PUUR Zen4U in De Tuinen van Appeltern

Tijdens PUUR van De Tuinen van Appeltern wil Zen4U je kennis laten maken met haar unieke concept!
workshop
Aanvang 11:00 uur

Vanuit hun respectievelijke achtergronden hebben Irma Soetekouw (leefstijlcoach, tai chi- en yogadocente) en Ton Akveld (zenleraar) een programma ontwikkeld waarin beweging (Ba Dua Yin) en rust (meditatie) worden afgewisseld.

Zen4U - De Tuinen van Appeltern

Het idee van deze afwisseling is ontleend aan de levensstijl van de bewoners van het Japanse dorp Ogimi op het eiland Okinawa. In dit dorp wonen meer honderdjarigen dan waar ter wereld en zij zijn tot het einde van hun dagen actief en tevreden. Deze oudjes laten zich leiden door wat in het Japans ikigai (生き甲斐) heet, hetgeen het best in het Nederlands vertaald kan worden met ‘De reden om je bed uit te komen, de reden om te leven’.

Zen4U heeft daar een vraag van gemaakt: ‘Wat beweegt jou’, en deze vraag is zowel letterlijk als figuurlijk bedoeld. Het programma van deze cursus kunt u hier vinden: Zen4u.nl/programma-ikigai-mindfulness-cursus

Tijdens PUUR willen zij je graag kennis laten maken met hen en hun cursus ikigai & mindfulness.

Zen - De Tuinen van Appeltern

Programma tijdens PUUR

 • Zij ontvangen je graag om 11:00 uur en beginnen na een korte introductie met een stilte (meditatie) van vijf minuten om even tot rust te komen.
 • Daarna maken we gezamenlijk de spieren los door middel van een aantal Ba Dua Yin-oefeningen (11:15 – 11:30 uur).
 • In het halfuur daarna (11:30 – 12:00 uur) leggen we kort uit wat de onderdelen van onze cursus zijn en wat het idee daarachter is en vragen wij u het zogenaamde ‘spinnenwiel positieve gezondheid’ in te vullen.
 • Om die informatie even te laten bezinken, houden we weer een stiltemeditatie van vijf minuten gevolgd door een loopmeditatie van eveneens vijf minuten (12:00 – 12:15 uur).
 • Als het weer het toelaat gaan we in stilte lopend kort de tuinen verkennen (12:15 – 12:45 uur) – neem in elk geval een paraplu mee, want we laten ons niet afschrikken door een najaarsbuitje.
 • Van 12:45 tot 14:00 ben je vrij te doen en laten wat je wilt, we zien je graag om 14:00 uur terug voor het vervolg.
 • Om 14:00 uur beginnen we weer met een korte stiltemeditatie van tien minuten, direct gevolgd door een loopmeditatie van vijf minuten.
 • Om 14:15 gaan we wat dieper in op wat zenmeditatie is en waarom iemand dat zou willen (of is het eigenlijk moeten?) doen. De herkomst/geschiedenis, wat ermee wordt beoogd en hoe dat werkt (14:15 – 14:45 uur).
 • Dan is het tijd weer aandacht het lichaam te besteden en de spieren goed los te maken. Het komende halfuur doen we de Wu Xing Qi Gong Vijf Elementen-oefening (14:45 -15:15 uur).
 • Vervolgens komen we weer tot rust door middel van een korte stiltemeditatie van tien minuten, direct gevolgd door een loopmeditatie van vijf minuten (15:15 – 15:30 uur).
 • Kijk je nu anders naar jezelf en jouw gezondheid? We vullen het komende kwartier het spinnenwiel positieve gezondheid weer in (15:30 – 15:45 uur).
 • Het laatste kwartier (15:45 – 16:00 uur) evalueren we onder het genot van een kopje thee en sluiten we om 16:00 uur af.

Kosten
€ 15,00 per persoon.

Onderdeel van PUUR Appeltern

Met PUUR geeft De Tuinen van Appeltern invulling aan het winterseizoen, hierdoor gaat een al lang gekoesterde wens in vervulling! Door en met het nieuwe entreegebouw hebben we in de wintermaanden veel meer te bieden.

PUUR Appeltern 2018

GRATIS TOEGANG
Van november tot en met 6 januari is de toegang gratis en alles PUUR in Appeltern, een sfeervol winterprogramma met vaste en wisselende elementen.

De Tuinen van Appeltern zijn in deze periode 5 dagen per week te bezoeken, enkel om maandag en dinsdag niet. We zijn woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 11:00 uur tot 17:00 uur geopend, met uitzondering van onze lichtjesavonden! Op die avonden zijn we tot 21:00 uur geopend.