De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Uw tuin in maart

Adviezen van Rien Meijer

Potplanten verpotten
Deze maand is het aan te raden om al uw potplanten op groeiruimte te controleren. Als er wortels onderuit de potten komen, is verpotten zeker nodig. Gebruik bij het verpotten altijd verse potgrond en verplant de planten in potten die een maatje groter zijn. Geef – zodra de planten goed aan de groei gaan – meer water. Vanaf vier tot uiterlijk zes weken na het verpotten ook voeding gaan geven. Voor die eerste weken zit er voldoende voeding in de (bemeste) potgrond.

Hortensia’s snoeien
Om de omvang van uw struikhortensia’s (Hydrangea macrophylla) in toom te houden kunt u het beste nu zogenaamde verjongingssnoei toepassen. Dat houdt in dat behalve de sprietige en slecht groeiende takken ook een deel van de goede, oude takken bij de basis wordt weggesnoeid. Als u ieder voorjaar éénvijfde van die takken wegsnoeit, wordt de hele struik in vijf jaar vernieuwd. Dat komt de gezondheid van de plant ten goede. Hij bloeit dan ook beter door. U moet nu ook de oude bloeiwijzen wegsnoeien. Doe dat niet te diep, want de (dikke) knoppen voor de nieuwe bloei zitten er al vlak onder.

Vaste planten inplanten
U kunt nu al winterharde vaste planten inplanten. Die kunnen zich dan vóór de zomer al goed ontwikkelen, zodat u dit jaar al maximaal plezier aan ze beleeft. Plant in goed voorbereide (bemeste en eventueel bekalkte grond). Kies – als u nu nog wilt bekalken – een kalksoort die niet met stikstof uit mest reageert (vraag bij het tuincentrum). Bij droog weer na het inplanten regelmatig water geven.

Haagplanten planten
Maart is een perfecte periode om hagen te planten. De kans op vorstschade is niet zo groot en omdat de meeste planten nog niet sterk in ontwikkeling zijn, kunt u nog zonder veel schade in de tuin werken.

Rozen snoeien
Van oudsher is bij hoveniers de periode 1 maart – 1 april dé periode om struikrozen van alle soorten en typen te snoeien. De meeste struikrozen worden kort gesnoeid omdat veel ziekten en ziekteverwekkers zelf of met hun sporen, poppen of larven op de takken overwinteren. Om dezelfde reden (echt niet alleen vanwege de stekels) wordt snoeiafval van rozen ook altijd zorgvuldig verzameld en afgevoerd. Vroeger (maar dat mag niet meer) werd het altijd verbrand.

Het gazon
Dat is toe aan een goede voorjaarsbeurt. Maai het gras. Als er veel mos en vuil (een viltlaag) in de grasmat zit, is goed verticuteren (huur voor een flink gazon een verticuteermachine) aan te raden. Dat maakt de grond weer open en bevordert nieuwe grasgroei. Daarna (maar ook als u niet verticuteert) gazonmest strooien. Houd u daarbij aan de instructies op de verpakking. Langwerkende speciale gazonmest is ideaal. Gelijkmatig uitstrooien gaat het beste met een doseerwagentje of meststrooier.

De kas
Ventileer tijdens warme perioden, maar vergeet niet de kas ’s avonds weer dicht te doen.

Heide snoeien
Uitgebloeide winterheide nu snoeien. De planten iets bol snoeien. Dat lukt het beste met een heggenschaar die u omgekeerd vasthoudt (dezelfde truc als bij het snoeien van Buxus).

Plant bodembedekkers op lastig te wieden plekken
Dat is vooral aan te raden tussen struiken en op hellingen. Het scheelt veel wiedwerk als open grond zo door een dichte, bodembedekkende, levende bladerlaag wordt afgedekt dat onkruidzaden eronder geen licht meer krijgen en dus niet zullen kiemen. Ook wordt het vocht onder zo’n laag beter in de grond vastgehouden en de temperatuurwisselingen zijn er veel minder hevig. Dat komt een gezond bodemleven ten goede. Bovendien houden veel bodembedekkers (die kunt u daarop uitzoeken) met hun wortels de grond goed vast. Dat is vooral op hellingen heel belangrijk.

Zomerbloeiende bolgewassen nu inpoten
Er bloeien nu heel veel voorjaarsbollen, maar er zijn ook verrassend veel zomerbloeiende bolgewassen, waarvan de bollen nu de grond in mogen. Goede soorten zijn o.a. Freesia, Kaapse hyacint (Galtonia), lelies (Lilium), zuidenwindlelie (Ornithogalum), ranonkel (Ranunculus), Sparaxis, Tigridia enz. enz. Vergeet ook de knolgewassen niet: Dahlia’s (weer helemaal terug van weggeweest), Gladiolus, Canna. Dat kan een hele bloemenzee worden deze zomer. De meeste zijn ook prima snijbloemen.

Nu heesters snoeien die op het eenjarige hout bloeien
Het gaat om snoei van heesters die aan twijgen bloeien die dit jaar nog moeten worden gevormd. Daardoor bloeien ze pas in zomer en herfst. Enkele belangrijke zijn:

  • - Buddleia. Die mag u tot op 30-50 cm boven de grond afsnoeien (alle takken inkorten).
  • Clematis: de soorten die na 1 juli bloeien op ca. 50-70 cm boven de grond afsnoeien.
  • Ceanothus: tot op de helft kortwieken.
  • Genista: ook deze tot de helft inkorten.
  • Hydrangea paniculata: dit is niet de hortensia met de bolvormige of platte bloemschermen, maar de herfstbloeiende boerenhortensia met grote peervormige roze of witte bloemtrossen. U kunt deze plant gerust op 30 cm boven de grond snoeien.
  • Hypericum: ook deze op 30 cm snoeien.
  • Spiraea bumalda en S. japonica: op ca. 10 cm boven de grond afsnoeien.