De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

De tuin in april!

Adviezen van Rien Meijer

Dek zaaisel op zware grond minder zwaar af
Zware grond (klei, leem, zavel enz.) is voor zaden beter om in te kiemen als er na het zaaien niet met dezelfde grond wordt afgedekt, maar wanneer dat gebeurt met een dun laagje fijne compost (dus ongeveer zoals in zaaibakjes met zilverzand wordt afgestrooid). Zware grond verslibt namelijk nogal makkelijk. Een zaailing kan maar moeilijk door zo’n dichte slibkorst heenbreken en ook de waterhuishouding wordt er niet beter op.

Vul de potten en bakken voor balkon en terras
Denk aan het nieuwe seizoen met alle kleur en geur die daarbij horen. Er is nu alweer een ruim aanbod aan planten. Maak al uw potten en bakken goed schoon, vul ze met verse aarde en planten maar!

Plantengier is gezond voor uw planten
Begiet uw planten regelmatig met een verdund aftreksel (dat heet dan gier) van geoogste brandnetels of paardenstaart (heermoes). Uw planten worden weer veel resistenter door tegen aantastingen. De aftreksels ook als directe bestrijdingsmiddelen tegen bladluizen en andere plaaginsecten bruikbaar as u ze iets meer verdunt. Ze werken net zo als middelen die u kant en klaar kunt kopen en die gebaseerd zijn op o.a. vetzure zepen en pyrethrum.

Groenblijvende heesters nu verplanten
Het kan nu zonder al te veel schade. De planten zullen zich nu bovendien snel herstellen. Groenblijvende heesters worden liefst niet ’s winters ver- of geplant. Ook als de planten in pot of ingegaasd met wortelkluit werden geleverd. Van het (ver)planten hebben de wortels altijd te lijden – het is een echte operatie, o.a. doordat de wortels vaak enigszins moeten worden losgemaakt – waardoor de planten een tijdlang minder water kunnen opnemen (ze moeten namelijk eerst hun haarwortels herstellen). De verdamping via het blad gaat wel gewoon door, wat tot uitdroging kan leiden. Plant groenblijvende heesters daarom nu. De kans op snelle doorgroei is nu het grootst.

Een berkenboom laat zich moeilijk (ver)planten
Dat lukt het beste in de periode dat een berk in blad komt en dat is nu!

Heesters snoeien
Er zijn heel wat heesters die later dit jaar bloeien aan scheuten die nog dit jaar worden gevormd. Zulke struiken kunnen nu nog worden gesnoeid. Dat geldt bijvoorbeeld voor Hypericum, Ceanothus, Buddljea davidii (maar niet voor Buddleja alternifolia!), Caryopteris en Perovskia.

Links- of rechtswindend
De meeste klimplanten zijn linkswindend. Dat betekent dat ze zich met hun ranken tegen de richting van de klok in om hun klimsteun heen winden. Uitzonderingen zijn bijvoorbeeld de rechts windende Japanse hop (Humulus scandens), klimmende kamperfoelies (Lonicera) en de blauweregen Wisteria floribunda. De Chinese blauweregen, Wisteria sinensis, windt zich wel linksom omhoog. Probeer nooit om een linkswindende plant rechtsom te laten winden. Dat gaat de plant herstellen en dat kost hem veel energie.

Pas op met steunstokken
Bamboe- en andere stokken die als steun bij planten in de grond worden gestoken, hebben al heel vaak tot oogletsel geleid. U zult niet de eerste zijn die, als u bij een plant bukt, het uiteinde van zo’n stok in het gezicht krijgt. Met soms heel vervelende gevolgen. Duw daarom kurken uit wijnflessen over de stokeinden (maak er even een gaatje in) of hang er kleine potjes overheen om ze beter zichtbaar (en minder gevaarlijk) te maken. Het is zowel voor uzelf en voor anderen (ook kinderen) veel veiliger.