De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Tuintips augustus

De tuin in augustus!

Deze maand is het vaak nog prachtig weer. Geniet ervan. Het wordt wel vochtiger (dauw) en dat betekent dat de kans op schimmels toeneemt. Controleer uw planten regelmatig. Omdat u deze maand hopelijk nog veel tijd in uw tuin zult doorbrengen, gaat dat trouwens bijna automatisch. Tuinieren is geen werk, maar verzorgend genieten. Het is ook leuk om nu zaden te verzamelen. Allerlei planten hebben zaad gevormd dat nu rijp is. Verzamel het, laat het goed drogen en bewaar het tot u het wilt zaaien in goed sluitbare potten of bussen of in, zoals de oude vaklui dat deden, zakjes van zuurvrij papier. Vergeet niet te etiketteren.

Deze maand is heel geschikt voor het inzaaien van een gazon. De grotere kans op vocht (dauw, regen) is prima voor het kiemen van het zaad. Het gras in een bestaand gazon groeit ook nog goed door. Geef eventueel nog speciale, stikstofarme mest voor het gazon. Dat bevordert een gezonde wortelgroei.

Na augustus niet meer mesten. Geef uw planten geen stikstofrijke mest meer. Stikstof bevordert de vorming van sappige scheuten en bladeren. En dat terwijl de planten nu juist moeten ‘afrijpen’. Ze worden dan minder ‘waterig’ en kunnen beter tegen koud weer.

Boomsoorten zoals berk, walnoot en esdoorn kunnen in het voorjaar zeer sterke sapstromen vertonen. De vochtdruk in de bomen is dan hoog. Ze kunnen bij snoei in het voorjaar enorm gaan bloeden. Snoei die soorten daarom nu als dat nodig is. Hun sapstromen zijn nu nog minder sterk. Bovendien hebben ze nog tijd genoeg om zich van de ingreep te herstellen voor de winter invalt. Door de verminderde activiteit van de bomen in de winter sluiten de wonden dan langzamer en is de kans op infecties groter. Ook ’s winters zweven er grote aantallen schimmelsporen in de lucht. Het is wel altijd goed om grote wonden van afgezaagde dikkere takken met wondbalsem/afdichtbalsem te behandelen.

Ondersteun de onder hun vruchtdracht doorbuigende takken van fruitbomen met palen of andere constructies. Soms zijn ze zo zwaar dat ze dreigen af te breken.

Sommige planten zijn sterk in het vormen van worteluitlopers die vervolgens in de hele tuin kunnen opduiken. Sommige bamboesoorten zijn wat dat betreft heel berucht, maar planten zoals framboos, braam, Kerria enz. breiden zichzelf ook sterk uit. Sluit de wortels van zulke sterk woekerende soorten op tussen speciale zware (bamboe)folie die verticaal rond de wortels wordt aangebracht.

Het onkruid groeit nog steeds door. Wieden blijft nodig.

U kunt uiterlijk in augustus (zeker niet later in het jaar) nog een keer hagen knippen (vooral snelgroeiende soorten zoals liguster) om ze goed gevormd de winter te laten ingaan. Het nieuwe groen dat er nog aankomt heeft nu nog voldoende tijd om af te harden. Later niet meer. De kans op bevriezing van (te) sappig groen wordt door knippen na augustus steeds groter.

Veel planten, zoals de geraniums uit uw terras- en balkonbakken, zijn gemakkelijk te stekken. Dat gebeurde vroeger altijd. Zo zorgde men zelf voor nieuwe planten in het voorjaar en er bestond een levendige ruilhandel in de bewortelde stekken. Neem alleen stek van gezonde, sterke planten. We geven als voorbeeld het stekken van geraniums. Neem een scherp mes en snij stevige scheuten even onder het vierde lid/stengeldeel door (van bovenaf geteld). Steek de kale stekken voor de helft in bakjes met stekgrond (een mengsel van potgrond en scherp zand). Dat kunt u kopen of zelf maken. Druk de grond rond de stekken licht aan en maak de grond vochtig met een fijne sproeier of vernevelspuit.. Zet de bakjes op een lichte plek (niet in de volle zon) achter glas en laat ze bewortelen. De grond vochtig houden. Na een paar maanden kunnen de stekken in een eigen potjes worden gezet.

Diverse bol- en knolgewassen kunnen al in augustus worden geplant. Dat geldt bijvoorbeeld voor de vele soorten herfstbloeiende krokussen (die zijn er echt) en bijv. de prachtige herfsttijloos (Colchicum), madonnalelies enz. Herfstkrokussen plant je 5 cm diep, de knollen van herfsttijloos 10 cm diep. De bollen van de zuiver witte madonnalelies worden ook 10 cm diep geplant. Ze groeien liefst in enigszins kalkrijke grond op een plek waar niet de hele dag zon op staat.