De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

De tuin in mei

Adviezen van Rien Meijer

Het is toptijd in de tuin!

Begin mei nog vliesdoek bij de hand houden voor als er onverwacht nachtvorst wordt aangekondigd. Vanaf half mei is de kans op nachtvorst te verwaarlozen. Dus begint na de IJsheiligen (12, 13 en 14 mei) pas echt de tijd voor de eenjarigen en mogen de kuipplanten naar buiten. Vergeet niet om ze af te harden (overdag laten wennen aan de (goede) omstandigheden buiten; ’s nachts (de temperaturen zijn dan nog lager) even binnen zetten of op een andere manier beschermen. U kunt nu in ieder geval de bloembakken vullen met zomerbloemen en nieuwe planten kopen voor uw hanging baskets. Geraniums en fuchsia’s moet u na het inplanten een paar keer toppen, om ze mooi bossig te laten uitgroeien.

Is er na half mei nog geen nieuw leven zichtbaar bij uw vorstgevoelige heesters en vaste planten, dan mag u aannemen dat ze de winter niet hebben overleefd.

De winter van 2011/12 was gemeen in die zin dat het overwegend zacht weer was, waardoor de planten vaak al uitliepen, waarna er toch nog felle kou volgde (meer dan 20 graden vorst). Dat heeft veel planten de das omgedaan.

De vijver

Maak de vijver schoon (als u dat nog niet heeft gedaan) en zorg dat de planten in de vijver elkaar niet verdringen. Eventueel dus delen, opnieuw inplanten en zo nodig nieuwe waterplanten kopen (het is nu ook tijd voor de waterlelies!).

Onkruid wieden, liefst bij droog weer

Bij droog weer blijft er minder grond aan de onkruidwortels hangen. Schoffelen kan natuurlijk ook, maar pas dan wel op dat u geen wortels van de blijvende planten beschadigt. Een schoffel hoort scherp te zijn om het onkruid bij de wortels door te kunnen snijden.

Na half mei taxus en buxus snoeien

Veel heesters en vaste planten zijn eind mei uitgebloeid. Die kunt u dan ook opschonen als u dat wilt. Half mei is de begintijd van massale bloei van de rododendrons.

Probeer regelmatig het gazon te maaien

Gras moet liefst minimaal eenmaal per week worden gemaaid. In mei maakt gras een zogenaamde groeispurt door. Het grasblad groeit dan extra snel. Een reden te meer om te blijven maaien. Maai nooit te kort. Met het gras dat u afvoert verdwijnt ook een deel van de voedselvoorraad uit het gras, dus wie veel maait moet ook goed mesten. Geef liefst langwerkende, speciale gazonmest. Dat scheelt u werk en het is uitstekend voor een sterke grasmat.

Groenten en vruchtgroenten

Vanaf midden mei kunt u alle soorten groenten en vruchtgroenten ter plaatse in de volle grond zaaien. Laat ook kinderen iets zaaien, bijv. snelgroeiende radijs. Ze vinden het meestal fantastisch dat er uit kleine zaadjes zulke leuke plantjes groeien.