De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Tuintips Juli 2014

Juli is echt een maand voor ‘Tuingeluk’. Er hoeft maar weinig in de tuin te gebeuren, dus wie het graag lekker kalm aan doet, moet vooral heerlijk te genieten van weer en wind, de planten en alle dieren die langs komen. Voor wie het Tuingeluk juist in lekker bezig zijn ervaart, kan overigens ook nog helemaal gelukkig worden. Hieronder wat voorstellen.

Zaaien en planten in juli
Veel tweejarige planten, zoals duizendschoon, akelei, stokrozen, violen enz. kunt u nu nog prima zaaien. Om het zaaisel vochtig te houden wordt aak een vochtige juten zak over de plek gelegd tot de kiemplantjes zichtbaar worden. Zo’n zak of lap gaat ook vogelvraat tegen. Vooral violen moeten vrij vochtig opgroeien, evenals vergeet-mij-nieten.

Voor oogst in oktober-november kunt u nu herfstrassen van groenten zaaien, o.a. andijvie, sla, knolletjes, bieten, savooiekool en voor de laatste keer dit jaar zomerworteltjes en spinazie. Ook kruiden zoals kervel, koriander, lavas, peterselie kunt u nog zaaien.

Volgens professionele kwekers is juli de beste maand om aardbeien te planten. Plant ze in rijen met 75 cm ruimte tussen de rijen en in de rij met ca. 30 cm tussenruimte.

Snoeien
Met name snelgroeiende hagen, zoals liguster en buxus kunt u nu nog snoeien, maar doe het dan wel zo gauw mogelijk. Snoei ook nog vroeg bloeiende heesters, zoals en Kerria, als u dat nog niet heeft gedaan. Ook de blauwe regen moet worden gesnoeid. Snoei daarbij de ranken terug tot op zes knoppen. Bij de vuurdoorn kunt u bladsnoei toepassen, zodat de bessen meer zon krijgen.

Zomersnoei kan bij klimrozen, blauweregen, druif, leiplataan enz. Snoei bij klimrozen enkele van de oudste takken weg en bind nieuwe aan. Snoei bevordert nieuwe groei. Ook bij heesterrozen (waar botanische soorten bij horen) kunt u oude takken verwijderen. Bij sterk rankende klimrozen (ramblers), maar ook bij leifruit met voor eind juli de zomersnoei zijn uitgevoerd.

Sommige vaste planten kunt u kort afsnoeien voor tweede bloei (lukt bij soorten zoals fijnstraal, riddersporen, lupinen en salie).

Oogsten
Het is tijd om van alles al te oogsten: groenten en fruit (bessen, frambozen, Japanse wijnbes enz.), kruiden en zaden, maar ook snijbloemen. Uiteraard ook kruiden plukken voor vers gebruik. Zacht fruit, zoals frambozen en bessen, regelmatig doorplukken. Zwarte bessenstruiken na het leegplukken snoeien om de struiken te verjongen: haal ieder jaar enkele van de oudste takken weg. Ook de aardbeien doorplukken en bij eenmaal dragende aardbeien na de oogst het blad terugsnoeien.

Courgettes en bonen steeds vrij jong plukken (de planten regelmatig doorplukken). Dat geeft de lekkerste oogst.
Na de oogst aardbeien terugknippen. Bladkruiden zoals laurier, salie en lavendel, bonenkruid, citroenmelisse, hysop en tijm kunt u het beste nu plukken om ze te drogen. Ze zijn nu op hun mooist/best. Gedroogde lavendel werd vroeger vaak in linnen zakjes tussen het linnengoed gelegd. Dat geeft een lekkere geur, maar weert ook motten, luizen en ander ‘ongedierte’.
Bloemen drogen (Achillea, kogeldistel enz.), ook droogbloemen. Bloemen drogen kan op verschillende manieren: aan de lucht op een plek in de schaduw, in de magnetron en met gelkorrels. Drogen in de magnetron luistert heel nauw, maar de kleur blijft vaak erg goed behouden. Blijf bloemen van lathyrus plukken (dan blijven ze doorbloeien).

Gazon
Blijf wekelijks gras maaien, maar stel bij langdurige droogte de maaier wat hoger af: op 4 à 5 cm. Als het gras verbruind is, tijdelijk niet meer maaien.

Sproeien
Doe dat zeker als er droogte is voorspeld. Sproei liefst ’s morgens vroeg of ’s avonds laat omdat dan de verdamping het minst is en u dus zuiniger met water kunt omspringen. Vergeet ook hangmanden en planten in potten en bakken niet. Een flinke regenton die aangesloten is op een regenpijp spaart enorm veel leidingwater uit en regenwater is uitstekend voor planten. Zet de ton (met kraan) op een verhoging, zodat u makkelijk water kunt tappen.

Vijveronderhoud
Te dicht gegroeide drijfplanten in de vijver uitdunnen. Snoei te hoog geworden waterplanten terug. Vul het water bij. Verwijder draadalg. Wikkel het om een ruwe stok of gebruik een speciaal daarvoor ontwikkeld hulpmiddel. Laat het afval nadat u het uit de vijver heeft getrokken een dag lang op de oever liggen. Er zitten altijd diertjes in die zo de kans krijgen naar het water terug te keren. De algenafval kan daarna in de compostcontainer.

Onderhoud aan planten

  • Verwijder uitgebloeide bloemen en geef de planten voeding.
  • Tijdens droogte sproeien.
  • Nog steeds wieden.
  • Bloeiende planten voeding geven.
  • Jonge uitlopers van klimplanten en leiheesters aanbinden.
  • Kastomaten water en mest geven.

Vakantiemaatregelen
Maai het gras vlak voor u weggaat nog een keer en werk de graskanten bij. Knip alle uitgebloeide bloemen af. Grondig onkruid wieden en eventueel alsnog een mulchlaag tussen de planten aanbrengen nadat u heeft gesproeid (dus op vochtige grond). Zorg voor ‘tuin- en plantenoppas’. Een hovenier houdt ook graag voor u een oogje in het zeil en zorgt dat alles netjes blijft.

Volg De Tuinen van Appeltern! Social Media