De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

De tuin in juni

Adviezen van Rien Meijer

Gaat u er even tussenuit?
Zorg dan dat de meeste dingen blijven doorlopen alsof u wel thuis bent. Dus ’s avonds wat lampen op een tijdschakelaar laten branden (ook van de straat af zichtbaar boven – als er een ‘boven’ is natuurlijk), geen opstapelende post achter de voordeur of in de brievenbak (laat iemand dat regelmatig weghalen. Niet op uw antwoordapparaat zeggen wanneer u weg bent (die fout wordt nog verrassend vaak gemaakt), maar vooral: zorg dat uw planten en tuin worden verzorgd. Het helpt allemaal om ongewenst bezoek te voorkomen.

De lathyrus bloeit

Lathyrus kunt u aan touwtjes, langs rijshout, gaas, netten enz. laten klimmen. Als de planten eenmaal bloeien (en dat doen ze nu) kunt u ervan blijven plukken. Hoe meer u plukt, des te meer bloemen ze vormen. De vaste-plant lathyrus-bloemen geuren niet, maar de eenjarige des te lekkerder. Wat een geur! Heerlijk! Zet de stelen van de bloemen maar in een ondiep laagje water op een vaas.

TIP

Maai het gras niet te kort. Te kort gemaaid gras verbruint eerder tijdens droogte en dagenlang fel zonlicht. Goed is een grasbladlengte van 3 cm voor speelgazon en 2 cm voor siergazon. Als uw grasmat sowieso al snel geel wordt, zit er waarschijnlijk veel straatgras in (Poa annua). Door vaak te maaien voorkomt u dat dat eenjarige gras zaad kan vormen en zal het weer verdwijnen.

Avond- en nachtbloeiers
Sommige planten zijn echte avond- en nachtbloeiers. Ze vormen een weinig bekende, maar prachtigre groep in de tuin. Een uitgesproken voorbeeld is een geelbloemige teunisbloem die officieel Oenothera glazioviana heet, een tweejarige plant die meestal eenjarig wordt gekweekt, in Nederland en België inheems maar zeldzaam is en Grote Teunisbloem wordt genoemd. Hij bloeit in de periode juni-oktober en opent pas tegen de schemering zijn bloemen. Die zijn helemaal op bestuiving door nachtvlinders (motten of ‘uiltjes) ingesteld. De plant biedt ze iedere avond nieuwe bloemen aan.
Ook bijv. de kamperfoelies zijn eigenlijk op de nachtbestuivers ingestels. Hun bloemen gaan pas ’s avonds heerlijk geuren. En zo zijn er meer. De kuipplanten die engelentrompetten worden genoemd (Brugmansia) kunnen ’s nachts zo zwaar geuren dat sommige mensen er zelfs hoofdpijn van krijgen. Vandaar dat wordt aangeraden die planten niet te dicht bij een open slaapkamerraam te zetten.

Aardbeienoogst
Eind juni is de hoofd-oogstperiode voor eenmalig dragende aardbeirassen (dus niet van de doordragers). Voor de industrie worden de vruchten ‘doploos’, dus zonder steeltje en groen kroontje geplukt, voor verse consumptie blijft dat eraan. Vaak wordt dat groene ‘kapje’ er vervolgens afgesneden, waardoor een deel van de vrucht verloren gaat. Dat hoeft niet, want het groene kroontje is er met een korte draaibeweging makkelijk af te krijgen.

Na de langste dag geen asperges meer steken
Als u een aspergebedje heeft, zult u al van de heerlijke stengels (groen of wit) hebben genoten. Maar oogst ze na 21 juni (de langste dag) niet meer. De planten moeten zich kunnen herstellen en weer op krachten komen door de vorming van loof. Dat heeft u daarvoor onmogelijk gemaakt.

TIP

Vergeet bij langdurige droogte niet te sproeien. Doe dat liefst ’s morgens vroeg of ’s avonds, dan is de verdamping minder en verbruikt u dus ook minder water.

Rond de langste dag hagen knippen
Veel planten vertonen in deze periode een zogenaamde ‘groeispurt’ en zullen dus extra snel van de ingreep herstellen.

Luizen
Luizen zuigen aan sappige plantendelen en dat kan allerlei groeistoornissen en misvormingen in de planten veroorzaken. Ook kunnen ze ziekten overbrengen. Een matige aantasting in de tuin wordt meestal wel door de natuur opgelost: lieveheersbeestjes en gaasvliegen ruimen heel wat luizen op. Maar als de aantasting te zwaar wordt, kunt u beter ingrijpen. Dan grijpt u misschien naar een verantwoord chemisch middel. Vaak op basis van vetzure zepen of pyrethrinen. Dat zijn allemaal middelen die in het milieu vrij snel worden afgebroken, maar ze zijn wel giftig voor de luizen. Spuit altijd vanaf een afstand van minstens 30 cm, volg nauwkeurig de gebruiksaanwijzing en houd chemische middelen altijd weg bij kinderen. Spuit liefst alleen ’s avonds (als de bijen niet meer vliegen) en bij windstil weer.

Terugknippen voor tweede bloei
Diverse vaste planten kunnen – als u ze kort afknipt nadat ze zijn uitgebloeid – gestimuleerd worden om nog een keer te gaan bloeien. Dat lukt o.a. bij riddersporen, Rudbeckia, Trollius, Gaillardia, margrieten en Nepeta.

TIP

De meeste vaste planten bloeien in juni. Dat is het absolute hoogtepunt binnen deze plantengroep. Ga daarom nu vaste planten bekijken en kies wat u mooi vindt. Dan weet u wat u koopt. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor rozen.
Paeonia 'Coral Charm' - Pioenroos