De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

De tuin in december

Adviezen van Rien Meijer

December is een uitstekende maand voor het maken van plannen voor de aanpassing van uw tuin. Het is leuk om daarvoor catalogi, tijdschriften e.d. door te bladeren. Als het weer een beetje meezit, kunt u zelfs al direct aan de slag.

Sneeuw

Een flink pak sneeuw vormt een prima isolatie voor uw planten. Op coniferen (vooral schubconiferen met steil omhoog groeiende takken) kan een pak sneeuw te zwaar worden, waardoor takken uitbuigen en zelfs kunnen afbreken. Haal daarom de sneeuw van de takken. Als de sneeuw dooit en weer als ijslaag bevriest is het afgelopen met de isolatiewerking. Een kwakkelwinter is daarom vaak funest voor weinig winterharde planten.

Gereedschap schoonmaken, opruimen en eventueel herstellen

Laat de messen van maaimachines, snoeischaren, heggenscharen enz. slijpen. Maak al uw gereedschap alvast goed gebruiksklaar en vet ze in tegen roest (ook houten stelen en handvatten invetten, dan drogen die minder uit en zullen ze volgend jaar veerkrachtiger zijn).

Schilderen, beitsen

Bij goed weer kunt u onderhoud plegen aan houten en metalen constructies en die nu ook gemakkelijker schilderen of beitsen. De planten zijn in rust, dus u kunt er beter bij.

Zaden bestellen

Maak nu uw keuze uit de catalogi en bestel of koop het zaad.

Vergeet niet de vogels te voeren

Geef ze ook stukjes fruit voor hun vitaminebehoefte.

Boompalen controleren

Het kan zijn dat een boomband inmiddels te strak zit en een boomstam insnoert. Maak hem losser of bind opnieuw aan. Te losse banden die langs een boombast schuren, vaster zetten.

Bollen en knollen in winterbewaring

Controleer ze zo nu en dan even. Als ze te nat liggen, kan rotting optreden. Snij eventuele rotte delen bij knollen weg. Rotte bollen verwijderen.

Zaden op kiemkracht testen

Zaden blijven heel wisselend kiemkrachtig. Dat verschilt per soort. Zaai nu al een klein beetje voor (op warmte in keuken of kamer) en kijk of het goed opkomt. Als dat zo is, kunt u het zaad nog gebruiken, anders nieuw zaad kopen.

IJsvrijhouder

Met een ijsvrijhouder (te koop in diverse modellen) kan een vijver nooit helemaal dichtvriezen. U voorkomt er opeenhoping van giftige gassen onder het ijs mee en de toevoer van zuurstof blijft gegarandeerd. Hak nooit een gat in het vijverijs. De trillingen zijn zeer schadelijk voor de overwinterende vissen.

Kuipplanten

Controleer uw kuipplanten op aantastingen zoals wol- en dopluis, vaak zitten er ook nog slakken in de planten. Ruim afgevallen blad en takjes op, zodat schimmels minder kans krijgen. Zorg voor voldoende ventilatie (luchten bij mooi winterweer). Laat de planten niet helemaal uitdrogen.

Snoeien

- Uw overwinterende fuchsia’s zullen nu al hun blad al wel hebben verloren. Snoei ze dan flink in. Over een paar maanden zullen ze weer prachtig uitlopen.
- Bij vorstvrij weer kunt u bomen in model snoeien. Niet bij berk, esdoorn en walnoot, want die kunnen enorm gaan bloeden als de sapstromen binnenkort op gang komen. Wacht bij zulke soorten tot de herfst als u ze wilt snoeien.
- Bij niet-vriezend weer kunt u al beginnen met het snoeien van sierheesters. Snoei alleen heesters die na 21 juni bloeien. Maar ook rode, witte en zwarte bessen en kruisbessen kunnen nu al worden gesnoeid.
- Van vroege-voorjaarsbloeiers kunt u takken op de vaas laten uitkomen.
- Wacht tot februari met het snoeien van fruitbomen in verband met het gevaar op Sclerotina-aantasting. Steenfruitbomen (abrikozen, kersen, pruimen, nectarines, perziken enz.) pas in mei snoeien in verband met kans op loodglansaantasting.
- Snoei voor eind januari druif en kiwi.
- Verwijder het opschot (wilde scheuten) rond de stammen van vruchtbomen. Draai het eraf, dan komt het niet meer terug. Snoeit u het weg, dan krijgt u alleen maar meer scheuten.

Winterplaatje