De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Tuintips maart

Voor een tuinier begint het voorjaar al op 1 maart. De winter van 2013/14 was uitzonderlijk zacht. Er groeit en bloeit nu al van alles en zelfs veel zogenaamd eenjarige planten hebben deze winter buiten overleefd. Sommige andere planten zijn wel een maand vroeger actief dan we gewend zijn. Ook het dierenleven komt alweer lekker op gang. Maak de vogelnestkastjes maar gebruiksklaar! Ook de niet vorstbestendige tuinmeubelen en decoratiematerialen kunnen weer naar buiten. Het nieuwe buitenleven is weer begonnen. Geniet ervan!

Een paar doe-tips

 • Maak uw rozen groeiklaar. Plastic zakken of andere winterbescherming van de takken van stamrozen verwijderen. Geef uw rozen een organische basisbemesting of speciale rozenmest. Struikrozen worden meestal tussen 1 maart en 1 april gesnoeid. Snoei de zwaardere takken tot op 10 à 15 cm boven de grond. Zwakke scheuten helemaal wegsnoeien. Snoei alleen bij niet-vriezend weer. De kroon van stamrozen snoeien alsof dat deel een struikroos is. Treurrozen alleen wat inkorten. Leirozen anders snoeien dan struikrozen. Als er voldoende takken zijn, kunt u een van de oudste wegsnoeien. Dat bevordert de groei van nieuwe scheuten. Laat de rest zitten. Horizontaal uitgebogen takken geven de meeste bloei. Kort te lange scheuten in.
 • Slakken bestrijden kan ecologisch verantwoord met voor andere dieren (en mensen) niet-giftige middelen. Vraag in het tuincentrum.
 • Alweer wieden! Onkruid groeit al volop.
 • Winterdek bij gevoelige vaste planten en rotsplanten weghalen. Het dekmateriaal kan in de compostcontainer. U kunt het ook als mulch tussen de planten laten liggen.
 • Het gazon verticuteren of slechte plekken opknappen kan uitstekend met een gazonherstelset, waarbij u vaak ook niet hoeft te spitten. Maart is een prima periode om een nieuw grasveld in te zaaien. Weer het gazon gaan maaien, want gazongras groeit vanaf temperaturen van 6 °C. Stel de maaimachine nu nog hoog af (4 cm) en maai niet bij nat weer. Verwijder het maaisel (dat kan op de composthoop of als mulchlaagje tussen de borderplanten; in beide gevallen dun opbrengen anders wordt het een natte, rottende massa).
 • Plant zomerbollen en –knollen, zoals gladiolen, Ixia’s, Acidanthera enz. Die kunnen nu allemaal de grond in. Met dahlia’s en andere gevoelige soorten moet u nog even wachten. Plant alleen als het niet vriest en als ook de grond niet bevroren is. Lelies planten kan al wel. Plant leliebollen diep. De vakman plant driemaal zo diep als zo’n leliebol hoog is. Probeer de wortels die er al zijn zo min mogelijk te beschadigen.
 • Heidesoorten snoeien. Snoei eraf wat er in het vorige seizoen is bijgegroeid. Meestal is dat goed te zien, het zijn voornamelijk de scheuteinden die gebloeid hebben. Nooit tot op het kale hout snoeien, daar lopen de planten niet meer uit. Een beetje bol snoeien voor een natuurlijke vorm.
 • Plant of verplant bladverliezende bomen en struiken zolang ze nog kaal zijn . Veel bomen en heesters staan nu op uitlopen. Daardoor zullen ze extra goed en krachtig doorgroeien na het planten. In containers (potten) gekweekte planten mag u het hele jaar door inplanten. Daarbij wordt de wortelkluit tijdens het inplanten veel minder beschadigd
 • Geef al uw planten een gezonde organische basisbemesting en vergeet ook uw haagplanten niet te mesten (boven de wortels).
 • Tweejarige planten zijn ook prachtige bloeiers in de tuin. Plant soorten zoals muurbloemen, viooltjes, vergeet-mij-nieten, Silene en madelieven (Bellis).
 • Aardbeien opschonen. Ze gaan over een maandje alweer bloeien en komen nu in de groei. Haal daarom nu het oude, dode loof en de oude uitlopers weg.
 • Kamerplanten verpotten. Zet ze in een grotere pot en geef ze verse grond als ze dat nodig hebben. Ververs in ieder geval altijd het bovenste laagje potgrond omdat zich daarin zouten uit het gietwater ophopen (vaak ook als grijsachtige aanslag op de potgrond).