De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Vogels lokken

Saai is de tuin in deze tijd van het jaar, vooral als het weer grauw is en de tuin een modderpoel. Ik zit te smachten om uit mijn winterslaap te ontwaken en actief in de tuin bezig te kunnen zijn. Maar begin februari is nog te vroeg voor die zomervoorbereiding. Ik heb me wel eens laten verleiden door op een heerlijke zonnige februari dag de borders schoon te maken. Maar die tuinklus werd een week later afgestraft met veertien dagen vorst. Net als nu! Afgelopen zondag zat ik lekker van mijn opkomende sneeuwklokjes te genieten en nu vriest het dat het kraakt.

Daarom is het beter om een ander karweitje te zoeken dat vrolijkheid in de tuin brengt. Vrolijkheid die volop te zien is in de Natuurtuin van Jeanette Essink www.tuinreservaten.nl

Haar tuin is zo ingericht dat ze ‘s winters vanuit huis van de vogels kan genieten. En is in de winter op vogels voorbereid. Natuurlijk staat er eten en drinken klaar, maar er zijn vooral ook schuilplaatsen. Zoals een klimhortensia en klimop tegen de muur, een grote Viburnum tinus in de buurt van de drinkbak en een kamperfoelie rond een pergola. Ik noem deze in de winter misschien wat saaie planten, omdat ze zo belangrijk zijn.

Vogels willen graag komen eten, maar als ze niet heel snel in de dichte wirwar van een takkenbos of groenblijvende struik kunnen vluchten, blijven ze niet lang. Als er gevaar dreigt moeten ze heel snel weg kunnen kruipen en in de beplanting rond Jeanette’s vogeltuin lukt dat uitstekend. Het eten voor de vogels is gevarieerd.

Vooral de blikvanger is in trek en gelukkig verklapt Jeanette mij haar geheim:
Neem een conservenblik en boor hierin een gaatje.
Haal hier een touwtje door (knoop onderin) en vul het blik met een smurrie van vogelzaad (zaad in gestold schoon frituurvet).
Haal, als het vet is gestold, ook de bodem eruit.
Neem twee stokjes (iets langer dan het blik) en leg ze onder het blik, bind het geheel vast met een breed elastiek.
Tik de scherpe blikranden met een hamer plat en hang tot slot de blikvanger met het touw op.

Een royale plantenschaal uit de schuur werkt prima als voederbord:
Vul hem met wat havermout en zonnebloempitten.

En water, is dat nu belangrijk?
Ja, maar alleen als het vriest. Neem een brok ijs en sla dit met een hamer kapot en leg de ijssplinters op een schaal in het voederhuisje.

Het resultaat van deze voorbereidingen:
Vanmorgen zie ik wel 10 verschillende vogels: roodborstje, winterkoninkje, pimpelmees, staartmees, koolmees, heggenmus en vink.

De deken op de tuin (oud blad enz.) beschermt plant en dier en het roodborstje hipt vrolijk onder de struiken van de havermout te smikkelen.

Dus al vriest het dat het kraakt, van dit gescharrel word ik helemaal vrolijk. Die tuin nog even laten liggen dient dus ook nog een ander doel.

Marjan Sorgdrager

Bureau Tuinleven. Het adres voor uw Publicatie, Lezing, Cursus of advies.
Info: 0522-452333 / www.bureautuinleven.nl.