De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

In afwachting van de winter!

Onze laatste tuinmaand zag er in de loop der jaren steeds weer anders uit.. een slotweekend, ‘natuurlijk’ winterbeeld, een winterfair en meer. Vorig jaar hebben we iets nieuws ingezet waar we deze novembermaand graag op doorborduren. Vier weekenden (zaterdag en zondag) zijn we ‘In afwachting van de winter’

Winterbeleving à la Appeltern!

Omdat van oorsprong de herfst-en wintermaanden de maanden waren waarin de tuin werd aangepakt, zijn we natuurlijk graag zolang mogelijk open. We willen zoveel mogelijk mensen laten zien dat er nog van alles mogelijk is in deze periode.. In dit door velen vergeten tuinseizoen staan de borders er immers nog heel mooi bij en is ook de structuur van de tuinen heel goed te zien. Het is gewoon een prima periode om nieuwe ideeën op te doen en na te denken over veranderingen of toevoegingen in de tuin. Tegelijkertijd is de novembermaand ook de tijd om sfeer te creëren en het binnen gezellig te maken.

In november zijn De Tuinen van Appeltern enkel in de weekenden geopend van 10:00 tot 17:00 uur!

Winterbeleving à la Appeltern!

Met ‘In afwachting van de winter’ spelen we in op al het praktische voor buiten, maar ook op het moois voor binnen.. we maken daarbij gebruik van onze eigen ervaringen en natuurlijk ook onze creativiteit rondom natuurlijke versieringen en vernuftige vondsten.

Decoraties uit eigen tuin op het plein
Tijdens deze novemberdagen voeren onze natuurlijke decoraties de boventoon.. creaties van blad en takken, van boomstammen met sierappeltjes, van gevlochten twijgen en oude gebruiksartikelen. Tientallen spitsvondige combinaties van veelal oude gebruikte zaken en ‘groen’ uit eigen tuin worden uitgestald op het Oranjerieplein. De vorig jaar gelanceerde natuurlijke tuingedaantes komen weer terug en worden uitgebreid. We tonen stand alone’s en wandwerkjes. In de Oranjerie is niet alleen Bens nestkastjes collectie te zien, ook worden daar de puur natuur tafelstukken voor binnen gepresenteerd.

Winterbeleving à la Appeltern!

In vuur en vlam
Tijdens de vier laatste weekenden zetten we het Oranjerieplein in vuur en vlam. Het plein staat vol met buitenhaarden en open vuren. De hele dag gooien onze tuindienstmedewerkers blokjes hout op het vuur, waaraan u zich dan al niet van onder een dekentje even kunt verwarmen.. De kaarsjes branden en er worden speelse lichttafels ingericht om te laten zien hoe je creatief kunt zijn met flesjes, potjes en waxinelichtjes..

Groen en doen
Het blad is weliswaar aan het vallen, maar veel planten en struiken staan er nog prima bij. Veel vaste planten zoals Asters en ook de Dahlia’s bloeien gewoon door totdat het streng gaat vriezen. Op het Oranjerieplein laten we zien hoe je met extra groenaccenten, de potterie en borders meer kleur kunt geven. Ook hebben we een aantal tableaus met tips gezet om uitleg te geven over onderhoudswerkzaamheden in de winterperiode. Moet de tuin nu wel of niet winterklaar gemaakt worden!?

Winterbeleving à la Appeltern!

De hoveniersbalie is alle weekenddagen geopend en steeds om 13.00 uur is er een korte rondleiding door het park waarbij u technische en praktische uitleg krijgt over wat er in de tuin zou kunnen gebeuren. Over educatie gesproken.. Als u alles wilt weten over snoeien of borderinrichting met winterplanten, kunt u zich aanmelden voor één van de twee cursussen!

Herfstwandeling met high tea of warme choco
De laatste dagen van het tuinjaar in Appeltern zijn bij uitstek geschikt voor een lekkere wandeling door ons park. Inspiratie en sfeer zijn de belangrijkste ingrediënten. De decoraties gaan u zeker verbazen en ook hebben de tuinen meer te bieden dan u zou verwachten. Maar Appeltern zou Appeltern niet zijn als we niet ook zouden denken aan de sfeer en warmte van binnen. De restaurants in de Wintertuin en Glazen Paviljoen zijn geopend. Glühwein, warme chocomel en erwtensoep met spek staan op de kaart, maar bijvoorbeeld ook ambachtelijke broodjes en een exclusieve high tea.

De tuinwinkel staat boordevol mooie geschenken en tuinhebbedingen en op de plantenmarkt staan natuurlijk de winterbloeiers te koop. De vier weekenden ‘In afwachting van de winter’ ademen het warme en vooral ook het pure tuingevoel, wat op een voor iedereen bereikbare en prettige manier afneembaar is.

Winterbeleving à la Appeltern!

In november zijn De Tuinen van Appeltern enkel in de weekenden geopend van 10:00 tot 17:00 uur!

En vergeet niet dat we ook in november nog evenementen, cursussen en workshops organiseren: