De Tuinen van Appeltern
Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern
Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark

Uw tuin in juni

Adviezen van Rien Meijer

Niet vergeten

Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen. Doe dat bij uw zomerbloeiers, die zullen er langer en voller door blijven bloeien, maar doe het zeker niet bij soorten als vingerhoedskruid, Verbascum, Odopordon, Hesperis, Lychnis coronaria en ook Euphorbia lathyrus. Die zaaien zichzelf namelijk heel gemakkelijk uit. Laat die dus gerust zaad vormen.

Mulchen

U voorkomt onkruidgroei en zorgt voor verbetering van de bodem door open grond te bedekken met en lekkere laag organisch materiaal. Dat kan van alles zijn: compost, potgrond, boomschorssnippers, zelfs versnipperd hout. Zo’n mulchlaag houdt ook het vocht beter vast in grond, met als voordeel: minder vaak sproeien!

Gras maaien na de vakantie

Maatregelen om uw tuin en planten tijdens uw vakantie te laten verzorgen, heeft u natuurlijk al genomen, maar wat doet u als na uw vakantie het gras van uw gazon toch te hoog blijkt te zijn geworden? In één keer rigoureus maaien doet vaak meer kwaad dan goed. Doe het in twee keer. De eerste keer stelt u de maaimachine hoger af dan normaal. Een paar dagen later kunt u dan weer op de normale hoogte maaien.

Uw grasmat snel geel?

Als uw grasmat bij een beetje droogte snel vergeelt, komt dat waarschijnlijk doordat er te veel wild straatgras in is gaan groeien (Poa annua). Door regelmatig te maaien voorkomt u dat deze planten kunnen gaan bloeien en zaad vormen. Dan verdwijnt dat eenjarige gras vanzelf weer.

Heeft u fuchsia’s?

Controleer die dan vooral regelmatig op witte vlieg en luis. Die aantastingen komen vaak voor bij planten die in wat te warme omstandigheden groeien. Besproei ze regelmatig met water waarin u (groene) zeep en wat spiritus heeft gedaan (20 gram zeep en 10 gram spiritus op 1 liter lauw water).

Snoeien rond de langste dag (21 juni)

De periode rond 21 juni laat bij heel veel planten een zogenaamde ‘groeispurt’ zien. Ze groeien dan extra snel. Dus herstellen ze dan ook snel van een knip- of snoeibeurt of andere drastische ingreep. Daarom worden bijv. hagen bij voorkeur in deze periode geknipt. Dan zien ze er al gauw weer mooi uit.

Nu nog kruiden zaaien

Een aantal kruiden kan nu nog heel goed worden gezaaid. Zaaisels van peterselie, snijselderij, bieslook, kervel en ook eenjarig bonenkruid zullen snel opkomen en al spoedig oogstbaar zijn, Heerlijk vers!

Vruchten tegen vogelvraat beschermen

Gebruik bij bessenstruiken, aardbeien enz. liever vogelvraatgaas dan de bekende netten met een maaswijdte van 2,5 cm. De vogels verstrikken zich heel gemakkelijk in die netten en als u er dan niet op tijd bij bent, overleven ze dat niet.