Spannend

“Een nieuw vakblad, speciaal voor hoveniers, dat is wat wij gaan maken!”, liet de uitgever mij weten. “En het lijkt ons goed dat jij, als initiatiefnemer van De Tuinen van Appeltern, daar een column voor gaat schrijven”. Spannend, heb ik toen geantwoord. Maar mag ik er nog wel even over nadenken?

Ik ben weliswaar hovenier van huis uit. De Tuinen van Appeltern zijn ontstaan uit mijn hoveniersbedrijf en ook nu nog wordt een groot deel van mijn tijd in beslag genomen met tuinaanleg en onderhoud. Maar is dit allemaal voldoende garantie voor een inhoudelijke column?

Laat ik het maar gewoon proberen heb ik bedacht. Ik ben immers voortdurend bezig om te proberen de gehele tuincultuur positief te beïnvloeden. Als er dan een initiatief komt met dezelfde ingebouwde doelstelling dan mag ik daar misschien ook niet bij ontbreken?!

Het hoveniersvak is geweldig, het heeft heel veel facetten die, weliswaar soms overdreven worden geromantiseerd, maar toch…
Een hovenier is een alleskunner, hij moet verstand hebben van 1001 dingen en moet daarbij creatief, betrouwbaar en geduldig zijn. Het meest belangrijk is misschien nog wel; kunnen waarmaken wat wordt beloofd.
Papier is geduldig en ook in verkoopgesprekken zien zaken er vaak mooier uit dan in de praktijk. Daar komen ineens onvoorziene zaken als zware klei, veengrond die wegzakt, boomwortels, oude funderingen, een te smalle doorgang, de buren waar geen contact mee is, enzovoorts aan de orde.

Een hovenier is een leverancier. Een leverancier van tuingeluk, dat vooraf weliswaar wordt verwacht maar binnen de afgesproken kaders nu eenmaal niet altijd kan worden geleverd.
Zelf heb ik in het verleden daarbij niet altijd de juiste keuzes gemaakt. Ook bij mij zijn muren verzakt, hagen niet aangeslagen en bleef het leem niet vastzitten op de vijverfolie. De gemaakte fouten op zichzelf waren nooit het probleem, het tijdstip van erkennen daarentegen wel.
Als je het gevoel hebt al op de verkeerde weg te zijn, vertrouw er dan niet op dat het ‘straks’ wel goed komt. En blijf een fout ook niet ontkennen, dat kost alleen maar tijd, negatieve energie en heel veel ongemak voor de opdrachtgever en leverancier.

Als geluksbrenger moet je tijdig schakelen. Bij onvoorziene omstandigheden of ongelukkig gekozen constructies moet je niet kiezen voor kortstondig, financieel eigen geluk maar altijd voor het duurzame geluk van je relaties.

Ben van Ooijen
Directeur De Tuinen van Appeltern

Column Spannend 2.jpg