De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Opening Appeltern Tuinenfestival 2017

In 2009 vonden we dat het ook in De Tuinen van Appeltern tijd werd voor een nieuwe tuinbeleving! We wilden net als in het Franse Chaumont Sur Loire en The Chelsea Flowershow een jaarlijks terugkerende tuinhappening waarbij tuinarchitectuur op een bijzondere manier zou worden gepresenteerd.

We zijn daarbij uit gekomen op het Appeltern Tuinenfestival waarbij elk jaar steeds een aantal ontwerpers hun ideeën omtrent een vastgesteld thema in de praktijk brengen. ‘Appeltern’ wijkt af van Chaumont Sur Loire met de afmeting van de tuin. In Frankrijk zijn de tuinen wat groter en ook hebben ze niet het voorschrift om zoveel mogelijk planten te verwerken. Bij The Chelsea Flowershow zijn er helemaal geen vaste afmetingen en is er ook niet een echt thema verplicht. Het Appeltern Tuinenfestival heeft daardoor een eigen plek veroverd op het internationale tuinontwerp platform.

Het Tuinenfestival is voor het tuininspiratiepark dé manier om ook de tuin ‘met en ander gezicht’ te laten zien. Niet het terras en de borders met gazon staan centraal, maar de boodschap.. de verbeelding van het verhaal moet passen binnen een kader van 10 x 10 m met daaromheen overal dezelfde haag. De uitgangspositie is voor elke ontwerper hetzelfde. Als het idee is geselecteerd door de festivaljury, kunnen ze aan de slag. Een andere reden om het festival te organiseren is voor De Tuinen van Appeltern de interactie met creatievelingen uit de tuinbranche. Waarom zouden we alles zelf verzinnen als er in Nederland en ook België honderden, creatieve ontwerpers en kunstenaars zijn met vernieuwende ideeën die ze graag bij ons willen laten zien.

De afgelopen jaren hebben we tientallen ontwerpers leren kennen en hebben hun inzendingen veel losgemaakt bij onze bezoekers. Steeds meer landelijke media besteden aandacht aan ons Festival en ook de vakpers waar onder Tuin en Landschap ondersteunen ons initiatief.

Dit is een evenement speciaal voor genodigden, parkbezoekers mogen niet deelnemen maar zullen hier geen last van hebben!

Het Tuinenfestival thema van 2017 is ‘Gevangen’

De organisatie rond het Festival is dit jaar enigszins aangepast in vergelijking met eerdere edities. Onder leiding van curator Michel Lafaille en tuinarchitecte Jolanda Vreeken zijn eerst workshops georganiseerd waaraan geïnteresseerde ontwerpers konden deelnemen. Gezamenlijk ging men op zoek naar een concept en goed gevoel voor mogelijke deelname aan het festival. Hoewel het thema in beginsel vrij in te vullen was deze keer, hebben de uiteindelijk geselecteerde ontwerpers gekozen voor het thema ‘Gevangen’ waarin alle ontwerpen bleken te passen. De deelnemende ontwerpers hebben tot eind april de tijd om hun tuin in te richten. Bij de opening zijn de tuinen daardoor in volle glorie te zien