De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

De tuin in december!

December is van oudsher een van de maanden waarin vooral snoei- en ander onderhoudswerk werd gedaan. Dat gebeurt nog steeds, maar wel minder, doordat herfst en winter als seizoenen voor tuinwerk wat op de achtergrond zijn geraakt. Dat komt o.a. door de ‘in de tuin kan altijd alles’-mentaliteit die de consument is aangepraat. En waarom zou je in de tuin gaan werken als het wat guurder weer is als het evengoed bij mooi weer – in voorjaar en zomer – kan? Hoveniers merken dat verschil ook: er komen in herfst en winter minder opdrachten binnen om tuinen te maken of aan te passen dan vroeger.

De consument (u en ik dus) zijn er dan gewoon minder mee bezig en wachten tot we in het voorjaar het ‘groene gevoel’ weer krijgen. Dan moet uiteraard ook alles dadelijk, meteen, direct en zo snel mogelijk, want de zomer staat voor de deur en dan willen we al uitgebreid en relaxed van het eindresultaat genieten. De ‘tuinmetamorfoses’ die we op tv zien helpen ook niet echt om het seizoengevoel voor planten te verbeteren. Dat zouden we anders moeten willen. Het maken of renoveren van een tuin is juist ideaal in herfst of winter. Er zijn altijd perioden dat het niet vriest en zelfs de grond niet bevroren is. De grond is tot ver in de herfst nog een stuk warmer dan in het vroege voorjaar. En planten zijn in rust en laten zich makkelijk planten en verplanten. Bovendien krijgen ze de tijd om rustig nieuwe haarwortels te vormen en te wennen aan de nieuwe grond waar ze in staan. Dat betekent dat ze in het groeiseizoen dat volgt al veel krachtiger zijn dan planten die het met blad (en vaak zelfs bloeiend) geplant meteen goed moeten doen. Dat valt vaak behoorlijk tegen. Ons advies: plant winterharde, bladverliezende planten daarom al in herfst en winter tijdens vorstvrije periodes. Wintergevoelige planten wel pas in het voorjaar planten als de kans op vorst is geweken. Goed gesorteerde tuincentra hebben ook in herfst en winter volop geschikte planten in voorraad. En zo niet, vraag er dan naar. Er is nog iets dat het tuinseizoengevoel op den duur weer zal veranderen: een doorgaande tendens is dat het voorjaar langer koud en veel natter wordt. Dat blijkt o.a. uit de gegevens van het KNMI over de afgelopen 60 jaar. De seizoenen verschuiven. Een lekker voorjaar duurt dus al korter en begint later dan vroeger het geval was, de zomer volgt er sneller op. De herfst wordt daardoor steeds aantrekkelijker als tuinierseizoen.

Dingen om in december te doen:
De winter begint pas echt in januari. Ook in deze tijd kan er nog naar hartenlust worden getuinierd. Het weer is vaak nog goed, de grond nog niet bevroren.

 • Wanneer uw tuin echt toe is aan een opknapbeurt, kunt u dat nu doen. Renoveer uw tuin. Niet bang zijn, gewoon doen. En u zult ontdekken: werken in dat lage licht is een natuurervaring op zich.
 • Renovatie hoeft echt niet de hele tuin te omvatten. Doe alleen wat u nodig vindt.
 • Bladverliezende struiken die van onderen heel kaal zijn geworden, kunt u fors terugsnoeien. Dan lopen ze in het voorjaar weer mooier en voller uit.
 • Breng bomen en struiken die te veel in elkaar zijn gegroeid, weer tot zichzelf (door te snoeien). U kunt ze nu zelfs verplanten (wintergroene soorten wel met rust laten).
 • Ook andere (vaste) planten kunt u nu verplanten als u ze liever op een andere plek heeft staan.
 • Plant klimmende plantensoorten bij oude bomen of struiken die hun functie door hun leeftijd deels hebben verloren (bijv. verminderde vruchtopbrengst). Ze dienen dan als steun voor die klimmers en krijgen zo een nieuwe functie in uw tuin.
 • Plant een haag of maak een trellisscherm rond de plek waar u uw afvalcontainers hebt staan. Een trellisscherm kunt u prachtig laten begroeien.
 • Vernieuw een terras of paden. Vaak is een wat andere looproute en indeling van uw tuin veel mooier.
 • Heeft u al een kruidenplek? Koken met verse kruiden is fantastisch.
 • Van oude tegels e.d. kunt u prima mooie stapelmuurtjes maken. Gooi zo min mogelijk materiaal weg. Duurzaamheid, dus ook hergebruik, wordt steeds belangrijker.
 • Met snoeihout kunt u een ‘insectenhotel’ maken. Insecten hebben een hekel aan verse materialen. Als u nu zo’n kast(je) maakt, wordt dat volgend jaar gegarandeerd bewoond.
 • Het is een perfecte periode om schuttingen, schuurtjes e.d. te schilderen.
 • Vergeet niet om deze maand nog de laatste voorjaarsbloeiende bolgewassen te planten.
 • Bouw een afdakje boven uw schuurdeur. Liefst een die zo groot is dat u uw fiets er makkelijk onder kunt neerzetten om boodschappen uit uw fietstassen te pakken. Het is heerlijk om dat droog te kunnen doen.
 • Heeft u een gazon en zitten daar slechte plekken in? Vraag u dan af hoe dat komt. Vaak zijn het plekken die extra zwaar worden belopen. Zaai daar dan niet weer gras, maar maak zo’n plek of beloopbaar (door verharding) of maak of leg er iets waar iedereen automatisch en zonder dat het als hinderlijk wordt ervaren, omheen loopt. Bijv. een mooie, grote sierkei, een waterornament of wat ook. U kunt er vast wel iets prachtigs van maken. U kunt ook aan tuinkunst denken. Er worden sublieme tuinobjecten gemaakt. Alleen het uitzoeken is al een feest!
 • Het is ook een uitstekende periode om een beregeningsinstallatie met ondergrondse leidingen aan te leggen. Dat kan in het komende seizoen heel wat uren ‘planten sproeien’ schelen.
 • Nog geen tuinverlichting? Maak daar dan nu iets schitterends van.
 • Vergeet niet dat er geen haast bij is. U heeft alle tijd om alles te doen wat u van plan bent