De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

De tuin in november

Adviezen van Rien Meijer

Deze maand heeft vaak nog perioden met heerlijk weer. Ideaal om nog even lekker in de tuin te klussen, herstelwerk te doen, bollen te poten, flinke veranderingen aan te brengen enz. Het is ook – nu de bladverliezende planten in rust zijn – een goede tijd om te planten en te verplanten. Breng waar nodig winterbeschermingsmateriaal aan en zorg dat u bobbeltjesplastic en tuinvlies voor het grijpen heeft liggen (met bevestigingsmateriaal) om snel gevoelige planten tijdelijk bescherming te kunnen geven. En moet u nog hout hakken voor de kachel, doe dat dan nu het nog niet zo koud is.

Fruitbomen planten

Heeft u vruchtbomen ontvangen of gehaald, plant die dan in een ruim plantgat. Maak in het midden van het gat een soort heuveltje waar u de stam recht boven zet (plant hem even diep als hij op de kwekerij stond – dat is aan de verkleuring op de bast te zien) en spreid de wortels over het heuveltje naar alle kanten uit. Meng compost door de uitgegraven grond (geen tuinturf) en breng dat in het gat terug. Als er een lage entplek in de stam zit (een ringvormige verdikking) moet die plek boven de grond blijven. Druk de grond in het plantgat goed aan (rondom, met de neus van uw laars steeds naar de stam gericht. Daarna flink water geven. Is er een boompaal nodig (op een winderige plek aan te raden), dan kunt u die het beste in het plantgat vastslaan voordat u de boom plant. Doet u het later, dan is de kans groot dat u de boomwortels beschadigt.

Knoflook
Op lichte grond kunt u nu knoflookteentjes planten. Plant ze 5 cm diep en op 15 cm van elkaar. Dat kan ook prima tussen andere (sier)planten in een border. Knoflook is heel decoratief en het is leuk om naderhand uw eigen knoflook te kunnen oogsten (einde zomer volgend jaar).

Nog even doen

  • Vergeet niet uw gereedschap en machines tegen het einde van de maand schoongemaakt en geolied op te bergen.
  • Blijf gras maaien, zolang het gras nog groeit (boven 6 °C).

Afsterven van vaste planten
Dit is een natuurlijk proces bij soorten die ‘weten’ dat het winter wordt. Afstervende stengels en bladeren vormen een prachtig winterdek boven de ondergronds overlevende wortels. De dode stengels boven de grond breken de wind. Laat ze in een natuurlijke tuin zoveel mogelijk zitten. Haal ze alleen weg waar het afstervende materiaal groenblijvende planten zou kunnen verstikken. Heeft u een strak vormgegeven tuin en vindt u al dat dode materiaal lelijk, dan kunt u het weghalen, maar moet u het wel vervangen door een lekkere laag compost, potgrond of tuinturf . Dat hebben de planten gewoon nodig.

Winterbescherming bij stamrozen
Stamrozen hebben een oculatieplek bovenaan de stam (de verdikte entplek waar de takken uit de stam komen). Die plek is zeer vorstgevoelig en kan niet door een laagje aarde worden beschermd (bij struikrozen zit de oculatieplek vlak boven de wortels, daarbij kan dat wel). Dat moet dus anders gebeuren. Pak de oculatieplek in sparrentakken (die zijn los te koop). Bind die er stevig omheen. Dat is beter (en mooier) dan het gebruik van plastic zakken. Nadeel van die zakken is ook dat er broei in kan optreden, waardoor scheuten te vroeg uitlopen en kunnen verdrogen als de zak in het voorjaar wordt verwijderd.

Winterbeplanting van potten en bakken
In de komende periode kunt u ook heel goed kleur hebben op uw balkon of terras. Beplant uw nu lege plantenbakken met kleurige planten, zoals winterheide, Skimmia, kleine conifeertjes, besdragende Pernettya, winterviolen enz. Er is genoeg keuze! Een tip: voer de potten en bakken aan de binnenkant met isolerende noppenfolie (bobbeltjesfolie). Let er wel op dat de drainagegaten vrij blijven, overtollig water moet wel weg kunnen. Vul de bakken altijd met verse potgrond voor u ze opnieuw beplant.

Planten verzorgen na het verplanten
Nazorg is echt aan te raden. Houd pas verplante planten een paar weken lang in de gaten. Geef extra water, als het droog is. De wortels werken namelijk nog niet optimaal. Bescherm de planten met tuinvlies als er nachtvorst is voorspeld, controleer goed op aantasters (de planten zijn in hun herstelperiode kwetsbaarder dan normaal), bescherm ze ook tegen harde wind. Na een paar weken is een nieuwe plant dan helemaal gewend op zijn nieuwe plek.
Herfstwandeling Herfst De Tuinen van Appeltern (3)