Discipline

Eigenlijk houden wij helemaal niet van discipline. Alles op tijd en uur, alles geregeld zoals afgesproken. Dat is best saai, dat is vermoeiend en al helemaal niet meer van deze tijd…

Het liefst besluiten wij ’s ochtends of dat wij wel of niet aan het werk gaan en vooral ook wat we op ‘het werk’ gaan doen! Nou ja, misschien overdrijf ik een beetje. Is het nog niet het werk maar betreft het vooral de vrije tijd waarin wij het liefst geen enkele verplichting meer hebben.
Workshops in de vrije tijd lopen steeds slechter omdat deelnemers zich niet weken van te voren willen vastleggen voor die vrijdagochtend in september. “Stel je voor dat het die dag heerlijk weer is, dan ga ik liever een dagje naar het strand”.
Ook bij uitnodigingen met een responsekaart doet zich het vrijheidsverschijnsel voor. De kaart wordt weliswaar nog met enthousiasme ingestuurd, maar op de dag zelf wordt door steeds meer mensen nog anders beslist.
Vorige week sprak ik met mijn ontwerpers over het relatiebeheer. Hoe het eigenlijk zou moeten, over wat wij hadden afgesproken. Gewoon nog eens bellen na de oplevering of alles goed gaat en of er nog wensen zijn. Gewoon ook na een paar jaar nog eens langs rijden, ook al komen er collega’s wekelijks voor het onderhoud. Toch ook zelf gaan kijken of alles geworden is zoals bedacht. Ja, zo zou het moeten.
Een kwestie van discipline. Het is best lastig dat wij daar steeds minder mee hebben.

Ben van Ooijen
Directeur De Tuinen van Appeltern

Column Discipline 2.jpg