De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

De tuin in oktober

Adviezen van Rien Meijer

Compost omzetten

Het was vroeger standaardprocedure: in de herfst werd de composthoop omgezet. Dat gebeurde om de bestanddelen goed te mengen en sneller (en beter, egaler) te laten verteren. Per laagje werd bij het opnieuw opbrengen wat landbouwkalk gestrooid. Nu gebeurt dat vaak met compostversneller. Het is helemaal geen gek idee als u buiten op een mooie dag even lekker aan de gang wilt, om de inhoud van de compostcontainer om te zetten. De fijne compost die eruit komt kunt u direct in de tuin tussen de planten verwerken (ook goede winterbescherming), de rest schept u dan met die versnellende laagjes ertussen weer terug in de bak. Daar kan dan weer nieuw materiaal bovenop.

Planten winterdek geven

Het afdekken met droog blad of stro kan in een zachte winter verstikking van de groeipunten bij vaste planten veroorzaken. Ze kunnen onder zo’n dek ook gaan schimmelen. Daarom is het beter om bij dreigende vorst kwetsbare planten tijdelijk af te dekken met tuinvlies (vastzetten met tentpennen werkt prima) en dat weer weg te halen als de vorst weer is geweken. ’s Winters vriest het bijna nooit lang aan een stuk door. De beste natuurlijke beveiliging geeft het materiaal waar de planten zich zelf mee toedekken: afgestorven bovengrondse plantenresten. Doordat een deel daarvan meestal overeind blijft (oude bloeistengels enz.) is het een luchtig geheel dat de wind breekt en kan ademen. Het ziet er niet netjes uit, maar het is wat de natuur zelf wil. Ruim die afstervende plantenresten dus niet op, behalve waar ze groenblijvende planten dreigen te bedekken.

Kalebassen

Sierkalebassen moeten worden geoogst als ze keihard zijn. Haal nu ook de bladeren en stengels weg voor ze gaan schimmelen. Kalebassen die zacht zijn bij de steel, zijn al te rijp en maar beperkt houdbaar. U kunt er wel de zaden uithalen om in het voorjaar uit te zaaien (even laten drogen).

Lavendel weert muggen

Van lavendel is al eeuwen bekend dat de geur muggen verjaagt. Daarom zit er bijv. ook wat lavendelolie in eau-de-cologne. Doe wat lavendeltakjes onder het hoofdkussen of bij het bed-hoofdeind van kinderen die vaak door muggen worden gestoken. Steekmuggen komen nu vaak in huis.

Rusttijd voor vetplanten

Dit is geen tuin-, maar een kamerplanten-onderwerp. We noemen dit hier omdat er vaak fouten mee worden gemaakt. In deze tijd van het jaar beginnen cactussen en vetplanten aan hun rusttijd. Dat betekent: veel minder water geven en helemaal niet meer mesten. Zet ze ook koel, maar wel vorstvrij. In een warme woonkamer komt van hun broodnodige rust niets terecht. Dan bloeien ze daarna ook slecht. Ons advies: licht en koel wegzetten en ze tijdens de winter gewoon een beetje vergeten.

Heesters waar vogels graag op afkomen

Vanwege de vruchten zijn graag bevlogen heesters o.a.:
Hulst (Ilex)
Rozen met bottels
Krentenboompje (Amelanchier)
Jasmijn (Philadelphus)
Brem (Cytisus praecox)
Dwergkwee (Chaenomeles)
Sleedoorn (Prunus spinosa)
Duindoorn (Hippophae)

TIP
Voorjaarbloeiende bollen vanaf nu (tot half december) poten. Zomerbloeiende bollen en knollen (dahlia’s bijv.) nu rooien en vorstvrij, maar wel koel bewaren.