De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Uw tuin in mei

Adviezen van Rien Meijer

[header]Schilderwerk buiten[/]
Hoewel de seizoenen iets lijken te verschuiven, geldt mei als dé ideale maand voor schilderwerk in de tuin. Statistisch is het aantal zonnedagen in mei inderdaad groot, maar een ander voordeel is dat als u nu schildert, uw tuin er de komende zomermaanden weer pico bello uitziet.

[header]Zorg voor lucht in de grond[/]
Plantenwortels hebben behalve water ook lucht nodig om gezond te kunnen functioneren. In lekker losse grond met een goede structuur dringt lucht diep door. Maar onbegroeide grond slaat vaak dicht. De toplaag verhardt zich dan en gassen kunnen niet meer in of uit de grond. Als een ondergrond lange tijd van de buitenlucht afgesloten is geweest, kan deze zelfs smerig stinken als hij wordt ‘opengebroken’. Men spreekt dan van ‘verrotte grond’ waar geen plant in wil groeien. Zorg daarom dat de open grond in uw (moes)tuin blijft ademen door die toplaag regelmatig te breken door te harken of te schoffelen. Beter (en handiger) is het om de grond voortdurend zo veel mogelijk begroeid te houden. Dan doen de plantenwortels en het bodemleven (regenwormen!) het werk voor u. Dat is de natuurlijke gang van zaken!

[header]Goed sproeien[/]
Omdat mei vaak zeer zonnig is, is sproeien of begieten soms al nodig. Dat kan het beste met water, bijv. uit een regenton, dat al op temperatuur is. Leidingwater is dat niet. Wanneer u met leidingwater sproeit, is het dan ook beter dat tijdens het sproeien aan de lucht te laten opwarmen om een koude-shock bij de planten te voorkomen. Dat betekent: niet rechtstreeks op de planten sproeien, maar via verneveling. Het fijn verdeelde water‘gordijn’ valt dan zacht op de planten. Nadeel is dat de verdamping dan groter is dan bij een gerichte waterstraal. Daarom wordt altijd aangeraden liefst ’s morgens vroeg of anders ’s avonds te sproeien als de zon nog niet of niet meer zo krachtig is. Dan is de verdamping ook minder. ’s Morgens vroeg sproeien is beter dan ’s avonds, omdat in het laatste geval de planten nat de nacht ingaan, wat de verbreiding van schimmels weer kan bevorderen. Nog even over die koudeshock: u kent ongetwijfeld uit eigen ervaring de forse afkoeling van de lucht om u heen als u met leidingwater staat te sproeien. Het kan dan zelfs fris gaan aanvoelen. Dan kunt u nagaan hoe de planten daarop reageren.

[header]De IJsheiligen[/]
Op de katholieke heiligenkalender (op iedere dag van het jaar worden wel een of meer heiligen herdacht) staan de heiligen van de data 11 t/m 14 mei bekend als de IJsheiligen. Die periode is berucht vanwege dan vaak voorkomende plotselinge nachtvorsten. Daarom wordt altijd aangeraden om gevoelige zomerbloemen en kuipplanten pas na de IJsheiligen definitief buiten te zetten. En heeft u ze al buiten staan, zet ze dan weer even binnen als er nachtvorst door de weermannen en -vrouwen wordt aangekondigd.
[header]
Pas op met grauwe schimmel (botrytis)[/]
Grauwe schimmel of botrytis groeit als een zachte, grijze donslaag op bladeren, stengels, vruchten, bloemknoppen en bloemen van alle soorten planten (met name aardbeien zijn nu heel kwetsbaar; breng stro rond de planten aan). De vruchtvorming stopt meestal als ze door deze schimmel zijn aangetast en aangetaste bloemknoppen ontwikkelen zich niet verder. Grauwe schimmel is met diverse soorten fungiciden overigens goed te bestrijden.

[header]Wat is mulchen?[/]
Mulchen is het bedekken van open grond met ander materiaal. In een bos is de laag afgevallen blad eigenlijk een mulchlaag. Zo’n mulchlaag op de grond heeft veel voordelen. Het houdt de grond eronder langer vochtig en luchtig. De grond slaat niet dicht. De temperatuur in de grond wisselt onder een mulchlaag minder sterk (goed voor de plantenwortels). Als zo’n mulchlaag uit verteerbaar (biologisch) materiaal bestaat, betekent dat ook verrijking van de bodem, waardoor deze minder of helemaal niet meer extra hoeft te worden bemest. Maar ook een stenige toplaag (grind of steenslag) kan enigszins bodemverrijkend werken doordat daaruit bijv. kiezelzuur aan de grond wordt afgestaan. In klassieke (barokke) tuinen werd veel met kleurrijk steenslag tussen de planten gewerkt.

[header]Mollen[/]
Mei is de maand waarin de mollenvrouwtjes hun jongen hebben. Dan hebben ze ook het meeste voedsel nodig. Dus zijn ze erg actief. De kans dat er nu extra veel molshopen in uw tuin verschijnen is daardoor groot. Is dit ieder jaar weer een enorme plaag in uw gazon, dan kunt u een rigoureuze oplossing overwegen: gaas onder de grasmat aanbrengen. Neem gaas met een maasgrootte van 15-25 mm, leg de banen overlappend uit. En dunne laag grond er overheen en daarop zaaien of bezoden.

[header]Steunen voor vaste planten[/]
Veel wat hoger wordende vaste planten beginnen nu al aardig te groeien. Zet er daarom nu al groeisteunen bij. Dan is straks het resultaat veel natuurlijker dan wanneer u naderhand met bamboestokken, draad enz. aan de slag moet.