De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

De tuin in oktober

Adviezen van Rien Meijer

Het blad valt, de zon staat overdag al een stuk lager, mist, nachtvorst, storm en regen, maar ook: geweldig wandelweer, de zon schijnt verder in huis, de laatste opbrengst van de fruitgewassen (nog even de kiwi’s en bewaarappels oogsten – voor de eerste nachtvorst!), er kan ook verder nog veel gedaan worden in de tuin, bijvoorbeeld:

- Bollen planten!
- Steenvruchtbomen (kersen, pruimen, perziken enz.) snoeien in verband met loodglansziekte. Doe dat in het begin van het najaar.
- Snoeihout klein maken (hakselen) en tussen de heesters uitstrooien.
- (Ver)planten van bladverliezende bomen, heesters en vaste planten. Ook voor rozen is het nu een prima planttijd.
- Nu een vijver aanleggen is heel handig (dan is die volgend jaar al ‘bedrijfsklaar’).
- Uw terras vernieuwen, paden verbeteren, een nieuwe schutting of pergola zetten, drainage aanbrengen enz. Het kan nu allemaal.
- De vijver afdekken tegen inwaaiend blad. Nu niet uitgebreid schoonmaken. Doe dat liever in hert voorjaar in verband met alle dieren die in de modderlaag in de vijver overwinteren.
- Hark afvallend blad van gazon, terras en paden. Met een blazer kan het natuurlijk ook. Het kan prima worden gecomposteerd of breng het aan op open grond tussen heesters. Een prima winterdek. Haal het afgevallen blad in ieder geval wel weg boven groenblijvende planten. Die kunnen anders verstikken en gaan rotten.
- Ook afstervend vasteplantenmateriaal bij groenblijvers weghalen. Laat de rest (waar het geen kwaad kan) gewoon lekker zitten. Het vormt een prima plantenbescherming.
- Geef gevoelige planten extra winterbescherming.
- Dek open grond tussen vaste planten af met een mulchlaagje, bijvoorbeeld compost.
- Zorg voor een flinke houtvoorraad voor kachel of open haard. Vergeet ook klein aanmaakhout niet.
- Gras blijven maaien zolang het groeit.
- Breng de laatste kuipplanten naar binnen!
- Dakgoten bladvrij maken.

Heeft u al een compostcontainer?

Er komt nu veel groen afval uit de tuin. U kunt het overgrote deel daarvan in eigen tuin laten composteren. Dat is veel efficiënter en duurzamer dan domweg afvoeren. Het levert nieuwe voedingsstoffen voor uw planten, u bespaart op de gemeentelijke afvalkostenrekening en u bent bovendien heel natuurvriendelijk bezig. Anders dan vaak wordt gedacht stinkt een goed gemaakte composthoop of -container niet. De afvalstoffen rotten namelijk niet weg, maar worden door de hitte van het broeiproces dat ontstaat, verteerd. Kant-en-klare compost geurt juist heerlijk naar bosgrond. Fabriekscompost wordt bij hogere temperaturen gemaakt dan u in een compostcontainer kunt bereiken. Daarom is zelfgemaakte compost nooit zo steriel als fabriekscompost. U moet daarom nooit zieke plantendelen in de compostbak brengen, ook geen vleesresten of gekookte etensresten. Doe die wel in de afvalcontainer.

Heide planten

Oktober is een uitstekende maand om heidesoorten te planten. U moet ze vrij diep planten, ca. 2 cm dieper dan ze in hun kweekpotje stonden. Houd voor kruip- en dwergvormen een onderlinge afstand van 20 à 30 cm aan, reken bij andere heidevormen op 30 à 45 cm tussenruimte.

Niet-winterharde zomerbollen en -knollen nu rooien

Er is al kans op (nacht)vorst, dus moeten dahlia’s, gladiolen, Ixia, knolbegonia’s en dergelijke nu echt de grond uit. Dahliablad wordt zwart als de knollen moeten worden gerooid. U kunt ze prima overhouden tot volgend jaar. Doe dat zo: snij de stengels tot 2 cm boven de knol of bol af. Laat die daarna op een luchtige plek in de schaduw drogen. Daarna raken de stengelresten vanzelf los, Veeg de verdroogde grondresten er ook vanaf. Leg ze vervolgens in kistjes met turfmolm en bewaar die op een vorstvrije plek .

Klim- en leiplanten aanbinden

Het kan flink gaan waaien en stormen en de klim- en leiplanten hebben zeer waarschijnlijk veel nieuwe scheuten gevormd. Maak ze vast om schade te voorkomen. Kijk ook na of de klimsteunen bij uw planten nog in orde zijn.

Oktober is van oudsher dé planttijd

Veel planten worden in pot gekweekt en kunnen dus in principe het hele jaar door worden geplant, maar oktober is een zeer gunstige maand om vaste planten en heesters te (ver)planten (groenblijvers niet later dan midden oktober; wacht daarmee anders liever tot mei). Dankzij de nog goede weersomstandigheden kunnen de bladverliezende planten nog voor de winter hun wortelgestel volledig hebben hersteld en groeien ze in het voorjaar gezond en sterk uit.

Tweejarige planten nu planten

Tweejarige planten zijn planten die in hun eerste groeijaar een bladrozet vormen, daarmee overwinteren en in het tweede jaar bloeien. Denk aan soorten zoals vergeet-mij-nieten, muurbloemen en de bekende bolle, gevulde tuinmadelieven (Bellis perennis). U kunt ze het beste nu planten. Vaak bloeien ze in dezelfde tijd en combineren ze prachtig met bolgewassen.
Herfstwandeling