De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

De tuin in juni!

Deze maand bereiken veel planten in de tuin hun volwassen stadium. De frisse voorjaarskleuren veranderen in vollere zomerkleuren. De eenjarige planten bloeien volop en de rozen beginnen te komen, net zoals de heerlijk geurende anjers. Blijf onkruid wieden. Het groeit in juni extra snel! Een lekkere laag organisch materiaal op de grond tussen uw planten voorkomt snelle uitdroging van de grond. Dat betekent ook minder sproeien en zo’n laag verrijkt de bodem, waaruit uw planten hun voedsel halen. Zo’n mulchlaag scheelt bovendien enorm in wiedwerk.

Bladluizen kunnen lastig zijn
Ga ze pas te lijf als ze een echte plaag vormen. Een paar luisjes maken niet uit. Hoe gezonder uw planten zijn, des te minder last ze van aantastingen zullen hebben. Op het suikerhoudende vocht (honingdauw) dat bladluizen afscheiden, kan zich roetdauw ontwikkelen (een zwarte schimmel). Als het zover komt, zult u zowel een middel tegen bladluizen als tegen die schimmel moeten toepassen.

Geef hoge vaste planten alsnog steun
Bind de stengels niet in bossen bij elkaar. Dat staat heel onnatuurlijk! Zet bamboestokken in de groeirichting tussen de stengels en bind die daaraan. Veel mooier!

Zomerbloemen
In juni groeien zomerbloeiers sneller door dan in mei. U kunt ze nu dus nog gerust kopen en zult er maanden plezier van hebben. In de standaard bemeste potgrond waarin u ze plant, zit maar voor zes weken voeding. Geef ze na die zes weken wekelijks voeding, want zomerbloemen leveren een enorme bloeiprestatie en dat kost veel energie die uit de voeding (en de zon) moet komen.

U kunt gras maaien en het maaisel afvoeren, composteren of tussen de sierplanten uitstrooien en u kunt mulchmaaien
Bij het mulchmaaien wordt het maaisel zo fijn kapot geslagen (met speciale messen op de maaier) dat het als mulch op het gazon kan achterblijven en daar als snel verterende meststof fungeert. Dus u hoeft geen maaisel meer af te voeren en minder te mesten. De fijne verse grasdeeltjes blijven direct na het maaien wel aan uw schoenen kleven, maar dat is snel over. Maai speelgazon op 3 cm en siergazon op 2 cm. Tijdens langdurige droogte de maaimachine hoger afstellen (4 à 5 cm).

Uitgebloeide bloemen wegnemen
Het kost planten enorm veel energie om zaad te maken. Die energie kunnen ze vaak beter in nieuwe bloei steken. Wanneer je uitgebloeide bloemen afknipt, zullen veel planten een stuk langer doorbloeien.

Rozen
Rozen moeten mest krijgen waarin vooral de sporenelementen en met name magnesium niet mogen ontbreken. Speciale rozenmest voldoet aan die eisen. Let bij rozen vooral op sterroetdauw (zwarte vlekken) en meeldauw (het wit) en bestrijd deze schimmels direct als ze optreden. Uitgebloeide rozen vlak boven het eerste vijfblad eronder (een blad met vijf deelblaadjes) afknippen. Dan groeit daar weer een sterke nieuwe bloeischeut uit. Bij een blad met drie deelblaadjes gebeurt dat niet.

Hagen rond 21 juni knippen
21 juni (de langste dag van het jaar) markeert het begin van een korte periode waarin veel planten een tweede periode met snelle groei doormaken, een zogenaamde groeispurt. Dat geldt ook voor haagplanten, vooral bladverliezende soorten. Ze zullen na het knippen snel herstellen en veel jong schot maken. Ook taxushagen nu knippen. Doe dat bij bewolkt weer. U mag een taxus tot achter het groen knippen. Bij taxus loopt zo’n kale tak wel weer uit. Bij de meeste coniferen niet.

Goed sproeien
Geef nooit kleine beetjes water. De grond waarin de planten groeien (ook het gazon) moet goed nat worden (tot bij de wortels). Wanneer u ’s avonds sproeit gaat er door verdamping maar weinig vocht verloren.