De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

De bostuin

Ook aan dromen moet je hard werken, vertelt Joan Smit. Ze verhaalt over haar passie: de bostuin, een tuin waar al vroeg in het voorjaar het leven de grond uitspuit, de sneeuwklokjes zich in januari roeren, het botergele speenkruid vanaf februari over de heuveltjes huppelt en op zonnige dagen in maart tientallen koolmeesjes de bosgrond omwoelen op zoek naar voedsel en sprietjes waar ze hun nesten opnieuw mee kunnen inrichten.

De bostuin van zo’n tweeduizend vierkante meter ligt als een oase tussen de weilanden. In dit voormalige weidelandschap heeft Joan met bosschages, heuvels en dalen een bijzonder landschap gecreëerd, een bostuin waarin een slingerend pad naar de verste hoekjes van het bosje voert, en zo voor een haast oneindige wandeling zorgt. De combinatie van bos, planten, paden en waterpartij maakt het bos spannend. Maar ook krijgen, in dit zorgvuldig vormgegeven microklimaat, gure voorjaarswinden geen kans. De vele boomkronen temperen de winden zodat het prille voorjaarszonnetje de bosgrond opwarmt. Dankzij de hoog opgestapelde takkenrillen en langgerekte composthopen ontstaan luwe plekken waar (meestal) in februari het longkruid (Pulmonaria) voorzichtig begint te bloeien en een paar weken later bodembedekkers, witte, gele of roze dovenetel (Lamium) als kleurige dekens de bosgrond bedekken. Vooral ’s morgens heel vroeg is het bos een plaatje, de nog laagstaande zon brengt het bos tot leven, maakt van de witte berkenstammen zilveren pilaren en van de grote groepen ‘Hawera’s', gouden plakkaten. Deze narcisjes van twintig centimeter hoog hebben door hun geringe hoogte geen last van het gure voorjaarsweer. De deken van bodembedekkers tovert met wel vijf dovenetelsoorten, winterpostelein, klimop en vergeet-mij-nietjes het bos om in één grote snoepwinkel. De natuur ontwaakt hier zo veel eerder dan in de rest van de tuin, wat is dat genieten.

Joan legt uit hoe je een dergelijke Bostuin kunt creëren. Dit begint met de grondbewerking en het planten van bomen en struiken. Is dat na een aantal jaren redelijk compleet dan krijgt zo’n bos de ‘finishing touch’. Bodembedekker, bol- en knolletjes zijn aan de beurt. Ze plant ze met honderden tegelijk, echte bosplanten zoals sneeuwklokje, lelietje-der-dalen, daslook, bosanemoon en boshyacinten. Maar ook snelgroeiende en overal naartoe kruipende bodembedekkers als, klimop, lieve-vrouwe-bedstro, maagdenpalm en bosaardbeitjes worden geplant en geven het bos een lieflijke sfeer.

Eenmaal ingeplant is zo’n bostuin niet al te arbeidsintensief, het is vooral intens genieten in deze volwassen bostuin!

Marjan Sorgdrager

Bureau Tuinleven. Het adres voor uw Publicatie, Lezing, Cursus of advies.
Info: 0522-452333 / www.bureautuinleven.nl.