De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Het Appeltern Winterfestival!

Appeltern Winterfestival
Het winterfestival is een feest voor de tuin.. en een feest in de tuin! Juist in deze tijd is er nog van alles te zien en te beleven. De herfstkleuren, de structuren van de bomen en struiken, de vruchten en de heerlijke geuren in het typische winterlicht boven water en veld. Met het Winterfestival wordt het tuinseizoen 2014 afgesloten, maar ook het startsein gegeven voor een nieuw tuinjaar.

De tuin in…
We gaan tijdens het Winterfestival alle aandacht vragen voor tuinplanten en tuinplannen. Het is nu de tijd om daar mee bezig te zijn. Kwekers tonen hun collectie op de winterplantenmarkt en geven tekst en uitleg. Hoveniers geven adviezen op het gebied van snoeien, bemesten en gazononderhoud. U kunt zelfs terecht voor een persoonlijk schetsadvies of aansluiten bij een praktische ‘doe’-rondleiding.

Genieten
De wintertuin is ook om van te genieten. Hoe kunt u zolang mogelijk buiten blijven!? Een buitenhaarden en vuurkorfshow biedt u oplossingen. Ook overkappingen met praktische verwarmingselementen zijn ingericht. Verlichting verdient ook alle aandacht… het maakt uw tuin buiten en van binnenuit zoveel mooier.

Een warme trui
Het is natuurlijk nog heel aangenaam buiten. Al helemaal met een lekkere warme trui of jas. Tijdens het winterfestival zijn we op gezette tijden modeshows met winterkleding. De catwalk is binnen en buiten. Showtime met de laatste trends voor tuiniers, burgers en buitenlui.

Winter BBQ
Op het winterfestival is er volop ruimte voor buiten kokkerellen. Producten uit eigen tuin worden gecombineerd met gezond vlees en vis. Maas en Waalse streekproducten als ingrediënten op de winterbarbecue, maar ook in een glaasje of op ambachtelijk gebakken brood. De nieuwe oogst is binnen en proefbaar in overheerlijke jam’s en wijnen!

Appeltern Winterfestival

Natuurlijke decoraties
Het winterfestival is ook een groot decoratiefeest. Niet alleen de tuinen hebben nog van alles te bieden, overal treft u verrassende natuurlijke decoratiestukken op tafels en terrassen, guirlandes tussen bomen en tegen muren. Eigentijdse kerstcreaties die de hele winter door kunnen en uiteraard heel veel bloeiende en groene tuinplanten op het plantenplein.
Bert's Animal Verhuur
Een levende kerststal
In afwachting van de geboorte van het kindje Jezus verbleven Maria en Jozef meer dan 2000 jaar geleden in een stal vol met schapen , een os en een ezel. Volledig in stijl met nog meer dieren dan toen is de levende kerststal te zie en te beleven.

Een tochtje met de arreslee of de TukTuk.
Appeltern is groter dan wordt gedacht. Het is prima te belopen maar een ritje langs de wilgenlaan in een heuse arrenslee of in een fluister TukTuk slaat niemand af. Voor oud en jong een leuke ervaring.

Appeltern Winterfestival

Middeleeuwse ambachten
Een middeleeuws gezelschap slaat tijdelijk haar tenten op in Appeltern. Ze zijn gewoon aan het werk met kleding, bakken en koken, hout- en leer bewerken, medicijnen maken van kruiden. Er is veel te zien en te leren. Lekker buiten en in primitieve onderkomens met knapperend houtvuur.

Ganzenhoeder of kippenhouder
Konijnen, kippen en varkentjes zijn erg geliefd in de Nederlandse tuin. We laten ze zien in allerlei maten en kleuren. Gewoon om even te knuffelen of mee te spelen. De ganzenhoeder met ganzen en ook de rendieren van de Kerstman ontbreken niet.

Winterkoren en verschijningen
Het winterfestival wordt behalve leerzaam ook heel sfeervol en vermakelijk. Op gezette tijden en plaatsen treden muziekgezelschappen en koren op. En opvallende winterfiguren doemen voor u op in paden en op terrassen. Al eens in levende lijve gestaan met koning winter of de winterfee?

Appeltern Winterfestival

Wintertijd is cadeautijd
Sinterklaas en kerst komen eraan en dus is iedereen op zoek naar de meest sfeervolle cadeau’s voor binnen en buiten. Op het winterfestival zijn heel veel bijzondere zaken te zien en te koop. Van een stijlvol windlicht tot grootste buitenhaard. Hebbedingetjes voor op de sfeertafel of in de tuin.

Expositie
Kunst komt extra tot zijn recht in de wintertuin. Tijdens het winterfestival exposeren diverse kunstenaars hun buitenwerken. In het open landschap maar ook in de besloten tuinomgeving worden beelden en objecten geplaatst. De expositie van buitenkunstenaar Jan Schep krijgt nog extra aandacht, omdat zijn werken compleet geïnspireerd zijn op tuin en natuur.

Sfeer
Alles draait altijd om sfeer in De Tuinen van Appeltern. Tijdens het winterfestival wordt daar nog eens een schepje bovenop gedaan. Op diverse plekken branden fakkels en open vuren en meerdere koren en vocalisten treden op. De warme chocomel en glühwein vloeien rijkelijk terwijl de winterse figuranten u verwonderen. Als het gaat schemeren wordt alles alleen nog maar mooier: honderden lichtjes en kaarsjes worden ontstoken. .

Appeltern Winterfestival

Stillevens op Winterfestival
Schoonheid zit vaak in hele kleine dingen.. Een geknakt takje, een gebroken dakpan, bemost muurtje.. In de haast van alle dag blijven veel van dat soort pareltjes onopgemerkt. Doodgewone dingen die ineens heel mooi blijken te zijn door ze op een voetstuk te plaatsen.

Grote schilders uit het verleden maakte talloze stillevens van normale zaken zonder waarde. Toon de natuurdecorateur van De Tuinen van Appeltern doet in zijn werken precies hetzelfde. Schijnbaar waardeloos materiaal of vergane glorie uit de natuur worden door hem altijd al verwerkt in zijn decoraties. Voor het Winterfestival doen we een stapje terug en laten we die ingrediënten in zijn oorspronkelijke vorm zien in een deel van ons park. Toon’s stillevens, een groot palet van schoonheden in een alledaagse tuinomgeving. Enerzijds om u te inspireren en anderzijds om u te leren opnieuw te kijken.

Aantrekkelijk geprijsd! Appeltern Winterfestival
Het winterfestival is voor ons eigenlijk een feestje dat we graag met zoveel mogelijk mensen vieren. Op een feest mag niemand zich een moment vervelen en moet er voor elk wat wils zijn. Met al onze activiteiten, figuranten, decoraties, shows en sfeer kan het al bijna niet meer mis gaan. Als een extra ‘traktatie’ hebben we de entreeprijs voor ons park voor deze gelegenheid verlaagd naar €7,50 per persoon.

Abonnementhouders en kinderen t/m 12 jaar zijn gratis welkom!

Boeken en accessoires uit onze winkel zijn tijdens dit slotweekend extra voordelig en we verloten tien seizoensabonnementen voor 2015! Een betere afsluiting van een mooi seizoen kunnen wij ons niet voorstellen. Tot ziens in het nieuwe tuinseizoen, 1 maart 2015 openen we onze deuren weer!

>> Bekijk hier alle deelnemers en standhouders!

Appeltern Winterfestival

* Interesse in een eigen stand op ons Winterfestival? Vul dan het contactformulier in.