Houtdraai-manifestatie

In 2019 bestaat houtdraaiersvereniging Radius 25 jaar en dat vieren ze groots in De Tuinen van Appeltern..
expositie
Aanvang 10:00 uur
Entree € 13,-

Houtdraaien

Houtdraaien op een draaibank is een eeuwenoude techniek. De eerste draaibanken werden aangedreven met een boog (de fiedelbank) of later met de voet (wipdraaibank). Het houtdraaien werd vooral als huisvlijt uitgeoefend. Daarna kwamen er draaibanken die door een motor werden aangedreven.

Huitdraai-manifestatie - De Tuinen van Appeltern

Houtdraaien is een vorm van houtbewerken die anders is dan de meeste houttechnieken, omdat het hout beweegt terwijl een gereedschap wordt gebruikt om het te snijden en te modelleren. Door middel van het houtdraaien kunnen er veel verschillende en vooral complexe ontwerpen gemaakt worden; van meubels tot schalen en oorbellen. Om het materiaal in een bepaalde vorm te krijgen, wordt er een draaibank gebruikt. Het vormgeven van het hout gebeurt door middel van gutsen en beitels die op een leunspaan worden gehouden. In Nederland (Radius), België (Vlaams Gilde van Houtdraaiers) en meer landen om ons heen zijn er verenigingen opgericht die als doelstelling hebben het houtdraaien als hobby en als ambacht te bevorderen.

Radius: De Nederlandse Vereniging van Houtdraaiers

De vereniging is opgericht in 1994 en is sindsdien uitgegroeid tot een aantal van ca. 750 leden. De vereniging bestaat uit 15 (regionale) afdelingen.

Huitdraai-manifestatie - De Tuinen van Appeltern

Een aantal leden beoefent het houtdraaien beroepsmatig, maar de meeste leden zijn actieve hobbyisten. Zij draaien al naar gelang hun opleiding, ervaring en interesse hun gebruiks- en siervoorwerpen op verschillend niveau. Verscheidene leden genieten grote faam in binnen- en buitenland en hun creaties zijn dan ook op vooraanstaande exposities te vinden.

25 jarig bestaan Radius

Deze mijlpaal zal feestelijk gevierd worden op 18 en 19 mei 2019 in De Tuinen van Appeltern. Een manifestatie over het hele park waar alle afdelingen zich presenteren met exposities van werkstukken en tevens houtdraai-demonstraties geven, ook wordt werk te koop aangeboden.

Huitdraai-manifestatie - De Tuinen van Appeltern

Diverse leveranciers geven acte de préséance en als extra attractie is de Midwinterhoorngroep Bergh in ons midden met bouwen van midwinterhoorn en blaasmomenten. Daarnaast kun je meedoen aan een zoektocht langs de afdelingen en een prijs winnen gemaakt uit hout.

Nieuwsgierig geworden? Reserveer dan dit weekend en kom kijken en genieten van natuur en houtdraai verrassingen!