De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

De tuin in augustus

Adviezen van Rien Meijer

Het wordt al vochtiger en koeler, maar de avonden kunnen nog heerlijk zijn met wat lampjes of andere verlichting en zo nodig een terraskacheltje. Keuze genoeg als u die nog niet heeft. Een vrij nieuwe trend zijn kacheltjes die (heel nostalgisch en decoratief) van oude gasflessen zijn gemaakt. Het is nu heerlijk om beschut onder een afdak buiten te kunnen zitten.

TIP

In deze tijd zijn er veel heerlijk geurend bloeiende planten, zoals de eenjarige Lathyrus en lavendel. Hoe meer u van Lathyrus plukt, des te langer bloeit deze door. De nachtviool (Hesperis matronalis) is ook zo’n heerlijk geurende (vooral ’s avonds en ’s nachts) avondbloeier die ook damastbloem wordt genoemd. De geur doet aan viooltjes denken. De plant wordt ca. 80 cm hoog, overleeft niet te strenge winters en lijkt wel wat op judaspenning.

Tomaten
Veel mensen kweken tomaten ook buiten een moestuin, in de border tussen sierplanten of in potten. Niet iedereen weet dat je die planten moet ‘dieven’. Alle okselscheuten moeten worden weggebroken. Alleen bij de struiken die kleine kerstomaten geven, hoeft dat niet. Dat dieven moet bij droog weer gebeuren. Bij nat weer kunnen de wonden schimmelinfecties opdoen en gaan rotten. Sommige rassen (grotere) tomaten moeten worden getopt als er drie vruchttrossen aan de plant zitten. Dan groeien ze niet in de hoogte door. Er zijn ook zelftoppende rassen. De lengtegroei stopt daarbij vanzelf. De bloei en vruchtvorming gaat uiteraard wel door.

Sieruien
Ze zijn heel bekend en vooral de hogere soorten kunnen zeer indrukwekkend zijn. Sieruien zijn uiteraard bolgewassen. De bollen kunnen jaren in de grond blijven en ieder jaar opnieuw rijk bloeien. Omdat het blad soms lelijk kan verkleuren is het goed tussen lage heesters of vaste planten te poten. Alleen de bloeistengels zijn dan zichtbaar. |Bloeiende sieruien verspreiden geen uiengeur, maar geuren zacht zoetig.

Coniferen planten of verplanten
Coniferen stoppen al vrij vroeg in het jaar met hun groeiperiode. Het maakt daarbij niet uit of het om soorten met naaldvormig of met schubvormig blad gaat. Dat betekent dat ze vanaf half augustus heel goed kunnen worden ge- en verplant. Houd bij het verplanten wel rekening met hun wortelvorm. Er zijn breed en ondiep wortelende soorten, maar ook soorten die – naast andere wortels – ook een centrale penwortel vormen. Die typen zijn lastig te verplanten. Verplant een conifeer altijd met zo veel mogelijk grond rond de wortels (met een kluit). Grote coniferen moeten op het verplanten al een jaar van tevoren worden voorbereid door rond de wortels (op kluitomvang) een geul te graven en alle wortels die u tegenkomt door te steken. Zo verkleint u de wortelomvang aanzienlijk. Strooi scherp metselzand in de gleuf en laat de plant tot volgend jaar om deze tijd met rust. De wortels zullen zich herstellen, maar niet het zand ingroeien. Omdat met de afgestoken wortels ook een deel van de verankering van de boom is vervallen, kunt u deze het beste met scheerlijnen tegen harde wind en storm beschermen. Anders kan hij scheef waaien. U kunt de boom op deze manier volgend jaar met een hanteerbare kluit verplanten.

Let op de schimmels
Het wordt vochtiger in de tuin (veel dauw) en dat betekent dat schimmels meer kansen krijgen. Controleer uw planten regelmatig.

Uitgebloeide bloemen verwijderen
Veel zomerbloeiende planten bloeien beter en langer door wanneer u de uitgebloeide bloemen regelmatig weghaalt. Dat geldt vooral nu, in de nazomer, en het begin van de herfst. U voorkomt namelijk zaadvorming waar de planten anders al hun energie aan gaan besteden.

Geen gras maaien als het erg nat is
Het maaien van nat gras geeft niet alleen veel troep, het is ook niet zo goed voor uw gazon. Het effect is veel onregelmatiger en het gras wordt meer afgescheurd dan glad afgesneden. Wacht liever tot het weer wat droger is.

TIP

Dit is een prima maand om coniferenhagen en bladverliezende hagen voor de laatste keer dit jaar te snoeien.

Allium 'Globemaster' - Sierui