De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nationale Lathyrus Tentoonstelling in Appeltern!

Lathyrus of pronkerwt is bij velen een zeer geliefde (snij)bloem) Ook dit jaar zal de Nederlandse Lathyrus Vereniging haar Nationale Tentoonstelling houden in De Tuinen van Appeltern. Net als vorig jaar zal de lathyrus op veel plaatsen zichtbaar zijn in en rondom de vele voorbeeldtuinen van De Tuinen van Appeltern. U zult lathyrus tegen komen in potten, langs pergola’s, tegen schutting(delen) maar ook als snijbloem verwerkt in mooie tafelschikkingen en bruidswerk in het paviljoen.

De Nederlandse Lathyrus Vereniging wil met haar tentoonstelling in De Tuinen van Appeltern steeds meer mensen enthousiast maken voor de kweek van lathyrus, zodat deze weer in alle tuinen of op balkon gezien kan worden. De Tuinen van Appeltern is voor ons een ideale locatie om te laten zien dat er ook oplossingen zijn om lathyrus te kweken in kleine tuinen of op balkons en het groeiproces in kweekbakken of potten te tonen. Maar er zal in het weekend ook middels een doorlopende demonstratie/presentatie aandacht zijn voor de kweek van lathyrus.

LathyrusTentoonstelling_DTVA.jpg

Lathyrus odoratus
Het merendeel van de tentoongestelde Lathyrus odoratus behoort tot de zogenaamde Spencer groep. Dit is lathyrus die door zijn stevige lange stelen en geur populair is als snijbloem. Lathyrus is er in meer dan 130 variëteiten in de kleuren wit tot donkerpaars, egaal van kleur, tweekleurig en met geaderde bloemen. Daarnaast groeit het assortiment van geurende lathyrus voor in de border of bloempot, zodat deze ook bruikbaar is voor op balkon. Tijdens de tentoonstelling zullen enkele noviteiten te bewonderen zijn.

Tot slot kennen we voor in de tuin ook nog de Lathyrus latifolius, de meerjarige variëteit, welke meer bloemen per steel geeft, maar niet geurend is. De witte, roze en rode variëteiten zullen door de amateur-kwekers aangeboden worden voor de tentoonstelling.

Lathyrus kweken
Dit jaar zal er in het weekend een doorlopende demonstratie/presentatie worden gegeven over de kweek van Lathyrus. U kunt dan horen en zien hoe de Lathyrus wordt gezaaid, groeit en uiteindelijk gaat bloeien en u de geur van de Lathyrus in huis kan halen. Tevens zal daarbij aandacht zijn aan wisselende vormen waarin Lathyrus wordt gekweekt. Van een groot rek in uw moestuin tot een wigwam in de border. Ervaren amateurkwekers zullen u alles vertellen over hun ervaring.

Lathyrus show
Vanaf het moment dat u de entree heeft gepasseerd zult u vele arrangementen tegen komen met lathyrus, bloeiend in potten, groeiend en bloeiend langs pergola’s en tegen schuttingdelen. Ook dit jaar zult u Lathyrus tegen komen in bruidswerk, maar ook in verschillende tafelschikkingen. Dit laatste is natuurlijk ook leuk om zelf te doen voor een familie diner of zo maar op een zondag. Meer weten over de teelt van lathyrus? Tijdens de tentoonstelling zijn leden van de Nederlandse Lathyrusverenging aanwezig om uitleg te geven. En wilt u het zelf proberen de zaden van diverse variëteiten die tijdens de show zijn te zien kunt u aanschaffen. Samen met een teeltbeschrijving “De teelt van Lathyrus odoratus” moet dit zeker lukken!