De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Tuintips voor de maand mei!

In mei valt vaak een zogenaamd bloeigat, de vroege bloeiers zijn uitgebloeid en de bloeiende planten voor einde voorjaar en begin zomer moeten nog op hun maximum komen. Dit jaar 2014 is het anders: veel planten bloeien weken vroeger dan normaal. Het lijkt wel of we in Midden-Frankrijk leven, zo kleurrijk is nu alles al. De zomer schuift het voorjaar binnen, zelfs veel rododendrons hebben hun bloeitijd naar voren gehaald. Geniet ervan!

Niet vergeten: 3 mei veiling van tuinspullen in de Tuinen van Appeltern
Door renovaties en nieuwe tuinaanleg zijn er weer veel bestratingsmaterialen, meubels, planten, accessoires en bijzondere decoraties beschikbaar voor de bezoekende tuinliefhebbers. Op 3 mei is alles vanaf 10.30 uur op De Tuinen te bekijken, tussen 12.00 en 13.00 uur kunt u zich inschrijven en krijgt u een veilingkaart. Om 13.00 uur begint de veiling. Veel succes! Sla uw slag!

Het duurt nog even, maar noteer het vast: Tuinvlindertelling
Dit jaar is er veel aandacht voor vlinders. Doe mee met de Tuinvlindertelling van De Vlinderstichting op 1 t/m 3 augustus 2014. Tel mee op www.vlindermee.nl of download de app.
Uit een enquête blijkt dat de koninginnenpage de mooiste vlinder van Nederland wordt gevonden. Hoge ogen gooien ook de dagpauwoog, de kleine vos, de gehakkelde aurelia en de atalanta, die allemaal veel in tuinen rondfladderen. Er komen in Nederland ca. 56 dagvlindersoorten en meer dan 2000 soorten nachtvlinders voor. Wie meer over vlinders wil weten krijgt heel veel informatie bij www.vlinderstichting.nl of op www.facebook.com/Vlinderstichting. Ook een goede bron: http://www.vlindernet.nl
Veel vlinders overwinteren in popstadium en komen in de loop van het jaar (per soort in andere periodes) als vlinder tevoorschijn. In mei verschijnen o.a. het bruin zandoogje en het icarusblauwtje.

Tuintips voor de maand mei

  • Gazon: Maai een nieuw gazon voor de eerste keer als het gras 5 cm hoog is. Maai niet te kort, stel de maaimachine af op maximale hoogte. Ook al langer bestaande gazons de eerste keer niet te kort maaien. Geef nu speciale lang werkende gazonmest, dan blijft de grasmat veel langer sterk en gaat gezond de zomer in. In mei ondergaat het gras een zogenaamde ‘groeispurt’, het groeit extra sterk.
    Hagen en begroeide schuttingen e.d.: Plant leiheesters of klimplanten. Spreid de ranken goed uit. Doe voldoende goede grond of compost in het plantgat en geef de eerste tijd regelmatig water. Vroeg bloeiende clematissen die zijn uitgebloeid, nu snoeien. Mei is de beste periode om groenblijvende hagen te planten. Hagen snoeien.
  • Borders: Plant nu nog de laatste zomerbloeiende bollen. Mulch perken en borders. Zorg alvast voor steun bij hoger groeiende vaste planten. Laat de vaste planten nu met rust: geen pollen meer scheuren, wacht daar liever mee tot het najaar. Zomerbloeiende eenjarige planten kunnen nu direct ter plekke worden uitgezaaid of geplant. Gevoelige planten kunnen na de IJsheiligen (11-14 mei) naar buiten. Snoei uitgebloeide, bladverliezende heesters die bloeien aan takken die in het jaar ervoor worden gevormd. Rooi uitgebloeide tulpenbollen die u wilt bewaren, pas als het blad is vergeeld.
  • Planten in potten en bakken: Plant potten en bakken nu in voor een bloemrijke zomer. Haal ook nu al regelmatig uitgebloeide bloemen weg. Na de IJsheiligen (11-14 mei) is de kans op nachtvorst vrijwel geheel afwezig en mogen alle planten die u buiten wilt zetten (ook kamerplanten) naar buiten. Dus zeker kuipplanten die u heeft laten overwinteren. Kijk ze goed na op eventuele aantastingen en doe daar zo nodig iets tegen. Nijp de toppen uit planten zoals Coleus, Fuchsia’s enz. Dat geeft een betere vertakking en een meer compacte groeivorm. Zorg in potten en bakken voor voldoende drainage. Knip topiary-planten goed in vorm.
  • Bomen: Vergeet niet ook bomen water te geven tijdens langer durende droogte (doe dit zeker bij bomen die nog niet zo lang geleden zijn geplant). Controleer boombanden en boompalen. Haal wilde scheuten weg. Plant nu wintergroene bomen die met ingegaasde kluit worden geleverd.
  • De vijver: U kunt nu alle soorten waterplanten planten. Bestrijd draadalg. Geef waterlelies in manden of netten langzaam werkende speciale meststof voor deze plantengroep. U kunt nu ook nog te ver uitgegroeide waterplanten uitdunnen. Ook deze maand kunt u verwaarloosde vijvers nog schoonmaken. Amfibieën die in de vijver hebben overleefd zijn al weer wakker en zo lang ze nog geen eieren hebben afgezet (eenvoudig te constateren) kunt u uw gang gaan.
  • Kruiden in de tuin: De laatste eenjarige kruiden nu ter plekke zaaien. Plant na de IJsheiligen (11-14 mei) in pot voorgekweekte kruiden uit in de volle grond of in grotere bakken of op een speciaal voor kruiden gereserveerde plek.
  • De kas: Zorg voor schaduw met schermen of door te bekalken. Het kan snel heel warm worden in de kas. Vooral jonge, gevoelige planten hebben daar vaak moeite mee.