De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Tuinenfestival 2015: Een tuin voor Vincent!

Vincent van Gogh
Het Tuinenfestival 2015 van De Tuinen van Appeltern heeft een fascinerend thema:
‘Een tuin voor Vincent’.

Het zal in 2015 precies 125 jaar geleden zijn dat de wereldberoemde Nederlandse schilder Vincent van Gogh is overleden. De kunstenaar heeft ons niet alleen leren kijken naar de wereld, op zijn expressionistische manier, maar heeft in zijn kunst de bloemen, de tuinen en het landschap als grote thema’s gebruikt. Wie kent niet de schilderijen van de Zonnebloemen, de Irissen, de bloeiende Paardenkastanjes… of de zeer expressieve interpretaties van de diverse tuinen waar Vincent verbleef..

Het is daarom als een hommage aan zulk groot kunstenaar dat het Tuinenfestival Appeltern hiervoor tuin- en landschapsontwerpers, kunstenaars en anderen oproept om een bijzondere tuin te bedenken voor Vincent. Die kan geïnspireerd zijn op het werk van Vincent Van Gogh, maar even goed bedoeld zijn voor de mens Vincent, die zo van tuinen hield.
In totaal zullen uit de inzendingen tien ontwerpen worden uitgekozen met de vraag aan de makers om deze verder uit te werken tot een volwaardige festivaltuin.

De elf tuinen met als thema ‘Dromend van Holland’ van de editie 2014 zullen blijven bestaan en zijn nog een jaar te zien, daar dit thema naadloos aansluit bij ‘Een tuin voor Vincent’, waardoor een bijzonder geheel zal ontstaan.

De editie 2015 richt zich met name ook op de Belgische en Duitse tuinontwerpers, die worden uitgenodigd om mee te werken en inzendingen in te sturen.
Inzendingen dienen vóór 1 november 2014 ingediend te zijn op het secretariaat van Appeltern waar ook nadere informatie en voorwaarden verkrijgbaar zijn. Alle contact loopt via Marleen van Beuningen, m.vanbeuningen@appeltern.nl, of telefoon tel: 0487-579203.

Appeltern Tuinenfestival

Lezing en excursie over Tuinenfestival 2015

Het thema voor het Tuinenfestival Appeltern 2015 is getiteld ‘Een tuin voor Vincent’. Dit naar aanleiding van het Vincent van Gogh Jaar dat zal plaatsvinden omdat het 125 jaar geleden is dat deze beroemde schilder is gestorven.

Iedereen kent zijn naam, maar weet iedereen ook wie hij was? Wie was hij in werkelijkheid? Welke man ging er schuil achter dat icoon van de moderne kunsten, de voorvader van het expressionisme. Wat motiveerde hem en waarom heeft hij zo energiek en vol van passie gewerkt en geleefd? Op maandag 22 september 2014 geeft Michel Lafaille, die ook betrokken is bij de artistieke organisatie van het festival een lezing over de achtergronden van Vincent van Gogh. Hij zal met name de band belichten die Van Gogh had met planten, tuinen en landschappen. Waarom die zo veelvuldig in zijn schilderijen te zien zijn. Zowel de mens als de kunstenaar als zijn werk worden verklaard.

Tevens zal Lafaille uitleg geven over het Tuinenfestival, de voorwaarden en artistieke eisen waaraan voldaan moet worden als men wil meedingen naar een van de tien plaatsen die te vergeven zijn. Hier kan men ook terecht met alle vragen.

Aansluitend is er een wandeling naar het festivalterrein en worden de aanwezige twintig tuinen bezocht, met als thema ‘Dromend van Holland’ en ‘De uitdaging’. De bijeenkomst start om 09u30 met een kopje koffie en eindigt om 12u30.

Let op: Aan deze bijeenkomst zijn geen kosten verbonden. Opgave is verplicht, door een e-mail te sturen aan Marleen van Beuningen, m.vanbeuningen@appeltern.nl.