De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

De tuin in juli

Adviezen van Rien Meijer

Vakantiemaand, maar ook bladluizentijd
Heeft u al geregeld dat uw tuin en planten (ook in huis) worden verzorgd tijdens uw afwezigheid? Of gaat u juist lekker thuis genieten van uw tuin? Leuke dagtochten maken is ook een optie. In De Tuinen van Appeltern bent u van harte welkom voor een inspirerend bezoek. Iedere dag van het jaar open tussen 1 maart en de laatste week van november. Met tal van activiteiten. Kijk op www.appeltern.nl. En bent u lekker in uw eigen tuin, let dan ook deze maand op bladluizenactiviteit. Die is in dit deel van het jaar het grootst. Er kunnen plotseling hele invasies optreden en met hun zuigwerk kunnen de luizen behoorlijk vervelend zijn voor de zachte, sappige delen van de planten. Een paar luisjes zijn niet zo erg, maar als het groen of zwart ziet van de luizen kunt u uw planten beter even helpen door de luizen er met een harde waterstraal vanaf te spuiten. Er zijn uiteraard ook zwaardere oplossingen, zoals het bespuiten met vetzure-zeepoplossingen e.d. Het milieu lijdt er niet onder. Het probleem met luizen is dat ze zich razendsnel kunnen vermeerderen, vooral de levendbarende luizensoorten. De jonge luisjes komen daarbij bladzuigklaar uit hun moeder.

Laat mooie zaaddozen zitten
Sommige planten vormen, als ze zijn uitgebloeid, prachtige zaaddozen. Als u die ziet, kunt u ze het beste laten zitten om er veel langer van te genieten. Soms kan dat tot in de winter. Het is wel zo dat zaadvorming de planten veel energie kost. Volgt er niets moois als de bloemen zijn uitgebloeid, dan is het om die reden meestal beter de uitgebloeide bloemen direct te verwijderen voordat er zaad kan worden gevormd. In dat geval zullen veel planten langer doorbloeien.

Let op oorwormen bij Dahlia’s

Dahlia’s zijn weer ‘in’. Dus ontdekken veel mensen ook dat oorwormen graag in de bloemen kruipen en daar schade aanrichten. Vang ze weg met een oorwormenpot die gevuld met stro, houtwol of hooi ondersteboven op een (bamboe)stok bij de dahlia’s wordt geplaatst. Daar kruipen de dieren overdag in (ze zijn vooral ’s nachts actief) en dan kunt u ze eenvoudig verwijderen.

Klimrozen terugsnoeien

Er zijn veel eenmalig bloeiende klimrozen in tuinen. Dat zijn rozen die niet doorbloeien, maar in juni-juli overdadig bloeien en daarna niet meer. Zulke klimrozen kunt u het beste na de bloei (dus pakweg eind juli) uitdunnen voor nieuwe rijke bloei volgend jaar.

TIP

U kunt nog steeds heel goed bladverliezende hagen snoeien.

Nu nog keukenkruiden zaaien

Tot halverwege deze maand kunnen zaden van sommige soorten keukenkruiden nog snel kiemen en vlot doorgroeien nadat ze zijn gezaaid. Dat geldt bijv. voor selderij, bieslook, peterselie, kervel en een minder algemeen toegepast kruid dat eenjarig bonenkruid heet. Onze oosterburen gebruiken dat kruid (er bestaat ook winterbonenkruid) veel vaker dan wij. Het is heerlijk bij allerlei peulvruchten en bevordert de spijsvertering. Het blad is ook goed te drogen (dan vlak voor de bloei plukken) voor toepassing in de koude tijd van het jaar.

Blauweregen terugknippen
Het is aan te raden deze maand de jonge scheuten van de blauweregen terug te knippen tot op 50 cm. Het bevordert een rijkere bloei volgend jaar.

Deze maand rijpen de morellen
De morel (zure kers) vormt een tamelijk kleinblijvende boom die heerlijke friszuur smakende kersen geeft. Anders dan bij de zoete kers draagt een morel vrucht aan het eenjarige hout. De boom is door snoei dus heel goed in model te houden zonder dat u de vruchtdracht aantast. U kunt ook gerust één boompje planten, want het zijn uitstekende zelfbestuivers en ze geven al op jonge leeftijd vruchten. Morellen worden vooral voor verwerking geteeld: in gebak, als sap enz.
[/