misschien goed terug te gaan naar de oorsprong van de betekenis van de tuin: een beschermde plek die los stond van de wereld en waar men eigen zaken kon doen, privé, met familie en onder elkaar. Of die nou verheven of zondig waren, praktisch of nuttig, voor het plezier of de lust, ze gebeurden altijd in de afzondering van een omheind stukje grond.

Appeltern Tuinenfestival 2016

Volgens het woordenboek is een lusthof ‘een voor genoegen aangelegde en onderhouden tuin’, of een ‘mooi, bekoorlijk oord’. Maar de Tuin der Lusten die de schilder Jeronimus Bosch 500 jaar geleden schilderde, die ziet er dan weer heel anders uit.

Video | Tuin & Landschap

Curator Michel Lafaille neemt u mee naar het tuinenfestival in de Tuinen van Appeltern. Tien bijzondere tuinen in het teken van de Tuin der Lusten.

Gouden Potlood 2016

Gouden Potlood

Op zaterdag 1 oktober 2016 vond de verkiezing plaats van Het Gouden Potlood in De Tuinen van Appeltern onder leiding van dagvoorzitter Jan Willem Zwart (directeur van de Kruidhof in Buitenpost).

Iedere tuin is deze middag verdedigd door een eigen ambassadeur die vanuit een hele andere discipline een nader licht wierp op de tuin, het ontwerp of de uitwerking. Na tien korte presentaties werd door het publiek van ongeveer 150 mensen, gestemd op de tien ‘Tuin der lusten’ in drie verschillende categorieën.

Dit leverde de volgende winnaars op:

Deze drie winnaars kregen een persoonlijke oorkonde van Het Gouden Potlood 2016.

Publieksprijs

Naast Het Gouden Potlood wordt er dit jaar ook een publieksprijs omtrent de ‘Tuinen der Lusten’ georganiseerd.

Hoe werkt het?
Kom tijdens uw bezoek aan De Tuinen van Appeltern naar het Tuinenfestivalterrein.
Bekijk tien tuinen met het thema ‘Tuinen der Lusten’ en breng uw stem uit!
Deze tuinen zijn te herkennen aan onderstaand logo op de fluistertourborden.

Logo | Tuin der lusten

Welke tuin vond u het mooist, meest inspirerend of het best bij het thema passend?

Stemmen en winnen!
Stemmen kan vanaf maart t/m juli 2017. Stemmen kunt u in het stemhokje in de algemene informatietuin van het tuinenfestival, zie de rode stip op de kaart.

Plattegrond Festivaltuinen 2017

Als de tuin waar u op gestemd heeft de winnende tuin blijkt te zijn, dan maakt u kans op 2 UUR GRATIS TUINADVIES VOOR UW EIGEN TUIN door de winnende ontwerper. Hoe leuk is dat! De winnaar of winnares wordt in augustus bekend gemaakt via onze verschillende kanalen.

Bekijk alle Festivaltuinen uit 2016: